Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Látványos, I. világháborús kiállításra készülnek a Tékában

Központ február 13, 2014 Társadalom

Látványos, I. világháborús kiállításra készülnek a Tékában

teka

A marosvásárhelyi Teleki Tékában még megtekinthető a százéves Kultúrpalota tiszteletére rendezett szecessziós könyvművészeti kiállítás, de a könyvtár munkatársai már újabb kiállítások megszervezésén dolgoznak. A tervek szerint október folyamán az I. világháború kitörésének a 100 éves évfordulója alkalmával nyílik tárlat. Az esemény előkészületeiről Kovács Bányai Rékát, a Teleki Téka könyvtárosát és a kiállítás szaktanácsadóját, Berekméri Árpád-Róbert hadtörténész-levéltárost kérdeztük.

 

Az első világháborúnak könyvtárnyi szakirodalma van. Egy újságcikk keretei nem engedik meg, hogy erről a térségünk történetét is jelentős mértékben meghatározó eseményről bőven írjunk, ezért csak vázlatosan teszünk említést a történtekről. A 20. század elején az európai nagyhatalmak két szövetségbe tömörültek. Az egyik oldalt alkották a Központi Hatalmak, élükön Németországgal és az Osztrák-Magyar Monarchiával, a másik tömbben pedig az Antant vagy szövetséges hatalmak csoportosultak. Az utóbbi tömb Angliát, Franciaországot és Oroszországot fogta össze. A két szövetség közötti pattanásig feszült helyzetet a Szarajevóban elkövetett merénylet tetőzte be, ami ürügyül szolgált a háború kirobbantásához. A történészek egy részének a véleménye szerint erre előbb vagy utóbb úgyis sor került volna, a merénylet csak szikra volt a puskaporos hordóban. 1914. június 28-án egy szerb nacionalista meggyilkolta Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst és Zsófia főhercegnét. Erre I. Ferenc József császár II. Vilmos német császárral szövetkezve háborút indított Szerbia ellen, ami aztán a világháború kezdetét jelentette. A mozgósítás során Marosvásárhely férfi lakosságának nagy része is különböző ezredekhez vonult be. Az ezredek hadilétszámra emelt századai valóságos diadalmenettel vonultak a frontra, hogy „még karácsony előtt, mire az egésznek vége lesz” – ahogy a császár bíztatta népeit – győztesen térjenek haza. A villámháborúból azonban négy évig tartó, sok millió emberi áldozatot követelő vérontás lett. Az I. világháború a szűkebb térségünkben is éreztette hatását. Mély nyomokat hagyott nemcsak a közösség, hanem a személyesen érintett családok életében is.

A Teleki Téka munkatársai egy kiállítással szeretnének emlékezni és emlékeztetni a száz éve kezdődött eseményekre. „Megkezdtük a kiállítandó anyag gyűjtését és előkészítését, ami elsősorban papíralapú tárgyakból áll: könyvek, sajtóanyagok, képeslapok, korabeli fényképek, tábori levelezés. A félévesre tervezett kiállítás megnyitójára valamikor október folyamán kerül sor, majd hirdetni fogjuk a sajtóban” – tájékoztatta lapunkat Kovács Bányai Réka könyvtáros.

A kiállítás megszervezésében Berekméri Árpád-Róbert hadtörténész is részt vesz mint szaktanácsadó. Elmondása szerint a háború folyamán Marosvásárhelyről is több alakulat vonult ki a különböző hadszínterekre. De a háború kitörésének a századik évfordulójára szervezett kiállításon a hátországban történt tevékenységeket is szeretnék bemutatni. „Nemcsak a hadszínterekről kell beszélnünk, hanem arról is, hogy milyen társadalmi és gazdasági átalakuláson ment át a hátország. Mi történt a frontra vonulók családjával? Milyen volt a sebesültek ellátása a városban? Célunk elsősorban az, hogy a kiállítás látványos legyen. Vannak a Tékában a háborúról vagy a háború idején kiadott könyvek, sajtóanyag. Ez mellé gyűjtünk még a családoktól, elsősorban papír alapú emlékeket. De a látványosság fokozása érdekében tárgyi emlékeket is szeretnénk közszemlére bocsátani. Mint például kitüntetések, katonai ruházat, harcászati felszerelések” – mondta el lapunknak a szakember.

A kiállítást szervezők céljai és tervei közt szerepel az is, hogy majd az összegyűjtött anyagból egy fényképalbumot adjanak közzé.


Share Button
Ennyien olvasták: 303

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.