Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

„Marosvásárhelyen siralmas az állapot a környezetszennyezés miatt”

Nemes Gyula augusztus 1, 2018 Társadalom

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a természet- és környezetvédelem. Mit tehet ennek érdekében a szakember? Mit tehet az átlagember? Kérdéseinkkel dr. Benedek Klára tanárnőhöz fordultunk.

 

Benedek Klára szerint Marosvásárhely környékén siralmasak az állapotok a környezetszennyezés miatt. Nagy gond, hogy a terelőút hiánya és a közszállításban uralkodó káosz miatt sok az autó a városban, emiatt magasabb a lég- és a zajszennyezés. A város zöldövezeteit is szakszerűtlenül ápolják és sok a szemét. Kevés az utcákon a szemeteskuka és nincs szelektív szemétgyűjtés. Több, a várost érintő környezetvédelmi kérdésben sokat tehetne a hatóság, de bizonyos kérdésekben a lakosság is közreműködhetne.

A törvények nincsenek megfelelően alkalmazva

„Lehet, hogy nem esik jól beismerni, de sajnos Marosvásárhely jelenleg kicsit rosszabbul áll ilyen szinten, mint például Szatmárnémeti. Szatmár sem dicsekedhet, de ott legalább valamilyen szinten van szelektív szemétgyűjtés, a tömegközlekedés is jobb. Kerékpárutakat is terveznek, amiből már így is több van, mint Marosvásárhelyen. Országos szinten is nagyon sok a probléma. Itt is jelentős gondot okoz a fogyasztói társadalom, mint mindenhol a világon. Egyre többet akarunk, egyre kisebb felelőséggel. Nagy probléma az erdőirtás is, csak úgy zúdul utána a sok egyéb gond, ezek közül egy az, hogy a nagyvadak kiszorulnak az életterükből, és ezért egyre gyakrabban kerülnek be lakott területekre. Bár sok törvény és intézkedés van érvényben, nincsenek azok megfelelően alkalmazva. A hulladékkezelés például szinte mindenhol gondot okoz, kevés az a régió, ahol tisztességesen meg van szervezve. Ebben a kérdésben nagyon sok tanulnivalónk van” – állítja Benedek Klára.

A környezetvédelmi szakember szerint sok olyan módszer van, amivel egy környezetet helyre lehet hozni, de ennek sikeressége és az idő, ami ehhez szükséges, nagymértékben függ attól, hogy milyen típusú szennyezésről van szó. Sokat segíthetnek a revitalizációban különböző élőlények: jelezhetik a hozzáértőnek a környezet állapotát, és rengeteg szennyező anyagot ártalmatlanítani tudnak. A revitalizációs módszernél azonban hatékonyabb lenne a megelőzés, a károk helyrehozása mindig jóval hosszabb és nehezebb feladat, mint a megelőzés. A szakemberek egyik legfontosabb feladata a felvilágosítás, az információk megfelelő helyre való továbbítása. Ez történhet figyelemfelhívó kampányok és az oktatás szintjén, de van olyan is, amikor a szakértők akut problémákban kell tanácsot adjanak. A közelmúltban történt szöcskeinvázió problémája nagyon jó precedens erre. A sikerhez azonban az illetékes hatóság befogadó és közreműködő magatartása is kell. A szakemberek mellett az átlagember is sokat tehet! Számos gondot legalább csökkenteni lehetne, ha az emberek tudatosabbak lennének. Sok, környezet számára fontos dologra az emberek lehetőségükhöz mérten odafigyelnek, ha azt a pénztárcájuk bánja: próbálnak takarékoskodni a vízzel, árammal stb. De vannak olyan dolgok, amikre ha nem figyelnek oda, instant módon nem lesz hátrányuk belőle. „Itt kéne átérezni a közös felelősségünket: nem használni mondjuk egyszer használatos műanyag termékeket, nem eldobni a szemetet az utcán, nem károsítani a természeti értékeket, megkeresni azokat a lehetőségeket, ahol mégiscsak le lehet adni a szelektíven gyűjthető hulladékot. Hogyan lehetne a helyi társadalmat környezettudatosságra nevelni? Erre tudok mondani nagyon jó példákat. Fejér Ákos földrajz és biológia szakos tanár például a nagykapusi tanítványaival megalakította a Zöld Csapatot, és együtt gyűjtik a szelektíven gyűjthető hulladékot. A csapat a 2017 – 2018-as tanévben több mint 10 tonna szelektíven gyűjthető szemetet szedtek össze! Nagyszerű és követendő a csapat tevékenysége és azt is észrevehetjük belőle, hogy ha egy szakember egy ügy érdekében elindít valamit, a közösség milyen szépen mögé fog állni” – vélekedik a Sapientia oktatója.

Nincs okunk félni a keresztezett zöldségektől!

A továbbiakban affelől érdeklődtünk, hogy mit kell tudnunk a génkezelt, keresztezett zöldségekről, gyümölcsökről. Veszélyesek-e az emberi egészségre?

Benedek Klára véleménye szerint a génkezelt élőlényeket nehezen fogadják el, de a keresztezés útján létrejövő új fajtákkal szembeni ellenszenvet még nem tapasztalt. Keresztezés útján sok éve állítanak elő a nemesítők új fajtákat, sőt egyes fajok kereszteződhetnek minden emberi segítség nélkül. A szakember szerint semmi okunk félni ezektől. A „génkezelt” növények úgy keletkeznek, hogy egy növényi sejttenyészetbe néhány új gént juttatnak be a kutatók, majd ezekből a sejtekből egész növény keletkezik. A beültetett gének új, hasznos tulajdonságokkal fogják felruházni a növényt. A legkülönfélébb problémákra kerestek már így ellenszert. Vannak olyan megoldások, amelyek a növénynek a saját, természetes tápanyagösszetételét fogják úgy átalakítani, hogy az táplálóbb, egészségesebb legyen az ember számára. Azok az új tulajdonságok, amelyekkel a növény rendelkezni fog, nem vagy csak nagyon kismértékben jelentenek veszélyt az emberre és a környezetre Sokkal kisebb mértékben, mint mondjuk egy permetező szer.

De vajon itt, Marosvásárhely környékén, a kombinát tövében lehet-e „bió” zöldséget termelni? – érdeklődtünk tovább.  Benedek Klára leszögezte, hogy teljesen biztonságos, helyi termelőtől származó zöldségeket, gyümölcsöket sokan árusítanak a környéken. „Nagyon büszkén mondhatom, hogy ezen termelők egy jó része a Sapientia EMTE kertészmérnöki szakán végzett. Jómagam is nagyrészt a volt hallgatóink különböző terményeit fogyasztom, meggytől a paradicsomig. Fontosnak is tartom, hogy olyantól vásároljam a zöldséget, gyümölcsöt, akiben megbízom, aki érti a dolgát, és nem fogja agyonvegyszerezni a növényeit” – zárta gondolatait Benedek Klára.

Névjegy: Benedek Klára 1979-ben született Marosvásárhelyen, de 7 éves korától Szatmárnémetiben lakott, ott nőtt fel. Az egyetemet és a mesterit Kolozsváron végezte, biológia szakon. Természetvédelmi ökológiából doktorált a Szegedi Tudományegyetemen. Szívügyének a természet- és környezetvédelmet tartja. Jelenleg a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékén adjunktus.

Share Button
Ennyien olvasták: 950

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.