Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Legszebb konyhakertek versenye Maros megyében

Központ június 24, 2016 Társadalom

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros megyei szervezete 2016-ban csatlakozott a „Legszebb konyhakert” mozgalomhoz, esélyt adva Maros megye összes kertművelője számára, hogy megmutassák a nyilvánosságnak munkájuk „gyümölcsét”.

kert

Az agrárium jövője

Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter az idei évet a „Kertészkedés Évének” nyilvánította, amelyben a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium együttműködő partnere „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programnak.

A kertészet egy olyan ágazat, amely stabil lábakra helyezi a mezőgazdaságot. A fiatal generáció így ismeri meg igazán, hogy terem meg az élelmiszer, mennyi munkát igényel, amíg az asztalra kerül, ezáltal pedig megtanulja tisztelni, nemcsak az ennivalót, hanem a természet adta lehetőségeket is.

A 2016-os év pozitív változás a Maros megyében élő kertművelő családok, tulajdonosok életében. Elsőként vehetnek részt a „Legszebb konyhakert” programban, ugyanis az RMGE Maros felvállalta a helyi program megszervezését és lebonyolítását. Az esemény ötletgazdája Kovács Szilvia, Karcag város (Magyarország) alpolgármestere, aki ötödik alkalommal hirdeti meg a mozgalmat, amihez immár több száz település csatlakozott, ezzel is igazolva az esemény nagyszabású sikerét.

Közös célok érdekében

A cél közös határon innen és túl: elérni azt, hogy minél többen alakítsanak ki konyhakertet és gondozzák azt, tovább adják az ősöktől átvett hagyományos módszereket, hogy a következő generáció is megtanulja és részese lehessen a kertészkedés örömeinek és élvezhesse annak jótékony hatását. Továbbá a rendezett és esztétikus küllem mellett olyan zöldségeket, gyümölcsöket termesszenek, amelyek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem ízletesek és egészségesek is.

A jelentkezés nyitott minden érdeklődő számára. A nevezési kategóriákat illetően nincs ok panaszra, legyen szó a tömbház erkélyén, mini vagy normál, zárt zöldséges, gyümölcsös vagy vegyes kertben kialakított terekről. Külön kategóriába sorolják a közösségeket, óvodákat, iskolákat, egyesületeket, akik megmutathatják, hogy a közös munka milyen eredményekre képes.

Az elvárás mindenekelőtt az, hogy kategóriától függetlenül minimum 5 edényben elhelyezett, 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen, illetve a vegyszerhasználat során legyen naprakész, permetezési napló. Előnyt élveznek azon művelők, akik kreatív és egyedi ötleteket mutatnak fel (odú, madáretető), akik élnek a bió módszerekkel, illetve gyógynövényeket termesztenek.

A díjazás sem marad el

A jelentkezők kertjeit a szakmai zsűri 2 alkalommal fogja megtekinteni július és augusztus folyamán, előzetes egyeztetés alapján.

A helyi díjazásra augusztus 27-én kerül sor a Mikházi Gazdanap alkalmával, továbbá minden kategória első helyezettje jogosult lesz az országos díjra való jelölésére. Az országos díj: Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász, Magyarország érdemes művésze által készített bronz kisplasztika és egy Elismerő Oklevél, amelyet ünnepélyes keretek között fog átadni dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kovács Szilvia ötletgazda kíséretében.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1346

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.