Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Májusi Oktoberfest a 7-es iskolában

Bodnár Erika május 31, 2016 Társadalom

A német Oktoberfest mintájára szervezett vásárt a marosvásárhelyi 7-es számú Általános Iskola igazgatója, Körtesi Sándor. A vásár célja, hogy a gyerekek a saját erejükből keressenek pénzt az iskolai eszközökre, jobban megismerve ezáltal a pénz és a munka értékét.

oktober
Múlt héten, pénteken ismét vásárt rendeztek a 7-es Iskolában, a bajor sörfesztivál mintájára. A gyerekek saját készítésű enni- és innivalóval érkeztek, társaiknak, valamint a tanári karnak és a szülőknek adták el a termékeiket. – Néhány éve egy októberi napon szerveztük meg az első kirakodó vásárt, akkor még csak ételekkel és italokkal – nyilatkozta a Központnak az igazgató, Körtesi Sándor. – Az volt az egyetlen elvárás, hogy mindazt, amit el szeretnének adni, maguk kell elkészítsék, így került muffin, limonádé, palacsinta, később pedig már hot-dog és szendvics is a kínálatba. Az egyik évben egy élelmes diákom egy melegszendvics sütővel állt ki, míg egy másik flekkensütőről árulta a miccset– tudtuk meg a pedagógustól, aki minden jel szerint megszervezte az első, pedagógiailag is indokolt fesztivált.

oktober1

Az első alkalmak olyan jól sikerültek az iskolában, hogy később már tavasszal is vásároztak, amolyan májusi Oktoberfest formában. Idővel a termékpaletta is bővült, a gyerekek behozhatták a megunt játékaikat, sportszereiket. – A befolyt összeg felett az iskola diáktanácsa rendelkezik, a bevételekből lett új biciklitároló, hangfalak, erősítő, ping-pong asztal, labdák és hasonló tárgyi eszközök. Ezeket sokkal jobban megbecsülik, mint azokat, amiket egyéb forrásokból szereztünk be. Ezért is választottuk Gandhi gondolatát a kezdeményezés mottójául: Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban. Azonban megfigyelhető, hogy évről-évre az egyre fiatalabbak érdeklődnek, a nagyobbakat már kevésbé köti le a rendezvény, ezért szeretnénk újítani az idén ősszel. Ha lesz rá lehetőségünk, kimegyünk az iskola falai közül, valamelyik közeli piac területére, hogy még nagyobb szabású legyen a vásár, ezáltal több tapasztalatot szerezzenek a gyerekek, akiknek nagyon fontos, hogy megtanulják a pénz természetét és a munkával szerzett javak értékét. Gyakorlatban sokkal könnyebb elsajátítani ezeket a képességeket, huncutságban pedig amúgy sincs hiány. Az árkalkulációba és a termékpaletta kialakításába nem szólunk bele, ám néha azért közbe kell lépnünk. Volt, aki megpróbálta eladni a tankönyveit, ezt azóta szabály tiltja, és élőlényt sem lehet árusítani, mióta az egyik diák a kisöccsét szerette volna értékesíteni – magyarázta Körtesi Sándor, aki kifejtette, hogy soha nem volt még probléma a pénzzel, a gyerekek nagyon szívesen és becsületesen odaadták a bevételt a közös célokra. Ezen kívül a tanári kar is profitál a mini Oktoberfestből, mert zseniális receptekhez jutnak gyerekektől a vásárok alkalmával.

oktober2

Share Button
Ennyien olvasták: 789

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.