Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

Migrációkutató Intézet: kudarcot vallott a muszlimok integrációja

Központ november 16, 2015 Társadalom

A magyarországi Migrációkutató Intézet szerint kudarcot vallott a muszlimok integrációja Európában. A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy Európának minden eddiginél komolyabban kell számolnia az integrációs sikertelenségek, valamint a tömeges és kontrollálatlan migráció okozta biztonságpolitikai kockázatokkal.

Emlékeztettek: az idén már másodszorra érte Párizst több emberéletet követelő, iszlamista gyökerű terrormerénylet. A francia hatóságok és rendvédelmi szervek már évek óta küzdenek az országban mind jobban terjedő radikális iszlamizmus ellen, ugyanakkor a péntek esti támadás arra világított rá, hogy még Európa egyik legerősebb nemzetbiztonsági szakszolgálata sem tudja megvédeni polgárait egy nagyméretű terrorista akciótól – tették hozzá, a párizsi merényletet „az önkéntes vakság árának” nevezve.

Migrációkutató Intézet szerint az európai dzsihadista szerveződéseknek alapvetően két főszereplőjük van: az „outsiderek”, vagyis a kívülről érkezők és az „insiderek”, vagyis az adott országban nevelkedett bevándorlók leszármazottai, illetve „az áttérők”. Az „outsiderek” általában menedékkérők, vagy legális tartózkodásra jogosító vízummal, vagy a szabad mozgás jogával élve érkeznek. A dzsihadista hálózatok kialakításában segítségükre vannak a helyzetükkel elégedetlen „insiderek”, a radikalizálódó, identitás és hovatartozás nélküli, gyakran munka nélküli fiatalok, a „vegetáló” kisvállalkozók, bűnözők.

Azt írták, hogy a csoportok egymástól függetlenül szerveződnek és működnek, ám konkrét akciók kapcsán szövetségre lépnek egymással. A csapást követően feloszlanak, hogy később igény szerint újraszerveződjenek. Az ilyen fajta együttműködést professzionálisan koordinálják, ami rendkívül megnehezíti a nemzetvédelmi szolgálatok feladatát.

A Migrációkutató Intézet szerint a párizsi tragédia minden eddiginél nagyobb figyelmeztetés az Európai Unió számára: az „insiderek” és az „outsiderek” ellen összehangoltan kell harcolni.

A muszlim országokból történő tömeges bevándorlást mint a legfontosabb biztonsági kockázatot meg kell állítani és meg kell szüntetni, a már megérkezett menedékkérők valódi nemzetbiztonsági átvilágításának feltételeit akár az érintettek jogainak korlátozásával is meg kell teremteni, valamint a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani – fogalmaztak, hozzátéve: egyértelműen ki kell mondani, hogy a korábban érkezettek integrációja kudarcot vallott, ezért a további bevándorlás nem lehet az európai gazdasági szükségletek által diktált helyes megoldás.

A Migrációkutató Intézetet a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium alapította 2015-ben, székhelye Budapesten van. Az intézet céljairól és munkatársairóli tt lehet tájékozódni.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.