Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Már a tudomány is azt állítja: a nők vezetőként „elférfiasodnak”

Központ november 4, 2015 Társadalom

Amikor a nők vezető pozícióba kerülnek, és felelős döntéseket hoznak, a szervezetükben jelentős fizikai változások indulnak – állítja egy friss kutatás. A legfontosabb férfi hormon, a nemi vágyért, az agresszióért és az önbizalomért is felelős tesztoszteron hormon szintjük jelentősen megemelkedik. Ez pedig arra enged következtetni, állítják a pszichológusok, hogy a környezet és a szocializáció a biológiánál sokkal nagyobb szerepet tölt be a nők és a férfiak közti különbségek kialakulásában, mint eddig gondoltuk.

novezeto

A National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmány szerint vezető szerepbe kerülve a nők tesztoszteron szintje átlagosan tíz százalékkal megemelkedik. Ez azért is meglepő kutatási eredmény, mert a tesztoszteron hallatán egyből a férfiakra gondolunk. Ez pedig nem véletlen, mert a tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amelynek szintje a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális.

A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy és az agresszió is. Szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában is. A legújabb kutatási eredmények fényében azonban izgalmas kérdés vetődik fel: a férfiak azért „játsszák a főnököt”, finomabban fogalmazva gyakorolják inkább a hatalmat, mert több tesztoszteron van a szervezetükben, vagy pont azért termelődött több tesztoszteron a szervezetükben, mert hagyományosan arra vannak kondicionálva, hogy ők kerüljenek vezető szerepbe?

A Michigan Egyetem kutatói annak érdekében, hogy ezt kiderítsék, nők és férfiak egy csoportját vonták be szerepjátékos kísérletbe, ahol azt kellett eljátszaniuk, hogy ők a cég vezetői, és éppen ki kell rúgniuk valakit. Két különböző napon a jelenetnek két különböző verzióját kellett kipróbálniuk. Az első szituációban azt az utasítást kapták, hogy játsszák el azt, ahogy megérdemelten kirúgják a rosszul teljesítő kollégát, a második helyzetben viszont azt kérték tőlük, hogy legyenek kedvesek a kirúgott kollégához, és kissé bizonytalankodjanak abban, hogy valóban megérdemli-e „szegény”, hogy a leépítés áldozatává váljon.

Sari van Anders, a kutatás vezetője elmondta, hogy mindkét szerepjáték során megvizsgálták a résztvevők tesztoszteron szintjét, mind a monológ előtt, mind a monológ után. Arra az eredményre jutottak, hogy mindkét alkalommal mindkét nem tesztoszteronszintje megemelkedett: ezen belül a nőké különösen. Míg a férfiak tesztoszteron szintje három-négy százalékkal, addig a nőké tíz százalékkal növekedett.

Bár ez csak egy tanulmány, a kutatás eredménye érdekes összefüggésekre adhat okot. Többek között új megvilágításba helyezheti azt a közkeletű elképzelést, hogy a nemek közti biológiai különbségek egyik legmeghatározóbb eleme a tesztoszteron szintje a szervezetben. Robert Josephs, a Texasi Egyetem pszichológia professzora egyenesen szenzációsnak nevezte a friss kutatási eredményeket, amelyek arra következtetnek, hogy a környezet és a szocializáció a biológiánál sokkal nagyobb szerepet tölt be a nők és a férfiak közti különbségek kialakulásában, mint gondolnánk. Bár ahhoz, hogy mindez valóban áttörően bebizonyosodjon, a témában még számos más kutatásnak kell születnie.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 410

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.