Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Nesze neked parkosítás!

Központ február 28, 2013 Társadalom

Nesze neked parkosítás!

p2

Milyenek is vagyunk mi, emberek… Örvend a szemünk, ha valami szépet lát. Feltöltődünk mindenféle energiával, ha magunk mögött tudjuk a város porát-zaját. Azonban vannak olyan hetek-hónapok is, amikor nem tudunk kimozdulni sehova. Olykor marad csak a munka – vagy éppenséggel ennek keresése! –, a hajtás, a rohanás.  Ilyenkor bizony meg kell elégednünk azzal, amit magunk körül látunk, hallunk, érzékelünk. Azt a levegőt kell beszívnunk, ami van, és csak sóvárogva gondol(hat)unk arra, hogy bizony, vannak jobb helyek is.   Pár nappal ezelőtt valami felkeltette egyik olvasónk figyelmét.  A szóban forgó észrevételt K. Levente juttatta el a Központ szerkesztőségébe…

A pillanatkép…

Taximegálló az egykori Hosszú utca (hadd ne írjuk most, hogy 1918-as Sugárút) elején. A helyszínről a képek is árulkodnak, de annak érdekében, hogy mindezt jobban betájolhassuk magunkban, leírjuk azt is, hogy arról a megállóról van szó, amely a finánc épülete után lett „kiépítve”.

p1

Jó pár hónappal ezelőtt itt még csak járda volt. A gyalogosok kényelmesen járhattak-kelhettek, de ez a tény már a múlté. A forgalom gyorsítása végett a járdát fehér vonallal kettéosztották, feljárókat hoztak létre, és pillanatok alatt meg is lett a rögtönzött piskótaköves taximegálló. Hát ez van, ezt kell szeretni. Néha megpróbálunk belenyugodni a változtathatatlanba, néha pedig nem tűrjük el azt, ha valami sérti a szemünket.

p3

Történik ugyanis, hogy a taxik olykor nem sorrendszerűen indulnak el a kijelölt helyükről. Így aztán kikerülik egymást, átlépve a fehér folytonos elválasztó vonalat. Sőt, még az sem számít, ha jobb kerekeikkel ráhajtanak a parkosított részre is. Történik ez naponta többször, havonta rengetegszer, évszakonként megszámlálhatatlanul sokszor.  

Érdekes viszont az, hogy ezt talán senki nem veszi észre. Ilyenkor nem büntetnek a törvény emberei, és az sem baj, hogy a járdákat összekötő részek is annyira tele vannak sárral, hogy azon átevickélni a gyalogosnak már szinte lehetetlen.

K. Levente lapunknak elmondta, hogy az egyik szomszédját például azért büntették meg, mert akaratlanul szemetet felejtett Vásárhely egyik parkjában. Persze nem akarunk minduntalan a bürokráciáról beszélni, azonban mindezt mégsem hagyhattuk leírhatatlanul.

p4

Összegezve: jobb helyeken mindenhol parkosítanak, járdákat szélesítenek, kerékpárutakat építenek. Ebben az esetben viszont azt kell mondanunk, itt bizonyos célok más tendenciát mutatnak. Ilyen például a járdák szűkítése, a parkok megsemmisítése, és még sorolhatnánk tovább.  

Minderről azonban hadd adjon hírt a fényképösszeállítás, mely minden bizonnyal helyettünk is beszél.


(Az észrevételért K. Leventét két hónapi előfizetéssel jutalmaztuk!)


Share Button
Ennyien olvasták: 512

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.