Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Kultúra szigete a betontengerben

Központ február 27, 2014 Társadalom

Kultúra szigete a betontengerben

– A marosvásárhelyi Színház-térre tervezett kulturális helyszínről –

szht

Csütörtökön önkormányzati képviselőink újra találkoznak, hogy megvitassák városunk ügyes-bajos dolgait. A napirendre tűzött 25 határozattervezet közül a 23. így hangzik: „Határozattervezet egyes Színház-téri munkálatok költségeinek fedezéséről a helyi költségvetésből.” Peti András alpolgármestert arról kérdeztük, mit is kell tudnunk a térre tervezett további munkálatokról, és mi a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció álláspontja az e célra becsült költségvetéssel kapcsolatban.

A Színház-teret néhány éve újították fel. A lakosság véleménye a végeredménnyel kapcsolatosan megoszló. Van, aki szerint előrelépés történt, mások giccsesnek találják a tér egyes részeit. Abban viszont nagyvonalakban mindenki egyetért, hogy kevés a zöldövezet, virág, fa. A munkálatok azonban még korántsem fejeződtek be. Peti András alpolgármester elmondása szerint a Színház-tér felújítása 2008-tól folyik, ennek részeként még két helyszínt szeretnének kialakítani, ahol a kultúráé lenne a főszerep.


Nyári színpad a szabadtéri rendezvényeknek

„Olyan helyet tervezünk kialakítani, ahol egy kulturális, közéleti kávéházat lehetne létrehozni, valamint egy nyári színpadszerűséget, ahol különböző szabadtéri fesztiválok, rendezvények, kiállítások kerülnének megrendezésre. Itt szeretnénk teret biztosítani a művészetis diákoknak is a bemutatkozásra. De a terv szerint, ameddig a közönség a kultúrát élvezi, elfogyaszthat közben egy kávét, teát, üdítőt is” – mondta lapunknak Peti András alpolgármester.


A kultúrán van a hangsúly, nem a kávézón!

A kialakítandó, kultúrának otthont adó térről már készült terv, de az RMDSZ-nek egyelőre fenntartásai vannak mind a pontos helyszínnel, mind a becsült költséggel kapcsolatban. „Mi egy, a Színház és a Continental Szálló között kialakított amfiteátrumot látnánk megfelelő helyszínként, nem a másik javasoltat, amely az Astoria közelében lenne. Úgy gondoljuk, hogy itt elsősorban a kulturális rendezvényeken kellene legyen a hangsúly, nem a kávézón!” – nyilatkozta továbbá az alpolgármester..

A tervezett projektre a város idei költségvetéséből 186.000 lejt különítenének el.

Peti András azt is megemlítette, hogy a Sütő-szoborról sem mondtak le, továbbra is dolgoznak azon, hogy az írót megformázó alkotás méltó helyen, a Színház-téren kapjon helyet.

Share Button
Ennyien olvasták: 482

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.