Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Megszaporodtak a légúti fertőzések Romániában, influenza még nincs

Központ október 17, 2016 Társadalom

Több mint 71 ezren fordultak heveny légúti fertőzéssel orvoshoz a múlt héten Romániában, de influenza még nincs – közölte szombaton a news.ro hírügynökség.

Az állami járványügyi központ (CNSCTB) adatai szerint ez csaknem 40 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában regisztrált megbetegedések számát, akkor valamivel több mint 52 ezer ilyen esetet jegyeztek fel.

Idén viszont még egyetlen betegnél sem mutatták ki az influenzavírust, ahhoz képest, hogy tavaly október első hetében már 18 betegnél megjelent az influenza. A CNSCTB ettől függetlenül óvatosságra intette a lakosságot, és azt tanácsolta, hogy oltassa be magát influenza ellen.

Az egészségügyi tárca a hónap elején 360 ezer adag oltóanyagot rendelt meg, de ezek várhatóan csak ezen a héten érkeznek meg a rendelőkbe. A családorvosok a legveszélyeztetettebb pácienseiknek – kisgyerekeknek, időseknek, cukorbetegeknek – adják az ingyenes vakcinát, de ha közülük kevesen keresik fel a rendelőt, még ez a – a húszmilliós ország lakosságához mérten kevésnek tűnő – 360 ezer oltás sem biztos, hogy elfogy – állítják a szakemberek.

Alexandru Rafila, a román mikrobiológiai társaság elnöke szerint évről évre többen igénylik az országban ezt az oltást, de így is magas még az influenzának – és szövődményeinek – tulajdonítható halálesetek száma: tavaly az influenza 107 emberéletet követelt Romániában.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 388

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.