Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Marosvásárhely a zsebedben

Pál Piroska február 5, 2016 Társadalom

marosapp

Marosvásárhely App néven fejlesztett alkalmazást két fiatal bolyais diák – Ferencz András és Barabási Csongor –, amely Vásárhely lakosainak életét könnyíti meg, tesz elérhetővé közérdekű információkat. De a háromnyelvű applikáció a turistáknak is hasznos kellék. Az ötletet a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem karolta fel és segítette az indulásban.

„Az alkalmazás gondolata 2015 márciusában született meg egy, korábban szintén általunk írt – Marosvásárhelyi közlekedés – alkalmazás továbbfejlesztéséből. Ki szerettük volna egészíteni több információval az applikációt, de akkorra már szép számú felhasználóval rendelkeztünk, ezért úgy véltük, készítünk egy új, komplexebb alkalmazást, amely végül a Marosvásárhely App nevet kapta” – mondta el lapunk érdeklődésére az egyik fejlesztő, Ferencz András.

Mit kell tudni az applikációról?

Az alkalmazás jelenleg Android és IOS-es mobiloperációs rendszeren fut. András készítette Androidra és Csongor IOS-re. Az applikáció bekapcsolásakor egy menüt látunk, ahol megtalálható az összes alkategória a szolgáltatott információval. A városban zajló eseményektől kezdve, híreken át, látványosságok, ét­termek, hotelek, wellness- és élményfürdők, sport­tal kapcsolatos helyisé­gek, klubok és bárok, üzletek, egészségügyi intézmények, autószervizek találhatóak benne, valamint van egy alpontja is, amely a turistáknak szól és útikalauzként szolgál. Emellett tartalmaz egy almenüt, ahol taxik – amiket közvetlenül az applikációból rendelhetünk – autóbuszok és más tö­megközlekedéssel kapcsolatos információt találunk. A turistáknak abban is segít, hogy a beépített térkép segítségével mindent könnyedén meglehessen találni, és a távolságokat is feltünteti.

Egyelőre három nyelven beszél

„Körülbelül fél éve indítottuk el az alkalmazást, jelenleg 1200 letöltéssel számolunk, anélkül, hogy komolyabb reklámot csaptunk volna neki. Most érett meg az idő arra, hogy lelket is öntsünk belé, és megpróbáljuk a lehető legtöbb vásárhelyihez eljuttatni” – mondta András, aki azt is hozzátette, hogy az applikáció jelenleg háromnyelvű – magyar, román és angol –, de tervezik lefordítani más nyelvekre is, így németül, bolgárul, de más nemzetiségű turisták nyelvén is fog beszélni.

Pontosan mutatja a  buszok menetrendjét

A régebbi, Marosvásárhelyi közlekedés a­l­kal­mazás szinte 2 éve működik, háromezernél több felhasználóval, melyet a fejlesztők elmondása szerint napi szinten igénybe vesznek a felhasználók és napi plusz 400 felhasználó jut különböző információkhoz segítségével. Az applikáció a napokban kapta meg felújított verzióját. Megtalálhatjuk a városon belüli járatok menetrendjét, emellett városon kívüli járatokról is információt szolgál, továbbá a taxik kategóriában látni lehet, melyik szolgáltató mennyiért fuvaroz, és azok elérhetőségét is közzétették.
Mint András elmondta, a két alkalmazást párhuzamosan akarják működtetni, hisz mindkettőnek megvan a saját szerepe.

 

app 2Link: https://goo.gl/FkWhz3

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1359

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.