Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

„Minden évvel egy lépéssel közelebb az autonómiához”

Központ január 9, 2014 Társadalom

„Minden évvel egy lépéssel közelebb az autonómiához”

k111

Kedd este Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában a Madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékeztek. A SZNT által szervezett eseményen – a zsúfolásig megtelt teremben – jelen volt Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, Potápi Árpád, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke. Az ünnepség Kecskés Csaba unitárius, Oláh Dénes római katolikus és Lőrincz János református lelkipásztorok áldásával kezdődött. A megemlékezésen Kilyén Ilka, Kilyén László és Györffy András színművészek a madéfalvi veszedelemről szóló költeményeket adtak elő, majd Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója ismertette a 250 évvel ezelőtt történteket.

Beszédében Kövér László elmondta, hogy bár a székelyföldi autonómia kivívása nehéz és hosszú menetelés lesz, minden év egy lépéssel közelebb visz e célhoz. Kiemelte, hogy a sikerhez elengedhetetlen a román társadalom bevonása és érdekeltté tevése az autonómiában, meg kell mutatni nekik, hogy az önrendelkezés kizárólag hasznukra válna.

k22

„A székelyek csak azzal a nemzeti szabadsággal akarnak élni, amit ígértek számukra 1918-ban Gyulafehérváron. Ők csak a jogaikat szeretnék betartatni, azt, amely szavatolja a nemzeti szabadságot, a társadalmi igazságot, egy jobb élet lehetőségét a szülőföldjükön, de mindemellett nem sérti a román állam egységét és a nemzetközi jogot sem” – fogalmazott Kövér László.

Hozzátette: a menetelésbe be kell vonni a fiatalokat, hisz ők lesznek a megérkezés nemzedéke, ők fogják majd a megszerzett autonómiát működtetni. A házelnök azt is kiemelte, hogy az autonómiatörekvéseket el kell választani a bonyolult erdélyi pártpolitikától, együttesen kell fellépni a székelyföldi önrendelkezés érdekében.

Kövér László Mahatma Ghandi idézetét hagyta útravalóul a közönségnek: „Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, utána harcolnak ellened, majd győzöl”.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.