Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Melyek Marosvásárhely legélhetőbb lakónegyedei?

Pál Piroska november 12, 2018 Társadalom

Oktatás, tisztaság, közszállítás, biztonság

Marosvásárhely országos szinten második helyen áll az éttermek és üzletek elérhetősége szempontjából, egészségügyi létesítmények lefedettsége tekintetében is dobogós, azaz harmadik helyet ért el, illetve negyediknek rangsorolták a tanintézményi hálózat kiépítettsége szempontjából. A felmérést a D&D Research végezte a Storia.ro ingatlanközvetítő portál megrendelésére, amelyben itt élőket kérdeztek lakóhelyükről.  

A cég 2016 novemberében indította el kutatását, amelyben Románia régióit, városait és lakónegyedeit hasonlították össze különböző szempontok szerint. Az eredményeket részletekben tették közzé, most már a kutatás végleges eredményei is elérhetőek. Az átfogó kutatás – amelynek kérdőívét 258 948 személy töltötte ki – összesen tíz szempont alapján rangsorolta a településeket és azok városnegyedeit is: a megélhetési költségek, a biztonság, a tisztaság, a zajszint és a közlekedési körülmények alapján, az üzletek és vendéglők hozzáférhetősége, az egészségügyi létesítmények, valamint a tanintézményi hálózat kiépítettsége, lefedettsége alapján, illetve a levegő minősége és a pihenési lehetőségek is egy-egy szempont volt, amelyből kiderült, hogy mennyire élhetők Románia városai.

Az országban a tízedik helyet érte el Vásárhely

Marosvásárhely amúgy összesítésben a megszerezhető 100 pontból 61-et szerzett meg, és országos összesítésben a tízedik helyet foglalja el, a különböző szempontok szerinti értékelésekben pedig nagyon változó eredményeket ért el. Míg az éttermek és üzletek elérhetősége szempontjából az ország második legelőnyösebb városnak vélik a lakosok – csak Nagyvárad előzi meg ebben a kategóriában –, egészségügyi létesítmények lefedettsége tekintetében is dobogós – Nagyvárad és Brassó áll előtte –, valamint a tanintézményi hálózat kiépítettsége szempontjából is az ország negyedik legelőnyösebb városaként végzett, addig a levegő minősége tekintetében nagyon lepontozták, 22. az országban, de a lakosok elégedetlenek a város közszállításával is, e tekintetben is csak 16. helyre futotta. A felmérés lehetőséget adott a különböző városrészek értékelésére is: Marosvásárhelyen a Kornisa negyed lakosai a legelégedettebbek lakhelyükkel, a Somostető a második közkedvelt lakhely, de a buszállomás környéki, a Gyémánt és az 1848 sugárút lakosai sem elégedetlenek. A legkevésbé szeretik viszont lakhelyüket a volt Ady negyed környékén marosvásárhelyiek. Marosvásárhelyen 6.107 személy töltötte ki a kérdőívet.

Ami az oktatási intézmények szempontjából történő rangsort illeti, itt is a Kornisa, azaz Párkány lakónegyed került a dobogó legmagasabb fokára – 100 pontból 81,25-et ért el –,ezt tíz pont lemaradással követi a főtérközeli övezet. Utolsó helyen a Belvedere lakónegyed végzett, amely a maximális 100-ból csupán 25 pontot ért el.

Biztonság, levegő tisztasága, közlekedés

A város legbiztonságosabb lakónegyedének a Kikelet (Rasaritului) lakónegyedet értékelték, a legkevésbé biztonságosnak pedig a Bodoni út környékét. A levegő tisztaságát a Somostetőn élő személyek vélik a legjobbnak, a legszennyezettebb zónák pedig a Kisállomás és a Bodoni út környéke. A közlekedés és tömegközlekedés első négy helyezettje Tudor lakónegyedbeli zónák, a legnehézkesebb a közlekedést pedig a Somostető és a Kikelet negyedben élő lakosok értékelik.

Somostető országosan a második helyen

Városnegyedek rangsora országos viszonylatában a dobogó három fokára erdélyi városrészek kerültek. A brassói Rakodó negyed kapta a legtöbb szavazatot, majd a marosvásárhelyi Somostető, illetve a kolozsvári Grigorescu negyed következik.

Share Button
Ennyien olvasták: 1495

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.