Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Miért nem eszik a gyermek?

Nemes Gyula június 11, 2019 Társadalom

Legfőbb ok az étkezések közti nassolás!  

A Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat szervezésében kedden este dr. Seica Csilla gyermekgyógyász tartott előadást Miért nem eszik a gyermek? címmel. Előadás után a doktornő olyan jellegű kérdéseinkre válaszolt, amelyek, úgy gondoljuk, közérdekűek lehetnek.  

– Sokat hallani manapság arról, hogy szülők megtagadják a gyermekeik védőoltásának beadatását. Mi erről a véleménye?   

– Ez közérdekű probléma. Sajnos sok szülő megtagadja a védőoltás beadatását, holott ez az első olyan tett, amit a gyermek iránt tehetünk, ami megvédi sok betegségtől. Pedig ennek az intézkedésnek köszönhetően sok olyan betegség eltűnt, amely ellen védőoltás létezik. Illetve sok betegség újból feléled, mint például a kanyaró, mivel nem adatták be a védőoltást. Mindenképp legalább a kötelező sémát be kell adatni a gyermekeknek! De ez is állandóan bővül, nemrég vezették be a streptococcus elleni oltást például, amit most már kötelezően kapnak a gyermekek.

„Az első hat hónap kötelező anyatejes táplálás kéne legyen!”

– A csecsemőt nagyon jól védi az anyatej. Mennyi idős koráig javasolt a gyermeket anyatejjel táplálni?

– Az első hat hónapban mindenképp kötelező anyatejes táplálás kéne legyen, mivel az anya ellenanyagai is átjutnak az anyatejjel. De sok más meggondolásból is: például azt is kimutatták, hogy akik anyatejen nőttek fel, nem váltanak ki felnőttkorban 1-es típusú cukorbetegséget. Hogy mennyi ideig tart az anyatejes táplálás az anyától és babától is függ. Meddig igényli a baba? Meddig nem egy gond az anyának? Mindenképp hathónapos kortól el kell kezdeni a hozzátáplálást, mellette pedig fenntartható a szoptatás, amíg a baba is és az anya is kívánja, illetve jónak látja. Amíg nem okozunk kárt pszichésen a gyermeknek, addig lehet, mert a hároméves gyermek anyafüggővé válhat pszichológiailag amiatt, hogy az anyától még anyatejet kap. Mindenki saját maga dönti el, hogy meddig tartson ez.

– Miért van az, hogy egyes gyermekeknél korábban elkezdődik a fogváltás, másoknál viszont később?

– Előfordulhat, hogy vitaminhiány ennek az oka. Vagy pontosabban a D-vitamin hiánya, ezt mindenképpen ki kell vizsgáltatni, ha ilyen típusú gondok vannak, mert a csontozat, a fogak normális fejlődése nagyban függ attól, hogy mit viszünk be a táplálékkal a szervezetbe. Hogyha fennáll valamilyen vitamin- vagy például kalciumhiány, akkor ez is lehet egy ok.

– Kérem, foglalja össze előadásának a lényegét. Miért nem eszik a gyermek?

– Ennek összetett oka van, ezért mindenki érdekelt lehet ebben a témában, mert biztos minden családban van egy gyermek, aki „nem eszik”, még ha egészséges is. Főleg a kialakult étkezési szokásoknak vagy az állandó étkezések közötti nassolgatásnak tudható ez be. De előfordulhat, hogy van reális oka: egy betegség. Ez lehet valamilyen akut betegség, ami alatt vagy ami után elmegy az étvágya a gyermeknek, de jobbulás után visszatér. Ha mégis elmarad hosszabb ideig, akkor utána kell nézni az okoknak. Ennek lehetnek krónikus betegségek az okai, de akár pszichológiai is, például nagyobb gyermeknél. Valamiért visszautasítja az ételt vagy „átesik a ló túlsó oldalára”, és táplálkozási zavarok állnak elő, ami akár az anorexiához is vezethet.

„Egy kis türelem sokat segíthet!”

– Hogyan befolyásolható ez? Hogyan vegyük rá a gyermeket, hogy egyen?

– Sokszor egy kis türelem sokat segíthet! Egy picit üljünk le, és együtt szervezzük meg a napi táplálkozást úgy, hogy legyen olyan étel, amit együtt fogyasztunk el. Továbbá legyen változatos az étrend! Ne legyen kényszer, hogy le kell ülni, s azt mind meg kell enni, ami ki van téve, mert akkor ez akár ellenszenvet és dacolást is kiválthat az étel ellen, és akkor minél inkább akarjuk, a gyermek annál inkább megtagadja azt, hogy egyen.

– Mégis mi a legfőbb oka annak, hogy „nem eszik a gyermek”?

– Legfőbb ok az étkezések közti nassolás, illetve a nem helyes ételfelajánlás. A főétkezések között, ha felajánlunk csokoládét vagy kakaós kávét, biztos nem fogja elfogyasztani a főfogást, és akkor belépünk egy ördögi körbe. Ennek főleg az lesz az eredménye, hogy vitaminhiányba vagy egyéb hiányokba fog szenvedni a gyermek.

– Az is probléma lehet, ha túl sokat eszik? Mi az oka a gyermekkori elhízásnak és milyen veszélyekkel járhat?

– A gyermekkori elhízásnak lehetnek genetikai okai is, de ami a fő probléma, az az ételválasztás. Főleg a gyorsételek és a sok cukros üdítő árthat. Az elhízás nagyon káros lehet, hiszen szív- érrendszeri problémákat okozhat, de akár magas vérnyomást vagy cukorbetegséget is.

– Mit csomagoljunk tízóraira a gyermeknek?

– Attól függ, hogy az a gyermek reggelizik otthon vagy nem és hánytól kezdi az iskolát. Van, aki már reggel hétkor iskolában van, van, aki később, akár délben megy iskolába. Ez nagyban befolyásolja azt, hogy mit is csomagoljunk neki. Ha reggel megvan otthon a reggeli, akkor tízórai lehet akár csak egy alma. Ha viszont nem reggeliznek otthon, akkor ez legyen vajas kenyér valamilyen főtt hússal, egy joghurt vagy egy müzliféleség, amit bele lehet keverni a joghurtba, amit természetesen el lehet vinni az iskolába. Nyilván, ha otthon nem eszik a gyermek, akkor a napi első étkezés kiadós kell legyen.  

Share Button
Ennyien olvasták: 1700

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.