Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Önvédelmi technikák. Érdemes tudni ilyeneket?

Központ május 15, 2014 Társadalom

Önvédelmi technikák. Érdemes tudni ilyeneket?

Előbb-utóbb az ember életében bekövetkezhet olyan helyzet, amikor nem árt, ha ismer néhány önvédelmi technikát. Sajnos szinte nap mint nap ki vagyunk téve annak, hogy lopás, agresszió vagy egyéb bűncselekmény áldozatává váljunk. Egyáltalán elkerülhető egy ilyen helyzet kialakulása? Ha már belekeveredtünk, mi ilyenkor a teendő? Hogyan védjük meg magunkat vagy szeretteinket? Ezekkel és ehhez hasonló kérdésekkel fordultunk a szakemberhez. Feiffer László 2000–2001-ben Bukarestben teljesített katonai szolgálatot a csendőrség egy speciális alakulatánál, majd 2002-től öt évet szolgált a Francia Idegenlégióban. Napjainkban egy marosvásárhelyi őrző-védő cég alkalmazottja, és civilben önvédelmet oktat.

   

 

Feiffer László szerint a szociális problémák, a szegénység, a munkanélküliség a fő oka a bűnözésnek. „Azt észleltem, hogy egyre több a betörés és az agresszív támadás. Sok az alkoholt fogyasztó ember, ami nagyszámú konfliktusos helyzet kialakulásához vezet. Sajnos ezt nap mint nap tapasztalom munkám során” – mondja az őrző-védő szakember.

A tömeg vonzza a bűnözőket!

Azért, hogy megelőzzük vagy elejét vegyük annak, hogy bűncselekmény áldozatává váljunk, jobb, ha kerüljük a veszélyzónákat, az olyan helyeket, ahol potenciális veszély leselkedhet ránk. Például éjszaka a rosszhírű városrészeket. Feiffer szerint jó elkerülni a zsúfolt helyeket is. A tömeg vonzza a bűnözőket! Egy népes piacon például könnyen zsebmetszők áldozatává válhatunk. Tolongó tömegben is (például utcai tüntetésen, vagy szabadtéri rendezvényen) könnyen kirabolhatnak, de akár testileg is bántalmazhatnak. Ha gyúródás van a buszon, inkább várjuk meg a következő tömegközlekedési alkalmatosságot vagy menjünk gyalog.

„Hasznos lehet, ha az ember elsajátít önvédelmi ismereteket”

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan készüljünk fel egy esetleges agresszióra, Feiffer László a következőket tanácsolja: „Nagyon hasznos lehet, ha az ember elsajátít önvédelmi ismereteket. Én például a krav-magát ajánlom, ezt tanítom. Az oktatáson az érdeklődő az önvédelmi technikákon kívül például azt is megtanulhatja, hogy hogyan viselkedjen bizonyos konfliktusos helyzetekben, vagy hogyan ismerje fel az esetleges agresszort, bűnözőt. Egy képzett egyén következtet erre a kinézetből, viselkedésből, mozgásból, gesztikulálásból. Sajnos a mai emberek nagyon el vannak kényelmesedve, nem mozognak eleget, nincs fizikai erőnlétük. Nehéz rávenni arra őket, hogy edzéseken vegyenek részt. Pedig a rendszeres sportolás, vagy akár a gyakori természetjárás is sokat segíthet abban, hogy fittek maradjunk.”

   

Jobb kerülni

A konfliktusos helyzeteket ajánlatos elkerülni, de ha mégis belekeveredtünk, akkor jobb, ha nem bonyolítjuk azt. Ha túlerővel állunk szemben, jobb ha elszaladunk és hívjuk az 112-es telefonszámot. Itt segítséget kérhetünk, a diszpécser a legközelebbi csendőr vagy rendőr járőrcsoportot küldi a helyszínre. Sőt, ha szemtanúi vagyunk egy agressziónak vagy valamilyen bűncselekménynek, akkor is hívjuk bátran a jelzett segélykérő számot.

„Ajánlom mindenkinek, aki úgy érzi, hogy könnyen bajba kerülhet, vagy veszély fenyegeti, hogy vásároljon könnyfakasztó gázspray-t. Ez legyen kéznél éjjel-nappal, télen-nyáron. Nem kerül sokba, legális és nem kell rá engedély” – tanácsolja Feiffer László.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 720

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.