Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Ösztöndíjjal és ingyenes ebéddel sem népszerű a szakiskola

Pál Piroska szeptember 15, 2016 Társadalom

Bár már hétfőn, 12-én megnyitották a tanintézmények a kapuikat, az oktatás csak jövő héttől kezdődik. Ez a hét ismerkedésről, szülői értekezletről, tantermek berendezéséről és szervezéssel kapcsolatos kérdésekről szól. Maros megyében mintegy 86 ezer diák kezdte el az iskolát, amelynek 31-32%-a magyar tannyelvű intézménybe iratkozott. A szakiskolák a toborzókampányok ellenére sem népszerűek, így nem is sikerült az összes tervezett osztályt elindítani. Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük az adatokról, illetve az idei tanév újdonságairól.

A construction worker measures out a section of wood flooring, April 15, 2008, at McCalla Air Field at Guantanamo Bay. The flooring will be used in the additions to Joint Task Force Guantanamo's Cuzco Barracks enlisted living quarters. JTF Guantanamo conducts safe and humane care and custody of detained enemy combatants. The JTF conducts interrogation operations to collect strategic intelligence in support of the Global War on Terror and supports law enforcement and war crimes investigations. JTF Guantanamo is committed to the safety and security of American service members and civilians working inside its detention facilities.

86 ezer diák kezdi a tanévet Maros megyében

Megtudtuk, hogy csak szeptember 27-én tartják a beszámoló gyűlést, és akkor lesznek pontos adatok a diáklétszámról, de azt már a héten zajló összesítésből tudni lehet, hogy a 2016-2017-es tanévet Maros megyében 86 ezer diák kezdi meg. Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes elmondása szerint ennek a számnak 31%-a magyar nyelvű középiskolás, az elemi iskolások 32%-a iratkozott magyar tannyelvű intézménybe. „A magyar osztályba iratkozó személyek száma enyhén csökkent a tavalyi adatokhoz viszonyítva, de nem annyira drasztikusan, mint az előző években. Marosvásárhelyen egyébként állandó a beiskolázási szám, vidéken viszont gondok vannak, ott látványosan csökken a gyereklétszám” – mondta el Illés.

A szakiskolák iránt nem nagy a kereslet

Minden évben problémát jelent, hogy kevés diák jelentkezik szakképzésre, ez idén sem történt másképp. „44 osztályt terveztünk indítani az idei tanévben, de ebből nem telt fel mindenik diákkal. A líceumi osztályok az idén is beteltek, ám folytatódott az a tendencia, hogy a nyolcadikosok a szakiskolát csak B-tervnek tekintik, ha nem jutnának be elméleti líceumba. Ezévben a népszerű szakiskolai képzések a cukrász-, a kereskedelmi, a szakács- és az autószerelői képzés. De a faipari, kémiai, építészeti osztályokat nagyon nehéz feltölteni, pedig az elmúlt hónapokban népszerűsítő- és toborzókampányt szerveztünk ezen szakok megismertetésére. Gyárakkal működünk együtt, ösztöndíjat, ingyenes ebédet ajánlottunk azon diákok számára, akik szakiskolába iratkoznak, mégsem teltek be a helyek. Konkrét példa, hogy az Azomaros vegyikombinát ösztöndíjat, ellátást és az utazási költség megtérítését is felajánlotta a náluk gyakorlatozó diákoknak, így is alig tudtunk egy osztályra való, 12 gyereket összegyűjteni” – magyarázta Illés, aki úgy véli, idő és mentalitásváltás kell ahhoz, amíg a diákok, de főleg a szülők rájönnek arra, hogy hasznos és a későbbiekben kifizetődő szakmát elsajátítani.

Csak egy iskolának nincs működési engedélye

Maros megyében 169 különálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény, 642 épületben működik. Bár országos szinten minden ötödik iskola működési engedély nélkül kezdte el a tanévet, Maros megyében csak egy iskolának helyet adó négy épület nem rendelkezik engedéllyel.

Változások idénre

Illéstől azt is megtudtuk, hogy az idei tanév számos dologban változik, így például az 35 hétből, 169 tanítási napból áll. Az első félév 2016. szeptember 12-én kezdődik és 2017. február 3-ig tart, a második pedig 2016. február 13-án kezdődik és 2017. június 16-án ér véget. Az első félévben 19, a másodikban 16 oktatási hét van.

A téli szünet két hétig tart, ahogyan a tavaszi vakáció is. Ez utóbbi szünet ideje alatt szervezik meg az országos tantárgyolimpiákat. E két félév közötti oktatási szünet egy hétig tart.

Ovisoknak és nulladikosoknak őszi szünet is jár

Az óvodásoknak és a nulladik osztályosoknak október 29. és november 6. között őszi szünetük is lesz. Az iskolásoknak december 24-én kezdődik a téli vakációja, amely 2017. január 8-ig tart. Január 9-én folytatódik az első félév, amelye február 3-án zárul. Február 4-től február 12-ig tart a félévközi vakáció.

A második félév február 13-án kezdődik. Az oktatást az április 19-től április 30-ig tartó tavaszi szünet szakítja meg. Az oktatás május 2-án folytatódik, és június 16-án befejeződik. A középiskolai végzősök 2017. május 26-án, nyolcadikosok 2017. június 9-én fejezik be a tanévet. A nyári vakáció június 17-től szeptember 10-ig tart.

Az Iskola másként program ötnapos marad, és a tanintézmények maguk dönthetik el, hogy a minisztérium által javasolt periódusok közül melyik időszakban szervezik meg. A tárca a 0-IV. osztályosoknak a következő periódusokat javasolja: 2016. november 21. – december 2., 2017. február 27. – március 31., 2017. május 15. – június 9. Az V-XII. osztályosoknak javasolt időszakok: 2016. október 17. . december 2., 2017. február 27. – március 31., május 15. – június 9.

A nyolcadikosok és a tizenkettedikesek tanéve eltér a többi diákétól. Az utóbbiaknak 32 oktatási hetük van, és három hétig zajlik az érettségiztetésük. A nyári érettségi július 24-én zárul a végleges eredmények kifüggesztésével. Az őszi érettségi vizsgák augusztus 21-től szeptember 6-ig folynak.

A nyolcadikosoknak 34 oktatási hetük van, egy hétig képességvizsgáznak. Az utolsó képességvizsgát június 21-én tartják, a végleges eredményeket június 30-án teszik közzé.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 655

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.