Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Lefestik a Hangya-lépcsőt

Központ augusztus 21, 2014 Társadalom

„A Rákóczi-lépcső után le kellett volna állni”

Lefestik a Hangya-lépcsőt

l1

A napokban művészetis diákok kezdték el a Kövesdombot és a Predeal utcát összekötő Hangya-lépcső (Furnica-lépcső) lefestését. A projekt a – korábban a Rákóczi-lépcső kifestését is jegyző – Digitális Erdély (Digital Transilvania) rendezvénysorozat részeként valósul meg. Közismert, hogy a Rákóczi-lépcső piros-fekete-fehér-szürke színei és mintázata a város magyar lakosaiból felháborodást váltott ki, többen „katrincás” lépcsőnek nevezték az alkotást, és fájlalják, hogy a Bernády polgármestersége idején készült lépcsőt „román” motívumokkal díszítették ki.

 

Múlt hét közepén hat művészetis diák és néhány önkéntes nekifogott a Hangya-lépcső fehérre festésének, és e hét elejétől már színek is felkerültek a fehér alapra.

Alex Năstoiu filmrendező, a projekt vezetője elmondta, a Hangya-lépcsőre absztrakt alkotásokat festenek a művészetis diákok, és a multikulturalitást, magyar-román együttélést szeretnék ábrázolni. „Indíttatásunkra a diákok olyan ötletekkel, pályamunkákkal rukkoltak elő, amelyek a képzőművészet nyelvén jelenítik meg a Marosvásárhelyen élő két kulturális közösség összekapcsolódását: a magyarokét és a románokét. A terveink szerint a már pénteken elkészülő munka két részből áll majd, akárcsak a lépcső maga, amelyet korlát választ el:  egyik felében túlnyomórészt a román közösség zászlajának színeit használják majd a diákok, tehát a piros, sárga, kék színeket, míg a másik felében a piros, fehér, zöld színek dominálnak majd” – magyarázta a projekt vezetője.

„Ezen akció célja, hogy a feledésbe merült köztereket újra beemeljük a köztudatba, és nem konvencionális kulturális terekként használjuk azokat” – tudtuk meg a Digitális Erdély szervezőinek közleményéből.

Pénteken, augusztus 22-én, este 8 órától pedig színházi előadásra kerül sor a lépcsőnél „Az emberről” címmel, amelyben a Nemzeti Színház színművészei, a 74-es Színház és a Bohemia Kvartett tagjai vesznek részt.

l2


A művészetis tanárokkal nem egyeztettek

Lapunk megkereste Kolumbán-Kántor Zita tanárnőt, a Művészeti Líceum képzőművészeti tanszékének vezetőjét, aki elmondta, hogy a Green Art Tour egyesület kezdeményezésére Digitális Erdély elnevezésű projekt indult, amely többek között az utcai művészetet népszerűsíti, és amely egyesület képviselői felkeresték a Művészeti Líceumot, és az ebben érdekelt diákokat bevonták a munkába.

„Ebben nem vesz részt a művészeti iskola intézményként, a diákok saját belátásuk szerint, önkéntesként vállalkoztak erre. Az iskolával semmiféle partneri szerződést nem kötöttek a projekt vezetői, és a Hangya-lépcső lefestéséről senki nem egyeztetett sem velem, sem a tanintézmény más képviselőjével. Sőt, a pályamunkákról és a kiválasztott helyszínekről sem konzultáltak egyetlen szakemberrel sem. A projekt két filmrendező vezetője hozta meg a döntéseket” – mondta el Kolumbán-Kántor Zita.

A tanárnő kiemelte: bár tudomására jutott, hogy a román nyelvű sajtóban az ő neve merült fel mint a projekt vezetője, ez teljességgel hamis. „Ez valamiféle „mosakodás”, egyfajta kiút a projekt vezetői számára, hogy egy magyar nemzetiségű pedagógus neve is szerepel az akcióban” – fejtette ki a tanárnő.


A Rákóczi-lépcső kudarca

A művészeti tanárnőjétől megtudtuk azt is, hogy a Digitális Erdély projekt vezetői egy interkulturális tevékenységet szerettek volna létrehozni, de amint az a Rákóczi-lépcső lefestése során egyértelműen kiderült, rosszul sült el, és nem a kitűzött célt, hanem annak éppen az ellenkezőjét érte el. „Szerintem ott és akkor le kellett volna állni. Ám román részről sikeresnek ítélték meg, pozitív visszajelzések érkeztek az ország több részéről, és ettől felbátorodva folytatják az akciót. Meglátásom szerint a Rákóczi-lépcső lefestése hiba volt, főleg a helyszínnek a kiválasztása. Egy tömbháznegyedben valamiféle utcai művészeti megnyilvánulás esztétikus lehet, de a főtér egységét megbontani egy ilyen munkával helytelen, a magam részről nem ösztönzöm, és nem tartom jónak, de sajnos az én véleményem nem kérték ki” – szögezte le Kolumbán-Kántor Zita.


Share Button
Ennyien olvasták: 417

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.