Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Maros megyei sikerek a Csongrád megyei Szatymazon

Központ december 9, 2016 Társadalom

A homokhátsági településen, a magyarországi Szatymazon hagyomány, hogy a helyi gazdakör szervezésében a tudománynapi rendezvénysorozathoz illeszkedve fűszerpaprika-, őszibarack-, szőlő- és borversenyt, valamint szakmai konferenciát szerveznek, amelyre az idei évben is meghívást kapott a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet (RMGE MAROS), illetve több Maros megyei termelő is megméretette magát.

dsc07373

A rendezvény talányos „Egyszer volt – egyszer lesz?” címe arra utal, hogy Szatymaz valamikor élen járt az őszibarack-, sőt a bortermelésben is, messze földön díjakat nyertek termékeik. A jövőre nézve reményre ad okot, hogy ma is vannak lelkes gazdálkodók, akárcsak Erdélyben, ahol egyre többen vágnak bele, látva benne a lehetőséget.

 dsc07358

Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan!

A tanácskozás során szakemberek és vállalkozók mondták el tapasztalataikat a magyar agrárium, kiemelten a szakmai fórum tárgyát képező termékek jelenlegi és jövőbeni helyzetéről. Dr. Torda Márta, a Magyar Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője a külhoni agrárium támogatásának a fontosságára hívta fel a figyelmet. A minisztérium 2012 óta munkálkodik a külhoni gazdák segítésén szakiskolák támogatásával, civil szervezetek felkarolásával. Egy gyergyói gazdát idézett, aki szerint „a paraszt nem a múlt utolsó, hanem a jövő első embere, az ő munkáján alapul a jövő boldogulása”.

 1

Paprika, ami aranyat ér

A magyarországi fűszerpaprika aktuális helyzetéről Dr. Somogyi György Fleischmann-díjas kutató, az ottani gazdakör elnöke beszélt, aki mint a szegedi Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. keretében dolgozó, immár nyugdíjas szakember szívügyének tekinti az erdélyi fűszerpaprika-termesztés meghonosítását, fejlesztését. Munkája során több erdélyi településen, a megyénkbeli Marosszentannán, Mezőpanitban indult be ennek az igen fontos növénynek a termesztése. A mezőpaniti fiatal kezdő vállalkozó, Nagy Dániel például mezőségi fűszerpaprika őrleményével jelentkezet a versenyre első alkalommal.

Döbbenetes tények

A konferencia során elhangzott, hogy az importunk egyharmadát Spanyolországból, másik harmadát pedig Hollandiából vásároljuk, ahol egyetlen tő fűszerpaprikát sem termelnek. Persze a behozatal logikája érthető, hiszen olyan olcsón juthatnak hozzá, amivel a jelenlegi értékesítése és exportárak mellett sokkal nagyobb nyereségre tehetnek szert, mint hazai alapanyag felhasználásával. Rég vége annak a világnak, amikor elég volt megtermelni és eladni a fűszerpaprikát, így a gazdák kénytelenek a marketinghez, kereskedelemhez folyamodni, de a humán erőforrás szervezéséhez és cégvezetéshez is érteniük kell.

Tudományos eredmények kamatoztatása a gyakorlatban

Csomós Attila, az RMGE MAROS elnöke elmondta, hogy közel két évtizedes az együttműködésük a szatymazi gazdakörrel, sok támogatást kaptak és kapnak most is az FM-től és a NAK-tól, ennek is köszönhető a fűszerpaprika-termesztés és -őrlés meghonosodása Székelyföldön. De nemcsak őrleményként, hanem dísznövényként is egyre népszerűbb a fűszerpaprika Erdély-szerte, ez pedig újabb közös kutató-fejlesztő munka kezdetét jelentheti.

Díjak és elismerések

A mustrán a két versenyszámban közel 100 borminta, illetve több mint 80 őrleményminta érkezett be. A megyéből az idei évben négy borász vett részt, akik három aranyéremmel és egy ezüsttel térhetek haza. A Kölpényi Szőlészet és Borászat, Kozma Ferenc három borral nevezett be – Sauvignon Blanc, Fehér Leányka, Királyleányka – és mindhárom aranyérmes lett, de ezüstéremmel tért haza a héderfáji Szabó István gazda is. Továbbá Nagy Dániel elismerő oklevéllel és rengeteg tapasztalattal tért haza, akárcsak a Virág házaspár. Az eseményen részt vett a mezőfelei Lázár Éva népművész, aki a gyékényből készült termékeit állította ki a művelődési otthon előterében.

A tavalyi kezdeményezés folytatásaként az esemény borárveréssel zárult, melynek bevételét és a fölajánlott őrleményeket a Böjte Csaba dévai Szent Ferenc alapítványnak juttatják el. Összesen 9 bor került árverezésre, ebből 5 fehérbor, illetve 4 gyümölcsbor. Nagy megtiszteltetésnek számít, hogy a Maros megyei, kebelei Cseh Tanya (Cseh János és felesége Emese) 2016-os feketeribizli bora 20.000 forintért kelt el, míg a többi 6 és 10 ezer forint közötti összegekért talált gazdára.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1146

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.