Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Negyedsziget

Központ január 16, 2014 Társadalom

negyedNegyedsziget

A Félsziget Marosvásárhelyre való visszaköltöztetése mellett a napokban egy újabb örömhír látott napvilágot. A fesztivál eddigi szervezői – jobb, ha nem nevezzük nevükön a pökhendi, haszonleső igazgatócskákat – bejelentették, hogy a teljes csapatuk a kincses városban marad, és továbbra is ott próbálnak szerencsét. Nehéz feladat vár rájuk, amennyiben vissza szeretnék csalogatni a kolozsvári fiatalokat a közönségét elhagyó és azt hamis ígéretekkel félrevezető rendezvényükre, amelynek már nem Félsziget lesz a neve. Bár úgy néz ki, hogy ez a fesztivál az osztódással való szaporodás útjára lépett, bízzunk benne, hogy legalább a vásárhelyi rendezvény elkerüli a Negyedsziget gúnynevet. Külön elemzést érdemelne, hogy a „márkanév-tulajdonos” korábban miért is engedte el a Maros-partról a rendezvényét, de ebben a történetben egyelőre most ő a pozitív hős, a megyei tanács elnökével és az RMDSZ megyei frakciójának a vezetőjével együtt.

 

A fesztivál újjáélesztéséhez nem elégséges a látványos sajtótájékoztatók megszervezése, vagy a korábban bejáratott módszerek és kapcsolatok újrafelvétele. Szükség van egy olyan alapos elemzésre, amely kimutatja az évek folyamán elkövetett hibákat, és lehetővé teszi azok kiküszöbölését, valamint felállítja a jóérzésre és ízlésre alapuló fesztivál kritériumait. Egy olyan értékrendet, amelyben nem az elköltöztetéssel való fenyegetőzés, a nyereség elrejtése által keletkező veszteségek miatti siránkozás és a bizonytalanság kapja a fő helyet, hanem a nagyérdemű közönség kulturált szórakozási igényeinek a kielégítése. Egy olyan Félszigetre van szüksége Marosvásárhelynek, ahol nem csak a kigyúrt agyú és kongófejű őrző-védők, a hangos és artikulálatlan zajokat produkáló együttesek, valamint az alkohol- és kábítószer-fogyasztásban jeleskedő fiatalok kapják a főszerepet, hanem a jóérzésű rendfenntartók, a nem föltétlenül hangos, de értékes előadásokat bemutató művészek, a józanul is bulizni képes civilizált fiatalok, középkorúak és idősek, valamint a kisgyerekes családok is szerephez jutnak.

Ha visszatekintünk a fesztivál eddigi irányváltásaira, akkor megfigyelhetjük azt az időközben tévesnek bizonyuló „elrománosító” stratégiát, amely több magyar látogatót vitt el, mint ahány románt hozott. Ezen kívül a tizenéves korosztálynak a megcélzása, valamint a fiatalabb és idősebb generációknak a kirekesztése, szintén zsákutcának bizonyult. A Félsziget bukása valóban Kolozsváron következett be, de a hanyatlása már korábban elkezdődött. A jelenlegi helyzetben a szervezőknek nem a két-három évvel ezelőtti modellt kellene követniük, hanem egy teljesen más, aktuális, a mai körülményekhez igazodó új szervezési stratégiát. Időközben új fesztiválok jelentek meg, ma már sokkal nagyobb a szórakozni vágyók választási lehetősége, mint néhány évvel ezelőtt. Egyfelől az Electric Castle, másfelől pedig a Tusványos „veszélyezteti” a Félsziget sikerét. Számos fiatalnak döntenie kell, hogy melyik fesztiválon vegyen részt a sok közül, hiszen nincs többre pénze vagy ideje. A közönség meggyőzéséhez szükség van a differenciálódásra és a vonzó kínálatra. A lehetséges alternatívák között megemlíthető a rendezvény barátságossá tétele, magyar jellegének a visszaállítása, a Víkendtelep nyújtotta előnyök hatékonyabb kihasználása és a kedvező jegyárak biztosítása. Ez utóbbi lehetséges például pályázati vagy önkormányzati pénzforrások előteremtése által, akár PPP rendszerben (a közszféra bevonásával), de ebben az esetben sokkal „átláthatóbban” kell gazdálkodniuk a szervezőknek. Nem muszáj túl nagyra ereszteniük a mellényt, nem kell a Szigetesek szoknyája mögé bújniuk, nem kell különféle aktuális trendekre hivatkozniuk.

Nagyon fontos, hogy milyen előadók jönnek Vásárhelyre, de az is fontos, hogy miként. A Forgatagon bebizonyosodott, hogy nem csak az számít, hogy ki van a színpadon, hanem az is, hogy mennyire hagyják, hogy itthon érezzük magunkat a Maros-parton. A politikának pedig nincs helye egy ilyen fesztiválon. Nem kérünk a MIÉRT sátorból vagy a pártízű ingyensörökből, de különböző rendű és rangú politikusokból sem. Ha van rá mód, a bungee-jumpingos darut se hozzák ki, és a politikusok focimeccsét is rendezzék máshol, máskor. A fesztiválozók pénzét ne pártpropagandára fordítsák, hanem inkább helyi előadókra, művészekre, zenészekre, tánccsoportokra. Vonják be a vásárhelyi és a környékbeli fiatalokat, diákokat. Mi, a többiek – a megcélzott korosztályon kívüliek – örömmel részt veszünk a rendezvényen. Feltéve, hogy a szervezők majd ránk is tekintettel lesznek.

Share Button
Ennyien olvasták: 359

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.