Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

„Nem lehet a kinyújtott székely kezet félrelökni!”

Központ március 6, 2014 Társadalom

kezA Székely Szabadság Napjára készül a SZNT

„Nem lehet a kinyújtott székely kezet félrelökni!”

 

A Székely Nemzeti Tanács 2012-ben március 10-ét a Székely Szabadság Napjává nyilvánította. Mint közismert 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanárnak, Martonosi Gálfi Mihály ügyvédnek és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokosnak az volt a „bűne”, hogy az úgynevezett Makk-féle összeesküvés tagjaiként, a vérbefojtott magyar szabadságharc lángját próbálták újra fellobbantani. Tavaly és tavalyelőtt sikerült ezt a napot méltóképpen megünnepelni, az idénre tervezett megemlékezést és felvonulást azonban csorbítani próbálják a román hatalom szolgálói. Marosvásárhely polgármestere nem adott engedélyt a tervezett felvonulásra, csak a postaréti megemlékezésre. Csíki Sándort Marosszék Székely Tanácsának elnökét a kialakult helyzetről kérdeztük.

Csíki Sándor négygyermekes édesapa, közel negyed évszázada tanít a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti Líceumban. Két esztendeje választották Marosszék Székely Tanácsának elnökévé, mely több mint 10 éves testületnek egyik alapítója, majd 9 évig alelnöke volt. Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye a polgármester tiltása távol tartja-e az emlékezni vágyókat, Csíki Sándor így felelt:


„Sok résztvevőre számítok”

„A Székely Szabadság Napja néven harmadik alkalommal vonulunk majd Marosvásárhelyen, de a Székely Nemzeti Tanács évek óta emlékezik székely hőseire. A Székely Vértanúk Emlékművénél, a Postaréten régóta tisztelgünk mártírjaink emléke előtt. Méltósággal és mindig incidensmentesen. A polgármester tiltása valójában még jobban fel kell, hogy tüzelje az embereket, kiváltképpen az őshonos vásárhelyieket, akik végre megmutathatják, hogy nem félnek, saját városukban, Székelyvásárhelyen. Sok résztvevőre számítok, hiszem, hogy álmaim városa nem adta fel” – mondta a Marosszéki Székely Tanács elnöke.

A Székely Nemzeti Tanács idén is Gábor Áron díjakat kíván átadni március 10-én, este 8 órakor a Kultúrpalotában. A Postarétről a Kultúrpalotáig valahogy el kell jusson a nép. „Ha a Jóisten megsegít, erre a helyszínre gyalog fogunk odasétálni” – vélekedik Csíki Sándor.

„Megtartó erőnk ez a küzdelem!”

„Lehet Székelyföld létezését időnként megkérdőjelezni. Lehet a székely szabadságtörekvéseket ideig-óráig leseperni. Lehet a székely menetelőkkel gúnyolódni. Egyet azonban sohasem lehet. Nem lehet a kinyújtott székely kezet félrelökni, félvállról venni. Az igazi székely ember soha nem felejti el azt, aki jót tesz vele. Imáiba foglalja az illetőt. De, ha valaki elárulja őt, azt is örökre bevési az agyába. Ha a székely szabadságvágyat vezetőink nem veszik nagyon komolyan, s nem állnak teljes mellszélességgel melléje: magukra vessenek. A Székelyek Nagy Menetelése után az egyik RMDSZ-es politikus azt kérte a Székely Nemzeti Tanács vezetőjétől, szervezzük közösen az idei Székely Szabadság Napját. Aztán miután megtudta, hogy pártja a román kormány egyik tagja lehet, kioldalgott ebből. Nagy böjtje lesz számára ennek. A székelyek szabadságharca évszázadok óta zajlik. Boldog, aki részt vehet benne. Megtartó erőnk ez a küzdelem!” – mondta el még lapunknak Marosszék Székely Tanácsának elnöke.


Share Button
Ennyien olvasták: 417

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.