Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Összeolvad a PMP és az UNPR

Központ július 13, 2016 Társadalom

A nemrég még kormánykoalíciós pártnak számító Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) olvad össze a Traian Băsescu volt államelnök által vezetett Népi Mozgalom Párt (PMP).

PMP-UNPR-Basescu

Ezt a két politikai erő vezetősége jelentette be kedden közös sajtótájékoztatón. Traian Băsescu elmondta, hogy az új párt a PMP név alatt fog szerepelni, az elnöke továbbra is ő marad, lesz négy első alelnökük, akik közül kettőt az UNPR ad majd.

A Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes által vezetett UNPR Victor Ponta egykori miniszterelnök kormányának volt tagja. Oprea márciusban lemondott a pártelnökségről, miután két ügyészségi eljárás indult ellene.

A PMP és az UNPR az összeolvadástól azt reméli, hogy növeli bejutási esélyüket a parlamentbe az év végi választáson.

Az UNPR azt követően erősödött meg, hogy a PSD és a PNL által létrehozott USL – amely megnyerte 2012-ben a helyhatósági és a parlamenti választásokat – kettészakadt, így a PSD-nek nagy szükségük volt az UNPR-re, hogy biztosítsa számukra a parlamentben a kormányzati többséget.

Az UNPR nem vett részt önállóan a választásokon, de 2012 után számos törvényhozót befogadott, akik különböző okokból kiléptek pártjukból, amelyeknek színeiben mandátumot szereztek. Így az UNPR önálló frakciót alakíthatott, és tavaly novemberig, a Ponta-kormány lemondásáig a mérleg nyelve szerepét töltötte be a parlamentben.

Tavasszal még azt fontolgatták, hogy önálló pártként indulnak a választáson. Az utóbbi hetekben azonban számos törvényhozó kilépett az UNPR-ből, és a PSD-hez csatlakozott, miután sikertelenül végződtek a szociáldemokratákkal folytatott egyeztetések egy esetleges közös parlamenti választási szereplésről.

Băsescu nyilatkozatában utalt arra, hogy sokan elhagyták az UNPR-t, de mint mondta, őket ez nem zavarja, mert olyan emberekre van szükségük, akik a jobbközép értékeket vallják magukénak.

Valeriu Steriu, az UNPR elnöke kijelentette: elsősorban azoknak a választóknak akarnak alternatívát nyújtani, akiknek elegük van a jelenlegi két nagypártból, a PSD-ből és a PNL-ből.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.