Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Marosszentgyörgyi Füzetek – Utazás a múltba

Nemes Gyula november 20, 2017 Társadalom

Marosszentgyörgy az etnikai és felekezeti sokszínűség települése. Több évszázada élnek itt együtt magyarok, románok, cigányok és kis számban más nemzetiségűek. Ugyanakkor vallási szempontból is tagolható a község lakossága római katolikus, görögkeleti, református, unitárius, görög katolikus és más vallásokra. A többnyelvű kulturális, közösségi, társadalmi élet itt nem csak politikai lózung – mint sok más erdélyi településen –, hanem valóság. Példa erre a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése, a többnyelvű információs táblák léte, a falunapok multikulturális jellege és sorolhatnánk. Ebbe a sorba helyezkedik bele a már ötödik évfolyamát megért Caiete Sângeorzene – Marosszentgyörgyi Füzetek helytörténeti kiadvány is, amelynek szerkesztőjét, dr. Moldován Péter levéltáros-történészt kérdeztük a megjelenés körülményeiről, céljáról, szerzőiről, fogadtatásáról és támogatóiról.

 A helytörténeti kiadvány megjelentetésének ötlete 2013-ban merült fel. Abban az időben – akárcsak napjainkban – Marosszentgyörgyön intenzív szellemi és művészeti élet zajlott a multikulturalitás jegyében. Több helytörténeti jellegű könyv jelent meg magyar és román nyelven, helyi költők mutatták be köteteiket és festészeti táborok követték egymást időről-időre. „Ilyen körülmények közt időszerűnek tartottunk egy olyan lehetőséget létrehozni, amelynek segítségével az érdekeltek megoszthatják ismereteiket és tehetségüket a marosszentgyörgyi nagyközönséggel. Így szerveztük meg 2013-ban az első helytörténeti konferenciát Sângeorgiu de Mureș – Călătorii prin timp/Marosszentgyörgy – Időutazás cím alatt a Szentgyörgy Gimnázium könyvtárában. Az itt elhangzott előadások írott változatának összegyűjtéséből született meg aztán Caiete sângeorzene/Marosszentgyörgyi füzetek első kiadványa” – tájékoztatott Moldován Péter.

„Fórumot biztosítunk a tehetségeknek”

A marosszentgyörgyi több etnikumú közösség egy része törzsgyökös, gyökereik a történelem homályába vesznek, más részük viszont a közelmúltban költözött oda. Napjainkban a község eléggé vonzóvá vált sok ide települni vágyó család számára.  A füzetek megjelentetésének célja hasznos információkat megosztani a település történetéről, múltjáról, jelenéről, kiemelni olyan emberek tevékenységét, akik kitűntek tetteik által. „Sófalvi Szabolcs polgármester már első mandátuma idején ‹nagy szentgyörgyi családnak› nevezte a helyi közösséget, és támogatta a kiadványunk megjelenését is. Szerintem a Marosszentgyörgyi Füzetek is hozzájárult ahhoz, hogy községünk a közelmúltban elnyerte a ›kulturális település‹ minősítést. Ugyanakkor a kiadvány másik célja, az ismeretterjesztés mellett, az, hogy fórumot biztosítson a tehetséges embereknek” –– állítja a kiadvány szerkesztője.

A Marosszentgyörgyi Füzetek szerzői helyi értelmiségiek és olyan „külső” emberek, akik tevékenységükkel szorosan kötődnek a településhez: tanárok, levéltári kutatók, muzeográfusok, régészek, különböző tudományok szakértői, amatőr helytörténészek, néprajzosok és így tovább. A kiadvány idén már az ötödik évfolyamát érte meg, és a visszajelzésekből az tűnik ki, hogy a szentgyörgyieket érdekli. Minden szám tartalmaz egy-egy különleges fejezetet, mint például: Marosszentgyörgyi könyvespolc, Marosszentgyörgyi tehetségek, Marosszentgyörgyi költők stb. A külső kinézete is évről-évre javul, 2017-től a külső borító egy helyi okleveles grafikus munkája. „A füzetek megjelenését a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács segíti, de amióta megjelent az a feltétel, hogy 10%-os más jellegű támogatást kell szerezni a helyi vállalkozók is segítenek. Azok, akiket érdekel a helyi kulturális élet” – tudtuk meg még Moldován Pétertől.

A „beruházás” a helyiek szellemi értékeinek gyarapodását eredményezi!

A kiadvány fő támogatójának, Sófalvi polgármesternek a véleményére is kíváncsiak voltunk: „Amikor évekkel ezelőtt letettem a polgármesteri esküt, arra vállalkoztam Isten és ember előtt, hogy minden tudásommal és erőmmel e csodálatos község, Marosszentgyörgy lakóit szolgáljam. Ebben a tevékenységemben ugyanolyan fontosnak találtam és találom, hogy mindamellett, hogy a település utcáinak, víz- és csatornahálózatainak, parkjainak a korszerűsítését végezzük, ugyanolyan elszántsággal végezzük azt a ‹beruházást› is, amely az itt lakó emberek szellemi és lelki értékeinek a gyarapodását eredményezi. Az ilyen tevékenységekre anyagi támogatást is szánunk, mert fontosnak tartjuk, hogy a keresztény értékeket megerősítsük az emberekben, hogy a kulturális értékeket, a község történelmét, az itt élő magyarok, románok vagy romák hagyományait, szokásait megismertessük a lakossággal. A Marosszentgyörgyi Füzetek kiadvány szerkesztését és megjelenését is azért támogatjuk, mert ebből sok érdekes marosszentgyörgyi történelmi pillanatot, eseményt, intézményt és személyt ismerhetünk meg. Öröm számomra, hogy mellettünk olyan emberek élnek, akik értékes idejük egy részét arra szánják, hogy régi könyvekből, kiadványokból, levéltári jegyzőkönyvekből felkutassák a községünkre vonatkozó adatokat, és megírják számunkra, a Marosszentgyörgyön, Csejden, Tófalván most élő nemzedéknek azokat a dolgokat, amelyeket érdemes megismernünk. Gratulálok a szerkesztőnek, a szerzőknek és sok sikert kívánok a következő kiadványhoz is!” – mondta az elöljáró.

Share Button
Ennyien olvasták: 767

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.