Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Meleg a helyzet?

Központ október 13, 2011 Társadalom

Újra aktuális a fűtéspótlék-harcMelegites

Meleg a helyzet?

Ahogy az őszi-téli szezon beköszönt, sokunknak fejfájást okoz a fűtéstámogatáshoz szükséges kérvények megírása, iratok beszerzése, űrlapok kitöltése. Idén Marosvásárhelyen az érintettek október 5–31. között adhatják le iratcsomóikat a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Rózsák tere 42. szám alatti irodájában, a Nyári Színház szomszédságában. A fűtéstámogatást azok a lakosok igényelhetik, akiknek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 786 lejt, illetve egyedülálló személyek esetében az 1082 lejt. Utánajártunk, hogy tavalyhoz képest mi változott, és mi maradt változatlan, kik jogosultak a támogatásra és kik nem.


Kiknek jár a támogatás?

„A minimálbérhez van viszonyítva a fűtéspótlék összege, és mindazon kérvényezők jogosultak a  támogatásra, akik minimálbér alatti egy főre eső jövedelmet tudnak igazolni a családon belül” – mondta Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. Minden olyan személy igényelheti a támogatást, aki távhővel, földgázzal vagy fával fűti a lakását, és akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 786 lejt, illetve egyedülálló személyek esetében az 1082 lejt.  A gáz- és fafűtés esetében a jövedelmi határérték 615 lej maradt.
Azon családok esetében, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 155 lejt, a támogatás értéke eléri a

fűtésszámla 90 százalékát. A kiskazánnal rendelkezők esetében ugyanekkora havi bejövetel mellett, a támogatás értéke 262 lej. Aki pedig fával fűt, annak havonta legtöbb 54 lej lehet a fűtéspótlék összege. Ugyanakkor munkanélküli segélyben részesülők, és a 400 lej összegű nyugdíjban részesülő idősek automatikusan megkapják a fűtéstámogatást.

És kiknek nem?

Tavalyhoz hasonlóan változatlanul idén sem kaphat támogatást az a személy, akinek több ingatlan van tulajdonában. Kizáró feltétel az 1600 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú autó is, úgyszintén a jacht, traktor, olajprés, láncfűrész. Azok a lakosok sem igényelhetik a támogatást, akiknek 3000 lejnél nagyobb összeg van bankszámlájukon. De akinek 1000 négyzetméternél nagyobb területen fekszik a háza, vagy 2–3 hektárnál nagyobb szántóföldet, kaszálót, vagy 2–3 hektárnál nagyobb erdőt birtokol, sem részesülhet állami támogatásban. Kizáró kritérium a háromnál több szarvasmarha, az ötnél több sertés, a húsznál több juh vagy kecske és a tizenötnél több méhcsalád is.

Szükséges iratok

Maior Márta, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője elmondta, a tavalyhoz képest nem történtek jelentős változások a fűtéstámogatás igénylésében, ugyanakkor „a leadandó iratok listája sem változott”. Tehát az igénylőknek a következő dokumentumokat tartalmazó iratcsomókat kell leadniuk: személyazonossági másolat (a család minden tagjának – esetenként születési bizonyítvány), jövedelemigazolás (fizetési bizonylat, nyugdíjszelvény – amennyiben az egyik családtag nem dolgozik, úgy saját felelősségre írt nyilatkozat), bankszámlakivonat, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal mezőgazdasági regisztere által kibocsátott bizonylat, illetve az helyi adók és illetékek osztálya által kibocsátott bizonylat.

Szigorították a kritériumrendszert

Csegzi Sándor alpolgármestert kérdeztük, milyennek látja az idei fűtéstámogatást igénylő és ténylegesen megkapó emberek arányát a tavalyhoz képest. „Véleményem szerint az idén kevesebben fogják kérvényezni a fűtéstámogatást, mert megszorító feltételeket szabtunk meg. És természetesen az új kritériumrendszer miatt kevesebben is fognak támogatást kapni. És ez rendjén is van, mert a szociális támogatásokat a kis jövedelmű, a mellékjövedelem nélküli lakosok kell megkapják. Ez így igazságos. Persze elkerülhetetlen ilyen esetben, hogy valaki ne érezze magát kiszorítottnak” – fejtette ki lapunknak Csegzi.

Arra az újságírói kérdésre, miért szigorították meg a feltételeket, az alpolgármester azt válaszolta, hogy voltak személyek, akik kijátszották a rendszert. „A tulajdonjogok és jövedelmek egy részét saját bevallással kellett igazolni, és csak a többi részét hivatalos iratokkal, emiatt számos visszaélés történt. Viszont a mostani törvény jóval nagyobb ellenőrzésre kötelez, és erre nekünk is, és a kérvényezőknek is fel kell készülniük. Sokkal nagyobb százalékban lesznek átvilágítva a kérvényezők, és leellenőrizve minden saját felelősségre történő bevallás” – magyarázza Csegzi.

Share Button
Ennyien olvasták: 941

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.