Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Medvetámadások Maros megyében, a kilövés várat magára

Pál Piroska október 12, 2018 Társadalom

Az elmúlt években gyakoriakká váltak Erdély-szerte a medvekárok. Több olyan Maros megyei településről adtak hírt, ahol hetente megdézsmálja a medve az állatokat, vagy éppen emberre támad. Most két újabb medve kilövésére kértek engedélyt a megyében, miután a múlt héten kétszer is emberre támadt a nagyvad. Egy házaspárt Görgényhodákon, saját portáján támadott meg a medve, a Bala községhez tartozó Tokában pedig egy nőt sebesített meg olyan súlyosan, hogy amputálni kellett a bal lábát.

Nappal támadt a medve

Sürgősségi munkacsoportot hívott össze Maros megye prefektusa, és a támadások helyszínein tájékozódott a medvehelyzetről. Elutaztak Görgényhodákra, ahonnan súlyos sérülésekkel került kórházba egy házaspár hétfőn, miután saját udvarukon rájuk támadt a medve. Ioan Fărcaş, a település polgármestere szerint nem ez az első alkalom, hogy medvék járnak a faluban. Hat medvetámadásról is kapott már jelentést, eddig azonban emberi áldozat nem volt. Az elöljáró már értesítette az illetékes hatóságokat. A hétfői támadás nappal történt, kevéssel azelőtt, hogy a gyerekek kijöttek az iskolából, óvodából – tette hozzá a polgármester.

A munkacsoport kiszállt Tokára is, ahol a falu határában sebesített meg a medve egy 28 éves nőt. A nő a falu közelében lévő esztenához tartott a hét elején, amikor rátámadt a nagyvad és több helyen megsebesítette. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett az áldozat, hogy csütörtökön a lábát is amputálni kellett. A Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének Mariana Negoiţă kórházi szóvivő azt mondta, hogy a szakorvosok csütörtökön eltávolították a páciens bal lábát, amely nagyon megroncsolódott. A sajtószóvivő hozzátette, a páciens állapota stabil, megfigyelés alatt tartják.

A szakminisztérium nem kéri számon, ha elmarad a kilövés

A környezetvédelmi igazgatóság vezetője, Dănuţ Ştefănescu azt nyilatkozta, Maros megyében az elmúlt évben százhat medve kilövését kérték a szaktárcától a vadásztársaságok által benyújtott jelentések alapján, amiből tizenötöt hagytak jóvá, és négy vadat lőttek ki eddig. Görgényhodák környékén két medve kilövésére van engedély, és kérni fogják egy harmadik esetében is, amelyik most támadott a településen. Bala községben eddig csak a termést pusztította a medve, egy példány kilövésére van már engedély, de kérni fogják, hogy az emberre támadó nagyvadat is lőhessék ki. A veszélyesnek ítélt medvék kilövésére adott engedély nem határidős, és a szakminisztérium nem kéri számon a vadásztársaságokat, ha nem élnek az engedély adta lehetőséggel.

A medve érték!

Hartel Tibor ökológus kutató, egyetemi docens bár elismeri, hogy vannak problémák, amelyek megoldásért kiáltanak, úgy véli, az ember-medve együttélést kell újragondolni hosszútávon, de a megfontolt kilövés gondolatától sem zárkózik el. Azt is rettentő fontosnak tartja, hogy a legtöbbször szélsőséges véleményeket közelítsék, azaz a zöld aktivista, illetve a károsult gazda is megoldás-orientáltan álljon a kérdéshez.

Az ökológus szerint három tengely mentén lehetne gondolkozni, ami a medvekérdést illeti: az első, hogy az intézményrendszereket úgy kell strukturálni – akár újakat létrehozni –, hogy a medvekérdést kezeljük: kutatások, felmérések készítése, kompenzációk sürgetése, vadkárok megtérítése. Másodsorban újra kell gondolni az erdeink, vadállományunk menedzselését, harmadikként pedig az embereket pozitív töltettel újra kell kapcsolni a természethez. „Ezeket a lépéseket nem lehet megspórolni egy fenntartható ökoszisztéma eléréséhez. Ez lenne az elméleti háttér, ám mivel Európa-szerte nincs erre precedens, azaz leírás és rutin sincs, így Romániának történelmi lehetősége van jó példával elöl járni, és megmutatni, hogy az egyedinek számító környezeti értékeinket megőrizzük az emberi életek és javak veszélyeztetése nélkül” – zárta Hartel Tibor.

Share Button
Ennyien olvasták: 1293

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.