Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Megtudhatja, hogyan éltek az erdélyi főnemesek az államosítás után

Központ július 17, 2014 Társadalom

Gernyeszegi Kastélynapok

Megtudhatja, hogyan éltek az erdélyi főnemesek az államosítás után

kas

Idén negyedik alkalommal szervez kastélynapot Gernyeszegen a Teleki Kastély Egyesület. A július 19-i, szombati eseményen kiállításokkal, filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, báb- és színházi előadással és este szabadtéri bulival várják az érdeklődőket. A részletekről Kálmán Attila történészt, szervezőt, az egyesület tagját kérdeztük.

Megtudtuk, hogy az idei eseményen újdonságnak számít, hogy a Teleki családdal kapcsolatos kiállítás mellett a péceli Ráday kastélyhoz is kötődik tárlat, mert a péceli és a gernyeszegi kastély ugyanazon stílusban épült testvérkastélyok. „Ugyanakkor Ferencz András fiatal fotós munkáit is kiállítjuk: Közép-Erdélyi kastélyok…Válaszúttól Marosvécsig c. fotósorozatát Plajás István mutatja be” – mondta el lapunknak a történész.

Emellett az államosítás 65. évfordulója alkalmából kiállítást nyitnak a kastélyban, amely az erdélyi főnemesség 1949 utáni hétköznapjait mutatja be, az államosítást, illetve az 1950-1960-as évek hangulatát tárja az érdeklődők elé leginkább családi fotók, dokumentumok révén. Délután személyes történeteken keresztül, interaktív kerekasztal-beszélgetés útján elevenítik fel a ’49 és ’63 közötti sötétebb időszak megpróbáltatásait, amikor az egykori erdélyi nemesi családok kényszerlakhelyen éltek, és származásuk miatt nem tölthettek be felkészültségüknek megfelelő állásokat, gyermekeiket pedig nevük és származásuk miatt gátolták továbbtanulási lehetőségeikben. „A beszélgetésekre olyan erdélyi arisztokrata családok leszármazottait hívtuk meg, akiknek a gyerekkora erre az időszakra esett, ők mesélnek majd arról, hogy miként élték meg családjukkal a megszorító intézkedéseket. A beszélgetéseken részt vesz Degenfeld Schonburg István, Haller Béla, Kálnoky Tibor és Teleki Kálmán” – mondta el a szervező.

Premier- dokumentumfilmek

A másik idei újdonság a dokumentumfilmek vetítése. „Az esemény idejére berendezünk egy médiaszobát, ahol teljes napon át dokumentumfilmeket vetítünk majd, többek között olyan mozgóképeket is, amelyeket először láthat a nagyközönség, például Simonffy Katalin legújabb filmjét, amely Gernyeszegről készült. De emellett más premier-filmeket is megnézhetnek az érdeklődők” – tudtuk meg.

Napközben vezetett sétákat szerveznek magyarul 12, 15, 16 és 18.30 órától, illetve románul 12.30, 16 és 18 órai kezdettel.

A fiataloknak szabadtéri buli

A gyerekekre is gondoltak a szervezők, hisz a program része a bábelőadás, gyerekfoglalkozások, színielőadás, este pedig szabadtéri bulival zárják a kastélynapot, ahol remélik, a tinédzserek is jól érzik majd magukat, hisz konkrétan nekik szóló esemény nem szerepel a programban.

Újra ezer fölötti látogatószám a cél

Kérdésünkre Kálmán Attila elmondta, hogy a helyi, gernyeszegi lakosságot egyelőre nem sikerült kellőképpen mozgósítani és bevonni a látogatók közé, de ez mindenképp a jövő tervei közé tartozik. A tavalyi kastélynap több ezer fölötti érdeklődőt vonzott  Gernyeszegre, és a szervezők remélik, hogy idén is elérik legalább az ezer fölötti látogatottságot. „Az érdeklődést az időjárás is befolyásolja, de ha elérjük a tavalyi látogatószámot, akkor elégedettek leszünk. Mivel eléggé alulfinanszírozott eseményről beszélünk, örülünk az ezer fölötti érdeklődőnek is, hisz a kis költségvetés engedte szűkös keretek ellenére is élvezik az eseményt a látogatók. A belépés egyébként továbbra is díjtalan, de természetesen adományokat szívesen fogadunk” – mondta el Kálmán.


PROGRAM


10.00 Kapunyitás

10.00 -14.00 Társasjáték-sarok (Játszma.ro)

11.00 HIVATALOS MEGNYITÓ

Közép-Erdélyi Kastélyok…Válaszúttól Marosvécsig c. fotókiállítás megnyitója (Ferencz András kiállítását Plájás István fotóművész fogja megnyitni)

11.00 Bábelőadások – Marék Veronika: Süni és a barackok – A két kis egér pórul jár (Habakuk Ifjúsági Bábjátszó Egyesület)

12.00-16.00 Gyermektevékenységek (Creactivity Egyesület)

13.30 Az erdélyi főnemesség élete az 1949-es államosítás után –kiállításmegnyitó és kerekasztal-beszélgetés

Meghívottak: Dr. László Márton, gr. Kálnoky Tibor és gr. Teleki Kálmán

11.00-19.00 Filmvetítések:

Árnyak és fények – dokumentumfilm a gernyeszegi kastélyról 30 perc

Visszatérőben a Teleki-kastély – dokumentumfilm, 30 perc

A Griff, a Dámvad és a Varjú – dokumentumfilm, 118 perc

Démonok tánca – Széki gróf Teleki Ernő emlékére – dokumentumfilm, 55 perc

17.00 Az erdélyi főnemesség élete az államosítás után – beszélgetés gr. Haller Bélával és gr. Degenfeld Schonburg Istvánnal

19.00 Felolvasószínház – Saviana Stănescu: Rendkívüli képességekkel rendelkező idegenek (rendező: Patkó Éva, fellépnek: Márton Réka, Monica Ristea, Benedek Botond Farkas, B.Szabó Zsolt)

20.00 Bezárnak a kastélyban lévő kiállítások

21.00 Ede&Femi koncert

22.00 Funky Disco buli Bródyval


Share Button
Ennyien olvasták: 478

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.