Központ
2020. október 23. péntek, Gyöngyi

Lesz-e Decebal-szobor Marosvásárhelyen?

Központ november 27, 2013 Társadalom

decebalLesz-e Decebal-szobor Marosvásárhelyen?

Régebbi lapszámainkban már írtunk arról, hogy Sütő András író szobrát tervezik felállítani Marosvásárhelyen, illetve egy színház-téri szoborpark kialakításán is gondolkodnak a helyi tanácsosok. Emellett felmerült Bodor Péter egykori zenélő kútja hasonmásának rekonstruálása is. Mindez eddig nem valósult meg, ám a mai önkormányzati képviselőtestületi  ülésen vitatják meg a Decebal-mellszobor felállítására vonatkozó határozattervezetet. A dák királynak a marosvásárhelyi Maris Dava Kulturális Egyesület kezdeményezésére emelne kőmást a városháza.

Az egyesület két helyszínt jelölt meg, az egyik a Dózsa György út és a Bodoni utca kereszteződésénél levő kis park, a másik a Tudor lakótelep vége, a Segesvári út és az 1918. December 1. utca kereszteződése.

Peti András alpolgármester elmondta, hogy bár a képviselőtestületben kisebbségben vannak, a határozattervezet halasztása mellett teszi le a voksát az RMDSZ-frakció. „Szükség lenne egy egységes hatástanulmányra, amely a köztereken felállított szobrokra vonatkozna, ugyanakkor üdvös lenne szakmai véleményezés arról is, hogy indokolt-e egyes szobrok emelése vagy sem. Ahogyan az általunk kezdeményezett Sütő András-kőmás esetén is számos plusz tanulmányt igényelt a városháza, illetve a főépítészeti hivatal, mi is most szakmai véleményt szeretnénk a Decebal-szobor ügyében, így a tervezet halasztását javasoljuk az ülésen” – mondta el Peti András.

Nem szabad efféle precedenst teremteni

Soós Zoltán tanácsos, a Maros Megyei Múzeum igazgatója szerint nem helyes az eljárás, és úgy véli, az sem valószínű, hogy az egyesület kezdeményezte a szoborállítást. Bár spekuláció csak, de előfordulhat, hogy az egyesületet a városháza bízta meg a feladattal. „Ám a nagyobb probléma az, hogy mindenféle gittegylet adományait nem lehet kitenni köztérre, versenypályázat és szakértői bizottsági jóváhagyás nélkül szobrokat állítgatni nagyon veszélyes dolog. Egy város, amely ad magára, amelynek vannak jeles művészei – magyar és román nemzetiségűek egyaránt – és szakértői, nem süllyedhet olyan alacsony szintre, hogy akármilyen egyesület bármilyen szobrát köztérre állíttatja. Még akkor sem, ha ajándékba kapja azt. Efféle precedenst teremteni nem szabad”– figyelmeztet Soós.


Share Button
Ennyien olvasták: 461

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.