Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Lovagok a pálinkáért

Bodnár Erika május 21, 2016 Társadalom

Milyen a jó pálinka? Mik az okai az illegális főzésnek? Hogyan alakulnak a fiatalság alkoholfogyasztási szokásai? Mit visel egy pálinka lovag? Ezekről a kérdésekről, valamint a pálinka névhasználatának ügyéről is beszélgettünk Antalfi Zoltánnal, az Erdélyi Pálinka Lovagrend Egyesület nagymesterével.

p2
– Milyen céllal jött létre az egyesület?

– A főzdés kollégákkal szerettük volna elérni, hogy legyen egy olyan szakmai képviselet, ami követi a törvényi változásokat, küzd a pálinka név használatáért, és ezzel egyidőben olyan példamutató, törvényes magatartást tanúsít, ami alapján ezt ki is érdemelheti. Ezen kívül szeretnénk az erdélyi magyarság italát méltó módon képviselni, mert úgy gondoljuk, hogy ennyivel tartozunk az elődeinknek.

p1
– Hol tart a névhasználat ügye?

– Levelezésben állunk mind a magyar, mind a román mezőgazdasági tárcával. Szeretnénk a történelmi Magyarország területére megkapni a névhasználati engedélyt, vagyis mind az öt érintett ország kisebbségei számára. Azonban mindenképpen szeretnénk, ha a gyümölcs alapú pálinka magyar italként lenne levédve. Vagyis, hogy a magyar főzdés – ugyanabból a gyümölcsből, meghatározott felszereléssel és eljárással – a pálinka nevű italt állíthassa elő.

– Mi állhat a névhasználat fölötti döntés hátterében?

– Valószínűleg gazdasági érdek, de Magyarországon is a becsületes és szerény termelő nem kizárólag üzleti érdekek mentén gondolkozik. Meghívja az erdélyi vagy szlovákiai szakmabelieket is a rendezvényére, mert az a fontos, hogy a jót megismertessük egymással. Mi sem szeretnénk meghasonulást ebben a magyarországiakkal, nem ez a cél.

– Hogyan épül fel most a lovagrend?

– Jelenleg kilencen vagyunk, de júniusban újabb lovagokat avatunk. Ennek a kritériumai, hogy a jelölt rendelkezzen két ajánlólevéllel a már meglévő tagoktól, méltó képviselője legyen a kulturált pálinkafogyasztásnak, és ne kollaboráljon olyan más szervezetekkel, ami sértené érdekeinket. A lovagrend politika és vallásmentes, mert ez a két téma az, amibe ha beleártod magad, nehéz tiszta maradni, és akárkivel rokonszenvezel, a másikkal automatikusan ellenségessé válsz.

– A lovagrend minősít, díjaz pálinkákat?

– – Egységes lovagrendi pálinkája nincs az egyesületnek, de versenyekre eljárunk a saját termékeinkkel és egyéni termelőktől is elfogadunk pálinkát zsűrizni. Ez nagyon fontos, mert az emberek értékelik, ha látják, hogy valamilyen szakmai csoportosulás ajánlja azt az italt, és a termelőnek is fontos az elismerés. Az érdekképviselet, szakmai tömörülés értékelendő dolog, az egységes elképzelés egy szakmai színvonalról rendhagyó jelenség, és gazdasági erőt is képvisel. Ezért is fontos, hogy nemcsak az elképzeléseinkben, de a megjelenésünkben is egységességet sugározzunk. Mi vagyunk az egyetlen pálinka lovagrend, ami kalapot visel, ami a székely ember rendes viselete.

p3
– Mitől jó egy pálinka?

– A jó pálinka kiváló gyümölcsből készült, amikor megiszod, nem karmolja a torkodat, hanem simogatja, mondhatni megkeni. Az eszközi feltételek is meghatározók, összeeszkábált főzőberendezésből nem kerül ki jó pálinka, ám nem a legújabb technológián, hanem az igényes feldolgozáson van a hangsúly. Ezen kívül fontos a tárolás, a megfelelő edény és környezet. Mi ebben is felállítunk egy szakmai színvonalat, amihez szeretnénk, ha a pálinkafőzdések tartanának.

– Ön szerint az illegális főzésnek csakis gazdasági okai vannak?

– Amíg lehetősége van valakinek elkerülni az állami illetéket, meg fogja próbálni. Hosszútávon nem kifizetődő a csalás, de nem tudom, hogy egy generáció elég lenne-e ahhoz, hogy ez a mentalitás megváltozzon. Ezen kívül pedig, ha volna egy megfelelő ár, amit elkérhetünk a termékünkért, valamint a jövedéki adó tisztességes lenne, az szintén segítené a vállalkozót. Pillanatnyilag évi kétezer liter pálinka után duplázódik a jövedéki adó a kistermelők esetében. Normális esetben ekkora mennyiségnél már inkább csökkennie kellene, vagy engedményt adnia az államnak, nem pedig megduplázni a terheket. Ezen kívül olyan bonyolult adminisztrációt követel az állam, ami egy kezdőnek nagyon elveszi a kedvét.

– Hogy látja, van kinek átadni a szakmát? Mennyire népszerű a pálinka a fiatalok körében?

– Úgy látom, hogy mióta feljöttek a jobb pálinkák, a fiatalság is rátért a minőségi italfogyasztásra, a kevert italok helyett inkább egy jó párlatot részesít előnyben. Vannak kivételes esetek természetesen, de sokkal kulturáltabbnak tűnik az alkoholfogyasztás, én ezen a téren látok előrehaladást.

Share Button
Ennyien olvasták: 1477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.