Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Marosvásárhelyiek Zalaegerszegen a ZA-MA 15 éves évfordulóján

Czimbalmos Ferenc-Attila július 23, 2018 Társadalom

A Zalaegerszeg–Marosvásárhely Baráti Társaság Egyesület (ZA–MA) 15 éves fennállásának közös megünneplésére több mint 50 fős delegáció volt jelen a minap Zalaegerszegen, élén Cseh Gáborral, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Társaság Egyesület (MA–ZA) elnökével.

Az ünnepség július 5-i nyitónapján a két egyesület tagjai a helyi önkormányzat képviselőivel megkoszorúzták Wass Albert szobrát a megyeszékhelyen, amit tíz éve Bálint Károly, marosvásárhelyi szobrászművész adományozott Zalaegerszegnek. Ugyanakkor Gál Mihály versmondó, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Alapítvány elnöke Wass Albert-verset szavalt, és a marosvásárhelyi Kiss Borbála megzenésített verseket énekelt gitár kíséretével.

A rendezvénysorozat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben folytatódott, ahol Nemes László festőművész megnyitotta Kóródi Szász Albert marosvásárhelyi festőművész kiállítását, ugyanakkor személyes élményeit is megosztva szólt a marosvásárhelyi kulturális és művészeti élet történetéről. Az évforduló tiszteletére a pop-folk zenét játszó Kiss Kata Zenekar adott koncertet, amit ünnepi köszöntők előztek meg: Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere kitüntető oklevéllel jutalmazta a baráti társaság kapcsolaterősítő tevékenységét, amit az elnök, dr. Gyimesi Endre vett át az egyesület nevében, továbbá a testvéregyesület, a MA–ZA emléklappal és ajándékkal kedveskedett a jelenlegi elnöknek és elődeinek, dr. Hóbor Erzsébetnek, Pintér Jánosnak és Gecse Lászlónak. Viszonzásként a MA–ZA elnöke, Cseh Gábor történelmi Magyarországot ábrázoló fametszetet vehetett át, amelyen a két települést nemzeti színű szalaggal jelölték meg.

Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester felidézte: Marosvásárhely és Zalaegerszeg között 1996 októberében jött létre a hivatalos kapcsolat. A szerződést dr. Gyimesi Endre akkori zalaegerszegi polgármester, valamint néhai Fodor Imre, Marosvásárhely egykori polgármestere és Orbán Dezső valamikori alpolgármester jegyezték. 2000-ben jött létre Cseh Gábor elnök vezetésével a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Kör (MA–ZA), majd 2003-ban dr. Hóbor Erzsébet vezetésével Zalaegerszegen is megalakult a ZA–MA. Az elnöki teendőket ellátta még Pintér János és Gecse László is. A Zalaegerszeg–Marosvásárhely Baráti Társaság jelenlegi elnöke dr. Gyimesi Endre.

Július 6-án, pénteken a két egyesület Sopronba utazott, ahol a Városházán dr. Fodor Tamás polgármester fogadta a MA–ZA csapatát. Ezt megelőzően Nagycenkre kirándultak, ahol egyebek mellett megkoszorúzták Széchenyi István szobrát. Korábban, az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében fejet hajtottak Zalacsányban Csány László szülőháza, valamint Kehidán Deák Ferenc szobra előtt is, de meglátogatták a zalacsányi Batthyány Kastélyszálló szomszédságában található, Közép-Európában egyedülálló, 160 hektáron elhelyezkedő Zala Springs Golf Resort, 18 lyukú, nemzetközi versenyekre is alkalmas golfpályát.

Szombaton zalaegerszegi családok szerveztek programokat a marosvásárhelyieknek.

MA–ZA és ZA–MA

Marosvásárhely és Zalaegerszeg testvérvárosi kapcsolata rendkívül széles skálán mozog. Együttesek cserelátogatásai, képzőművészeti és fotókiállítások, diáktáborozások, családi vetélkedők, valamint érdekes sportrendezvények szerepeltek a két település 15 éves közös programjában. Az utóbbi években új színfoltot jelentett, hogy irodalmi és színházi események hozták közelebb a két távoli várost egymáshoz.

Share Button
Ennyien olvasták: 1032

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.