Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Minden eddiginél gazdagabb programkínálat a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóján

Pál Piroska május 15, 2019 Társadalom

Kedden, május 14-én a Kultúrpalota kistermében tartott sajtótájékoztatót Kirsch Attila, a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójának főszervezője, illetve Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója, amely intézmény idén az esemény partnere. A hetedik alkalommal megszervezett világtalálkozó háromnaposra bővül, és  ebben az évben is – a Vásárhelyi Forgatag előrendezvényeként – június utolsó hétvégéjén, 28-29-30-án kapnak helyet a marosvásárhelyiséghez kapcsolódó események, amelyek zömének a Kultúrpalota ad otthont. „Eszmeiségét és céljait megtartva ugyan, de megújult programokkal várjuk a találkozni vágyókat” – mondta el Kirsch.

Turistaként saját városunkban

„A pénteki programsorozatunk délelőtti részében a Maros Megyei Múzeummal együttműködve szervezünk tematikus városnéző túrákat. Sor kerül a Kultúrpalota és az közigazgatási palota óratornyának meglátogatására, ám olyan részeit tekinthetik meg – Oniga Erika művészettörténész vezetésével – a patinás épületeknek, amelyek nem nyitottak a nagyközönség számára. Szervezünk barokk sétát Győrfi Zalán régész vezetésével, illetve a középkori várat is bemutatja Soós Zoltán történész. A túrák 10, 11, illetve 12 órakor kezdődnek. A séták célja, hogy a helyiek is turistaként látogassák saját városukat, és újra felfedezzék azokat az építészeti kincseket, amelyek mellett nap mint nap elsétálnak” – indokolta a programfelelős.

Gálaműsor pénteken

Délután 18 órától a Tucat vásárhelyi fotókiállítás-megnyitó harmadik részére kerül sor a Kultúrpalota előcsarnokában. A hagyományt folytatva – a meglévő 24 mellett – újabb 12 ismerős arc köszön vissza a fényképeken, akik hasonlóan az elmúlt évekhez, megosztják, mit jelent nekik Marosvásárhely. Olyan személyek ők, akik sok éve teszik a dolgukat, de nem biztos, hogy rivaldafénybe kerültek eddig, és akik példák lehetnek a fiatalok számára.

19 órakor a Nagyteremben a Maros Művészegyüttes a Kicsi Svejk háborúja nagysikerű táncszínházi előadásra várják a nagyérdeműt. A produkció humorra építő, rendhagyó táncszínházi előadás, amelyben a kiváló tánctudás mellett a társulat tagjai színészi képességeiket is megmutathatják, a helyzetkomikumot ugyanis sok esetben a látvány mellett a szöveg teremti meg, illetve teszi teljessé. Az előadást Varga János koreográfus jegyzi, a zenét hozzá Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója írta, a szöveg pedig Komáromi Sándor és Muszka Sándor munkája.

„Az életünket konfliktusok között éljük, háborúzunk egymással. Főleg az erdélyi lét ilyen. Talán nem is gondoljuk végig, vagy már el is felejtettük a céljainkat, kiindulópontunkat, motivációnkat. Ha rendet akarunk tenni lelkünkben-eszünkben, akkor életünket meghatározó legfontosabb fogalmak újragondolására vagyunk kényszerítve. A „haza”, „hit”, „áldozat”, „szabadság” olyan fogalmak, amelyeket időnként rendbe kell tenni magunkban, mi a fontossága a mindennapok „háborújában”. Svejk mint irodalmi alak és a székely bakter másként értik ezeket. Érdekes ütköztetés e két különböző értelmezés, de segít bennünket abban, hogy újragondoljuk és tisztábban lássuk mi magunk a magunk élete számára. Erről beszél a darab egy derűs táncjáték formájában” – ismertette a darabot Barabási Attila.

Marosvásárhelyi sikersztorik

A Marosvásárhelyiek VII. Világtalálkozójának szombat délelőtti programjaként – a tavalyi kezdeményezést folytatva – olyan kerekasztal-beszélgetést követhetnek figyelemmel, ahol Marosvásárhelyről elszármazott, itt élő, vagy korábban elköltözött, majd visszatérő személyek elmesélik történetüket, szakmájuk, hivatásuk mérföldköveit. A rendezvény előadói megkérdőjelezhetetlen sikereket értek el saját pászmájukban, illetőleg eddigi életútjuk tanulságos, megosztásra érdemes. Ők arról is mesélnek majd, mit jelent számukra a vásárhelyi származás, miben határozza ez meg a bejárt útjukat, illetve mi az, ami az elköltözésre, itthon maradásra vagy éppen visszatérésre ösztönözte őket, valamint mely tapasztalataikat állítanák a vásárhelyi közösség szolgálatába. „A kerekasztal-beszélgetés egyfajta tapasztalatcsere, ötletműhely, de mindemellett olyan informális esemény, ahol a vásárhelyiség és a városhoz kapcsolódó élmények és értékek jelentenék a közös pontot.  Ezek által nem csak inspirálni, kezdeményezőkészségre ösztönözni szeretnénk a hallgatókat, hanem a kialakított kapcsolatok által a világban egy úgynevezett „marosvásárhelyiek hálózatát” kívánjuk megalapozni, illetve a jövőben fenntartani és bővíteni. Meghívottaink között lesz koncertmester, aki fellépett Európa legjelentősebb koncerttermeiben, gyógyszergyár-igazgató, színművész, balett-táncos, sikeres vállalkozó, tánccsoport művészeti igazgatója, de olyan vendégünk is lesz, aki szenvedélyesen gyűjti és közzé teszi az Erdélyben készült régi fotókat” – tudtuk meg Kirschtől.

Biztonságpolitikai előadás és kamarazenekar

Az aktuális témák is terítékre kerülnek a világtalálkozón, így szombaton 18 órától dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, történész tart előadást az európai biztonságról, kelet-közép-európai fókusszal, és a közönség soraiból érkező kérdésekre is válaszol. Ezt követi 19 órától a pécsi Harmónia Kamarazenekar, amely először látogat városunkba, és nagyszabású szimfonikus koncertet tart a Kultúrpalota nagytermében.

A világtalálkozó méltó lezárásaként vasárnap 10 órától a Bolyai téri unitárius templomban tart Nagy László tiszteletes úr istentiszteletet, amit a templom kertjében búcsúreggeli követ.

Minden programra ingyenes a belépés.

Share Button
Ennyien olvasták: 1053

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.