Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Negatív hozzáállás a MOGYÉ-n

Központ április 20, 2012 Társadalom

szaboNegatív hozzáállás a MOGYÉ-n

A MOGYE újonnan megalakult karán dr. Szabó Béla nyerte el a vezetői tisztséget, aki a választói névjegyzékben szereplő 121 oktató szavazatából 91-et mondhatott magáénak. Az alábbiakban arról kérdeztük a professzor urat, hogy milyen a két oldal – magyar és román – hozzáállása a változásokhoz.

 

– Professzor úr, milyen most a hangulat az egyetemen?

– A hangulat változatlan, a román tagozat még mindig negatívan áll a helyzethez. Azt kérik, fogadjuk el a chartát, azt az alapszabályzatot, amelyet magyar- és törvényellenesnek tartunk, és amely ellen már hosszú hónapok óta küzdünk. Ha elfogadnánk, akkor értelmetlen lenne minden eddigi erőfeszítésünk, nem beszélve arról, hogy a kormányhatározat is a mi oldalunkon áll. A formai határozatok előírják, hogy az egyetem kötelezettsége, hogy segítsen az új karnak a létrehozásában. Sajnos ez nem igazán valósul meg, azonban a magyar tagozat tanárai minden rájuk háruló feladatot elvégeznek a kar megszervezésének érdekében.

– Az új kar egy éves ideiglenes akkreditációt kapott. Milyen utat kell bejárni a végleges akkreditációig?

– A végleges akkreditációhoz össze kell állítanunk egy 500 oldalas akkreditációs dossziét. Ehhez szükséges megfelelő számú tanár és a megfelelő tanulmányi bázis. A románok részéről jövő segítség nélkül nem tudjuk mindezt megvalósítani. Szükségünk van ugyanis az előbb említett tanulmányi bázisra, és ameddig nem tudjuk eldönteni, hogy mi a miénk és mit használunk közösen, addig ez megnehezíti a dolgunkat.

– Mit üzenne az újonnan érkező hallgatóknak?

– Bár sok zűrzavar, heves indulatok övezték az egyetemet az elmúlt hónapokban, fontos látni, hogy elsősorban a diákokért dolgozunk. Nem személyes okokból küzdünk a magyar tagozatért, az én státusom rendezve van, ezt a jövő nemzedékéért hoztuk létre. Ez által kiszélesedik a magyar nyelvű oktatás, azonban az országban orvosi képzés magyar nyelven csak itt, Marosvásárhelyen folyik. Még akkor is, ha ideiglenes akkreditációnk van, minden ugyanúgy megy, mint eddig, és amint mondtam, keményen dolgozunk az akkreditáció véglegesítéséért.

Share Button
Ennyien olvasták: 595

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.