Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Nő a fogyatékkal élők szociális juttatása

Központ október 29, 2014 Társadalom

Tizenhat százalékkal növelik a fogyatékkal élő személyek járandóságát nyilatkozta Codrin Scutaru a munkaügyi államtitkár.  Ezzel párhuzamosan fogyatékossági stratégiát dolgoznak ki, ami társadalompolitikai dokumentumnak számít, mely alapján gyakorlatba ültethető a Románia által még 2010-ben aláírt fogyatékos személyek jogait előíró ENSZ konvenció.

DSC06588

Három évvel ezelőtt nagy közfelháborodást váltott ki, hogy annak idején a kormány csökkenteni akarta a fogyatékkal élő személyek járandóságát, ami ellen, tiltakozásuk jeléül utcára is vonultak az érintettek. Az ENSZ okmány ratifikációja komoly védelmet nyújt a fogyatékosoknak a mindenkori kormányok, számlájukra történő takarékossági törekvéseivel szemben. A világszervezet honlapján olvasható szerződésben az aláírók többek között, „Elismerik a Fogyatékossággal élő Személyekért Világ­program és a Fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségének megteremtését célzó standard szabályok és törvényalkotási irányvonalak fontosságát, amelyek befolyásuk révén előmozdítják a törvény­alkotás, a programok, tervek és akciók kidolgozását és értékelését regionális, országos és nemzetközi szinten egyaránt, a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségének további segítése céljából.”

A Fogyatékkal Élőket Segítő Országos Hatóság emlékeztet arra, hogy Romániában jelenleg a súlyos fogyatékkal élő felnőtt, jövedelmétől függetlenül, havi 202, míg az előrehaladott fogyatékkal élő felnőtt 166 lej szociális juttatásban részesül.

Forrás: vasarhely.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 584

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.