Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Négyszeresére nőtt az infarktusos betegek túlélési esélye

Pál Piroska november 9, 2017 Társadalom

Új részleggel bővült a kardiológiai ellátás

Múlt héten ünnepélyes körülmények között mutatták be a Maros Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai klinikájának újonnan kialakított intenzív osztályát (USTACC), ahol a kritikus helyzetben levő szívbetegek állandó intenzív terápiás felügyeletét és ellátását végzik. A dr. prof. Benedek Imre által megalapított ultramodern kórterembe az első beteget már a megnyitás másnapján befektették.

Románia legkorszerűbb, legmodernebb felszerelésekkel ellátott koszorúér-betegség kezelő egységét nyitotta meg dr. prof. Benedek Imre és dr. prof. Benedek Theodora kardiológusok, illetve Claudiu Puiac, a megyei sürgősségi kórház menedzsere.  Ez eleget tesz annak a – már öt évvel ezelőtt megszületett – miniszteri rendeletnek, amely szerint kötelező az első kategóriás megyei sürgősségi kórházakban a kritikus helyzetben levő szívbetegek intenzív terápiás felügyeletét biztosító osztályok kialakítása. Az intervencionális kardiológiai beavatkozáson átesett szívinfarktusos és más súlyos állapotban levő szívbetegeket többé nem kell az intenzív terápiai klinikán kezelni, ahol ki vannak téve a különböző fertőzéseknek.

Utolsó láncszeme egy folyamatnak

„Amint a páciens átesik egy intervenciós szívműtéten, az új egységben a nap minden másodpercében megfigyelés alatt áll az ultramodern eszközök segítségével. Ennek az egységnek a megalakítása lezárja azt a kört, amit jómagam 35 évesen megálmodtam, éspedig, hogy minden kardiovaszkuláris betegséggel küszködő ember számára európai szintű ellátást nyújtsunk. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ennek az egységnek a működésével a szívbetegek, akut miokardiális infarktusos személyek elhalálozási aránya még alacsonyabb lesz. Itt azokat a betegeket látjuk el, akik ezelőtt az általános intenzív osztályra kerültek, viszont ahol nagyon nagy a felfertőződési esély. Ám azokat a pácienseket is itt kezeljük, akik szívelégtelenségben szenvednek. Az új részlegen a kardiológus orvosok, illetve a most tanuló, intenzív terápiát második szakként elsajátító diákok hivatottak a páciensek kezelésében. Álszerénység nélkül mondhatom, hogy a világon nincs jobban és modernebb gépekkel felszerelt kritikus infarktusos betegek ellátásáért felelős egység, mint a miénk” – mondta el dr. prof. Benedek Imre. Azt is hozzátette, hogy a koronáriaőrző bevezetésével az infarktus okozta mortalitás 30%-ról 15%-ra csökkent, aztán a katéteres eljárás alkalmazásával ez 2-4%-ra csökkent. Ezen egység működtetésével azon betegek, akiknek súlyos kórképük van – akik esetében az elhalálozási arány 60-80% – , ezentúl 20%-ra fog csökkenni.

Benedek professzor saját zsebből vásárolta az ágyakat

Claudiu Puiac kórházmenedzsertől megtudtuk, hogy a beruházás értéke 3.187.000 lej, amelyből 1.890.000 lejt a kórház, a többit az egészségügyi tárca fedezett. Azt is hozzátette, hogy a kardiológiai intenzív osztályt nem sikerült korszerű ágyakkal is ellátni, ezért Benedek professzor vásárolta meg az ágyakat, de kicserélik, amint mód lesz rá.

Ultramodern felszerelés, szállodai körülmények

A tízágyas részleg mind felszereltségében, mind berendezésében európai viszonylatban is a legmagasabb színvonalat képviseli – hangsúlyozta dr. Benedek Theodora klinikavezető egyetemi tanár. Erről az újságírók saját szemükkel is meggyőződhettek az új egység meglátogatásakor: a kórház hetedik emeletén levő intenzív terápiás osztály elegáns, új berendezés mellett okosmonitorok jelzik a beteg állapotát és az összes életfunkcióját, automata adagolók biztosítják a szükséges infúziós gyógyszereket, illetve az ágyak között van a lélegeztetőgép is. Az orvosi felügyeletet a központi képernyő segítségével a nap 24 órájában folyamatosan biztosítják, és az sem mellékes, hogy a nagy ablakokon át szép kilátás nyílik a városra.

Egyébként kritikus infarktusos betegek ellátásáért felelős egység – USTACC – az országban csupán három bukaresti kórházban működik.

A megvalósításért gratuláltak Benedek professzornak és csapatának a meghívottak: dr. László Attila, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke, Bíró Rodica, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője, valamint Marosvásárhely két alpolgármestere – Makkai Gergely és Sergiu Papuc – is.

Share Button
Ennyien olvasták: 1191

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.