Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Örökségünk őrei – Telekiek Unokái

Központ február 1, 2018 Társadalom

„A múltat nem lehet tőlünk elvenni. De az csak akkor a miénk, ha ismerjük”

Ezzel a jelmondattal jelentkezett a Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum X. B osztálya Telekiek Unokái csapata az idén immár hatodik alkalommal megszervezett Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! versenykiírásra.

„A 2012-ben indított versenyt eddig csak szórványban szervezték, az idei kiadástól csatlakozott Maros megye is, ahonnan 21 középiskolás csapat jelentkezett. Közülük a Telekiek Unokái csapat az egyetlen, amely nemcsak egy, hanem két műemlék védelmét vállalta fel” – áll készségesen rendelkezésünkre a csapat irányítója, Hajdu Zoltán történelemtanár, aligazgató. Vezető munkájában Joó Erika angol–történelem szakos tanár segíti.

A szakemberek véleménye szerint a megmérettetés népszerűségét növeli, hogy nem kötelező, de nem is tantárgyversenyről van szó, hanem arról szól, hogy a gyerekek saját maguknak felfedezik ezeket az épületeket, és 21. századi, kortárs, számukra élvezetes módon mutatják be őket. S valóban, Csiszér Ágota, Dávid Soma, Hajdu Hunor, Incze Gáspár, Keresztesi Anett, Kis Noémi, Korondi Zsófia Tünde, Németh Adrienn Nikolett, Pál Humor, Simon István Róbert, Szabó Eszter, Varga K. Krisztina és Varga L. Krisztina felnőtti komolysággal folytatott lelkes kutatómunkájuk során olyan értékes és hasznos információkhoz jutottak, amelyek birtokában Nemeskürty István szavaival élve bátran állíthatják, hogy tőlük a múltat már elvenni nem lehet, hiszen azt – legalábbis a versenyben felvállalt szeletét – más ismerik. És ezeket az ismereteket másokkal is megosztják.

Kreatívak a Telekiek Unokái

„November közepén megkaptuk a szervezőktől a Maros megyei műemlékek listáját, amiben 400–500, nem csak magyar jellegű műemlék szerepelt. Mi két gernyeszegi műemléket választottunk ki: a református templomot és a Teleki-kastélyt. A versenyfelhívásban az is szerepelt, hogy mi szerint történik a csapatok pontozása. Legtöbb pontot arra kaphat egy csapat, ha minél több emberrel megismerteti azt a bizonyos műemléket, ezt követi bármilyen tevékenység, amit a műemlék területén végez (takarítás, felújítás stb.)” – taglalta a tanár. Elmondta, a csapat első, nagy sikert elért alkotása egy ismeretterjesztő folyóirat volt, melyben a diákok által feltárt és megtanult érdekességeket és a műemlékekhez kapcsolódó fontos dolgokat adták tovább: olvasható interjú Teleki Kálmán gróffal a kastély történelméről, valamint Veress Róbert lelkipásztorral a református templomról és gyülekezetről. A könyvecske a leghíresebb Telekiek névsorával zárul. A kiadványt először a Gernyeszegen élő embereknek, egy istentiszteletet követően adták át, majd pedig olyan emberekhez is eljuttatták, akik felfigyeltek rájuk és munkájukra.

A csapat a napjainkban talán legismertebb információáramlási eszközön, a Facebookon három oldalt készített, egyet magyarul, egyet románul, egyet angolul, és minden egyes információt oda felpakoltak. Az sem elhanyagolható tény, hogy a Telekiek Unokái volt Maros megyében az első, aki egy videoklipet készített, stúdióminőségben, meglehetősen profi filmezéssel. Youtube-csatornájukra négy filmet töltöttek fel, többek között az örökbe vett műemlékek történelmét bemutató kisfilmeket, illetve a verseny keretében általuk átírt és hangszerelt dal videoklipjét, amelyet immár a Telekiek Unokái csapat himnuszának tekintenek. A telekiekunokai.info honlapukon a csapat eddigi kutatómunkájának eredményeit teszik közszemlére.

Az eltelt pár hónap alatt a csapat tagjainak lehetősége nyílt interjúkat adni, valamint élő adásokban is beszélhettek a műemlékek jelentőségéről és értékeiről. A templom, valamint a kastély történelmét úgy mondták el, hogy közben a helyszínen filmeztek, ezzel is látványosabbá és könnyebben befogadhatóvá téve az új ismereteket. A kisfilmet lapzártánkig közel 34.000-en nézték meg, úgyhogy a Telekiek Unokái büszkén kijelenthetik, hogy már 34 ezer emberrel megismertették a Teleki-kastély történelmét. A leadott like-ok szempontjából is a versenyben levő csapatok közül az első helyen állnak.

Mindezeken kívül a lelkes csapat feltárta a Teleki családdal kapcsolatos század eleji könyveket, amelyeket a különböző médiacsatornákon tettek elérhetővé. Következő lépésként februárban a Teleki-kastély területén egy fesztivált szerveznek, amelynek programjában többek között fotó- és versíró-verseny szerepel. A Brüsszelben lakó gróf megígérte, hogy február 20-a után hazajön, és személyesen is találkozni fognak.

Cél a helyi turizmus fellendítése is

A következő hetekben iskolákba látogatnak el, az általuk összeállított egynapos kirándulásos programot népszerűsítik, hiszen egy egész napot kinn lehet tölteni Gernyeszegen, a kastély, templom és a Teleki-család kriptájának látogatásával, a csapat tagjai pedig elidegenvezetik a kastélyban és a templomban a tanulókat. Ezen felül magyar jellegű eseményeket lehet a Teleki-kastélyban szervezni: iskolanapok, diákszövetségek találkozhatnak a kastély területén. Két szállásadó hely is működik a településen, velük is fel szeretnék venni a kapcsolatot, hiszen nekik is érdekük, hogy minél több turista látogasson ide.

Hogy miket mondanának a diákok az ide látogató turistáknak? Talán azt, hogy a kastélynak nagyon érdekes múltja van, az idők során számos család birtokolta, de végül mindig visszakerült a Telekiekhez. Teleki Mihály az, aki a Teleki-családot ide telepíti. A települést Zsigmond királytól kapja adományba, egy várat építenek ide – a mostani kastély előtt egy várkastély állt itt, ezt építik át valamikor a 18. század folyamán Teleki József irányításával, s készül el a szép barokk kastély. „Talán nem is az építészet a legfontosabb, diákjaimnak mindig azt szoktam elmondani, hogy meg kell nézni azokat az embereket, akik ezekben a kastélyokban laktak, ezekben a kastélyokban nőttek fel. Ha csak annyit mondok, hogy Teleki Sámuel – aki a két Bolyai után talán a leghíresebb magyar erdélyi, a Teleki-könyvtárnak köszönhetően; vagy azt mondom, hogy Bethlen István – aki Magyarország miniszterelnöke volt tíz éven át: mindketten a Teleki-kastélyban születtek, akkor már tudjuk, hogy egy nagyon értékes épületről beszélünk. A templom is a Teleki-családhoz fűződik, és talán azért is fogadtuk mindkettőt örökbe, mert a Telekiekhez próbáltunk közelebb kerülni. Szintén Teleki Mihály és utódai voltak azok, akik finanszírozták a templom felépítését, és itt is alusszák örök álmukat” – foglalja dióhéjba a történelemtanár.

Főnyeremény a brüsszeli kirándulás

Az Örökségünk őrei vetélkedő elődöntőjére február 14-én kerül sor. Marosvásárhelyről 4 vagy 5 csapat mehet a döntőbe, minden más településről egy-egy csapat. A döntő előreláthatóan március közepén lesz, ennek nyertesét öt napra Winkler Gyula EP-képviselő látja vendégül Brüsszelben.

*

A verseny részeként január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Telekiek Unokái csapat a Bolyai líceum dísztermében verses, zenés és táncos műsort szervezett, amely a Youtube-on élőben is követhető volt. A több mint kétszázas hallgatóság megismerkedhetett a Himnusz történetével, míg Bányai Réka, a Teleki Téka könyvtárosa a Telekiek és a magyar kultúra címmel tartott érdekes előadást. A rendezvényt a Bolyai Zenekör közreműködése egészítette ki.

Nagy Annamária

 

Örökségünk őrei

Itt vagyunk ismét, most már sokadjára

Leültünk kicsit együtt, de még nem dőlhetünk hátra.

Hiszen Telekiek unokáiként, bőven van mit tennünk,

Hogy nagyapáink emléke örökké éljen bennünk.

 

Örökségünket védjük, soha elveszni nem hagyjuk

A kialudt emlékeknek újra gyújtjuk hamvuk.

Telekiek unokái szolgálnak és védnek,

A rájuk bízott örökségnek fényes jövőt remélnek.

 

Megtanulom, megőrzöm

Tanítom, továbbadom

Gernyeszeg várát, s Istennek házát

Elveszni nem hagyom

 

Megtanulom, megőrzöm

Tanítom, továbbadom

A Teleki családnak ereklyéjét

Elkopni nem hagyom.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1305

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.