Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

„Meg akartam tapasztalni az emberek alapvető jóságát”

Pál Piroska május 2, 2018 Társadalom

A világ 41 országában kanapészörföléssel

„Emlékezzünk arra, milyen volt az első nap az iskolában vagy a munkahelyen, ahol nem ismertünk senkit, és el voltunk veszve. De mennyire megnyugtató érzés volt, amikor az idegen környezetben mégis volt egy személy, aki átsegített a beilleszkedésen. Én bármelyik országba is mennék, ezt érzem, akárhova utazom, ott barátokkal találkozom” – így kezdte Kiss Rózsa a Marosvásárhelyen megszervezett TEDx konferencián a beszédét, amiben arról mesélt, miben változtatta meg az életét és világszemléletét tíz év kanapészörfölés, amely révén a világ 41 országában járt. Bár nemrég érkezett haza, máris gondolatban pakol következő útjára.   

Fotó: Bereczky Sándor

Portugáliától Irakig stoppal

„Tíz éve egy barátnőm mesélt a kanapészörfölésről, ami felkeltette az érdeklődésem, aztán pedig csatlakoztam én is ehhez a virtuális közösséghez. Az első években csak fogadtam itthon embereket, miközben a szüleimet is hozzászoktattam, hogy „jöttmenteket” beengedünk a házunkba. Így találkoztam olyan személyekkel, akik ilyen módon utaznak, de akkor megfoghatatlan volt számomra, hogy ilyen nem csak a filmekben, a való életben is létezik. Már akkor játsztam a gondolattal, hogy ezt én is meg akarom tenni, de még nem volt meg a kezdő löket, hogy egyedül nekivágjak. Szerencsémre véletlenül összetalálkoztam egy volt óvodástársammal, aki kanapészörfölt már előtte, és mesélte, hogy ő is ilyesmire készül. Innen már csak egy lépés volt, hogy együtt induljunk el” – emlékszik vissza Rózsa a kezdetekre.

Némi szervezés után nekivágtak az útnak, bár konkrét útitervük nem volt ugyan, csupán 2-3 hétre előre szervezték meg az irányt, az utazás egy évet tartott, és kizárólag stoppal, illetve kanapészörföléssel Rózsa Portugáliától Irakig jutott el.

Mi volt a legjobb sztori?

Ilyen utazás során adódik a kérdés, hogy milyen sztorikkal gazdagodott. „Rengeteg van” – meséli nevetve – „választani is alig tudok. De hirtelen az jut eszembe, amikor Maastrichtba érkeztem, ahol már egy ideje kerestem az aznapi szállásom helyszínét. Akkor még nem volt okostelefon segítségemre, és sehogy nem találtam, egy órán át ugyanabban az utcában járkáltam. Tél volt, hideg, és már az éjszaka is leszállt. Nagyon kilátástalan helyzetben voltam, aztán egy öreg nénivel találkoztam, akitől érdeklődtem a megadott cím után, de amikor meglátta a nagy hátizsákom, felajánlotta, hogy autóval elvisz a helyszínre. Úgy is fogalmazhatok, hogy megmentett engem” – részletezi nem mindennapi történetét. „Az elindulásom egyik célja is az volt, hogy meg akartam tapasztalni az emberek alapvető jóságát” – tette hozzá.

Ám negatív élménye is volt Rózsának, hiszen az egyéves stoppos körútjakor egy „fuvarozója” kirabolta, gyakorlatilag pénz, ruhák, laptop nélkül maradt. Mint mondja, nem volt kellemes, de amit az eset után tapasztalt, újra visszaállította az emberekbe vetett bizalmát. Szeretetet, törődést, sőt, ruhákat kapott vendéglátóitól. Az eset nem vette el a kedvét a továbbutazástól, mint fogalmazott, a statisztikák szerint ennek be kellett következnie.

Szívesen keres fel kisebbségek által lakott régiókat

Rózsának meggyőződése, hogy azáltal, hogy utazásai során helyieknél lakik, sokkal jobban megismeri az adott kultúrát, népcsoportot, nyelvet. Nem beszélve arról, hogy szoros barátságok is kialakulnak. „Tíz év után alig van olyan ország, ahol nem ismernék valakit, vagy ne tudnék valakitől segítséget kérni” – mondja. Hozzátette azt is, hogy vásárhelyi magyarként, kisebbségben élő nemzet tagjaként nagyon szeret olyan régiókat felkeresni, ahol kisebbségek élnek: Baszkföld, Felvidék, Vajdaság, Kurdisztán.  „Ezeken a helyeket vegyes dolgokat tapasztaltam, van, ahol jobb, de számos helyen sokkal rosszabb helyzetük van a kisebbségben élőknek, mint nekünk, erdélyieknek. A látottak tükrében, úgy vélem, nekünk nincs okunk panaszra” – véli.

Rózsa iráni ruhában

A szomszédban is vannak jó úticélok

Amikor jelenlegi kedvenc országáról kérdeztem, Rózsa egyértelműen Iránt említette. „Irán a nagy szerelem. Bár a médiából csak negatív dolgokat hallunk, látunk Iránról, csodálatos, különleges hely. A híresztelések ellenére Iránt hihetetlenül vendégszerető, nyitott, modern, barátságos emberek lakják. Gyönyörű ország földrajzilag is” – mesélte Rózsa, aki hamarosan visszatér előadást tartani a közel-keleti országba.

Arra a kérdésünkre, hogy mi az a három ország, amit föltétlenül meglátogatásra ajánlana, Rózsa szerint kihagyhatatlan Törökország – nem föltétlenül Isztambul – stoppal, de Bulgária is óriási pozitív csalódás volt számára, ám ott sem 5 csillagos szállodában érdemes pihenni, hanem városokat meglátogatni. Úgy véli, Boszniát is érdemes legalább egyszer megnézni.

Rózsa következő célpontja Azerbajdzsán, de nagyon szeretne eljutni Pakisztánba és Afganisztánba is. Jelenleg Budapesten, egy multicégnél dolgozik HR-esként, és úgy véli, a munkahelye mellett is megoldhatóak az utazások, csupán szervezés kérdése, ami pedig az anyagi vonzatot illeti, mint mondja, ez a legfőbb hobbija, úgyhogy minden megmaradt pénzét az élményszerzésre költi.

„Alapvetően egyformák vagyunk”

Érdeklődésünkre, hogy miben változtatta meg ez az életstílus, Rózsának határozott válasza volt. „Tíz év után kijelenthetem, hogy mióta ezt csinálom – akár magam utazom, akár kanapészörfölőket fogadok a lakásomban –, teljesen másképp látom a világot. Annyiféle emberrel találkoztam, hogy rádöbbentem: elsődleges identitásunk, hogy emberek vagyunk, és alapvetően egyformák. Meg hogy talán a világon mindenki a barátunk, csak még nem találkoztunk velük” – vallja Rózsa. Hogy ennek fényében miként látja a magyar kultúrát: szerinte nálunk is vannak nagyon egyedi, a világon sehol máshol meg nem található jelenségek. Ilyenek például többek között a bánffyhunyadi cigánypaloták – mint egyedi építkezési stílus és egy zárt közösség kommunikációs formája –, amelyekről előadást is fog tartani a közeljövőben egy iráni egyetemen.

Share Button
Ennyien olvasták: 1010

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.