Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

„Ne Kínából rendeljük a karácsonyi ajándékot!”

Pál Piroska november 29, 2019 Társadalom

Rendhagyó vásár és adventi jótékonykodások Marosvásárhelyen

A Transylvanian Art and Trade Egyesület rendhagyó vásárkaravánt szervez november 29. és december 14-e közötti hétvégeken, közel 40 erdélyi kézművessel, öt erdélyi városban. Marosvásárhelyen november 29-30-án lesznek jelen a Kultúrpalota előcsarnokában. A nem szokványos vásáron elsősorban erdélyi, eredeti, kézműves ajándékokat lehet vásárolni, amelyeket lehetőség nyílik környezettudatosan be is csomagolni, de mindezek mellett komplex programmal is készülnek a szervezők: fellépők színesítik az eseményt és jótékonykodásra is lehetőség nyílik.

„Egy mozgó vásárt szervezünk, amely elsősorban nem az eladásról szól, inkább egy újfajta megközelítésről, amely tartalmazza a vásárlók számára a tanácsadást a személyre szabott ajándékok kiválasztásában, illetve a tudatos, hulladékmentes szemléletmódot” – mondta el Czirjék Katalin főszervező egy helyi televízió műsorában. Hozzátette azt is, hogy amit szerveznek, még sosem volt Erdélyben, és ne olyan vásárra számítsunk, amilyeneket eddig láttunk.

Légy kétszer Angyal!

Azt is megtudtuk, hogy egy szokványos karácsonyi vásárra bekerülni sokba kerül, amit gyakran nem tud a kézműves kifizetni, ezért – eladási felület híján – a kereslet nem találkozik a kínálattal, emiatt is jött létre az Angyalkaraván ötlete. A szervezők azt is leszögezik, hogy nem csillagászati árakon fogják értékesíteni a kézművesek a munkáikat.

Czirjék Katalin úgy véli, hogy van egy olyan fogyasztói réteg, amely meggondolja, mit vásárol: keveset, de azt személyre szabottan, tudatosan és helyit, nem Kínából rendelnek ajándékot. És ha a mi közösségünkben forog a pénz, az megsokszorozódik, hiszen a karaván szlogenje is az, hogy „Légy kétszer Angyal!”

Újrahasznosított, alternatív ajándékcsomagolás

Az eseményen lesz csomagolósarok is, ahol az anyagok újrahasznosított csomagolópapírok, vagy éppen textilkendők lesznek, és a termékek sem a megszokott módszer szerint lesznek asztalokra kirakva, hanem az ajándékozott személy szerint lesznek csoportosítva a változatos portékák.

A vásárt egybekötik minden helyszínen jótékonykodással, Vásárhelyen sem pénzt, hanem adományokat várnak. Az eseményen fellépők színesítik a hangulatot, lehetőség lesz kávézni, forraltborozni, beszélgetni, ismerkedni, és hangolódni a karácsonyra. Ami a célközönséget illeti: felnőtteket, illetve gyerekprogramokkal kicsiket is várnak a szervezők.

Adventi jótékonysági vásár a katolikus gimnáziumban is

Adventi vásárt tartanak a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban december 13-án délelőtt. A bevételt az iskola egyik diákjának életmentő gerincműtétjére ajánlják fel.

Akik tehetik, a műtét költségeit támogathatják az adventi vásáron való részvétellel, illetve közvetlen adakozással. Erre a belvárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban is lehetőség lesz december 1-jén, a vasárnapi szentmisék alkalmával.

Csomagadakozás a rákos gyerekekért

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület közösen igyekszik becsempészni az ünnep varázsát a rászoruló gyerekek életébe. E nemes cél érdekében arra kérik a lakosságot, hogy ha módjukban áll, ajándékozzanak csomagot a 6 hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek számára.

Azért, hogy a gyerekek kellemes és hasznos ajándékot kapjanak, a kezdeményezők javasolják, hogy minden csomag a következőket tartalmazza: tusfürdő, fogkefe, fogkrém, sapka/kendőcske/sál, egy apró játék, egy könyv, termosz/csésze, színes/nedves zsebkendő. Az orvosok által előírt étkezési korlátozások és étrend betartásának érdekében felkérik az ajándékozni vágyókat, hogy élelmiszereket és édességeket ne tegyenek a csomagba. Ehelyett bátorítást, jókívánságokat és kedves gondolatokat megfogalmazó levelet vagy képeslapot mellékelhetnek, amellyel örömöt szerezhetnek a megajándékozottnak.

Az adományokat keddtől, november 26-ától december 12-éig lehet elhelyezni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bejáratainál: a főbejáratnál található adományládába keddtől péntekig 9–15 óra között, illetve az előadások kezdete előtt egy órával, valamint a művészbejárónál (a Kisterem bejáratánál) naponta 8–22 óra között. Az adományozókat arra kérik, hogy a csomagokon tüntessék fel a megajándékozni kívánt gyerek nemét, életkorát – és könyvajándék esetében nemzetiségét. Pénzbeli támogatás az egyesület bankszámlájára történő utalással lehetséges, illetve egy festmény megvásárlásával, azon alkotások közül, amelyek a színház előcsarnokában vannak kiállítva. Az egyesület bankszámlaszáma a következő: Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület (Asociaţia Împreună pentru Copiii cu Cancer), Marosvásárhely, Florilor utca 12/1. szám; CIF: 20574105; IBAN: RO56 BTRL 0270 1205 A499 92XX. A bankszámlaszámot kezelő intézet neve: Transilvania Bank.

Újra cipődoboznyi szeretet

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppart Maros megyei szervezete hetedik alkalommal szervezi meg egy cipődoboznyi szeretet akcióját. A gyűjtés során összegyűlt adományok minden évben sok szegény sorsú és árva gyermek ünnepét teszi melegebbé, hangulatosabbá.

Ennek szellemében 2019. december 18-ig várják azon személyek adományait, akik hozzájárulnának e nemes ügy sikeréhez. A dobozok főként nem romlandó élelmiszert, édességet, játékot, ruhaneműt tartalmazhatnak. A szervezők azt kérik, a dobozra írják rá, hogy hány éves gyermeknek szánják, illetve fiúnak vagy lánynak.

A csomagokat Marosvásárhelyen a Mihai Viteazul (Klastrom) utca 10. szám alá, minden hétköznap 10-13 óra között várják. Bővebb információkért a következő telefonszámok hívhatóak: 0365 430902 vagy 0762 248657.

Share Button
Ennyien olvasták: 1034

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.