Központ
2020. november 24. kedd, Emma

„Otthonnak szánjuk, nem utolsó stációnak!”

Központ július 10, 2014 Társadalom

Megnyílt a Gondviselés Háza

„Otthonnak szánjuk, nem utolsó stációnak!”

haz
 

Akár már mától be lehet költözni a hétvégén átadott 16 férőhelyes búzásbesenyői idősek otthonába. A Marosvásárhelytől 20 kilométerre fekvő faluban közel két éve építik az otthont a helyi református egyház telkén. Az beruházás értéke 3,5 millió lej, amiből 2,3 millió Európai Uniós finanszírozás, a román kormány 41.307 lejjel, míg a helyi önkormányzat 894.383 lejjel járult hozzá. További részletekről McAlister Magdolnát, a Gondviselés Háza nevet kapó intézmény vezetőjét kérdeztük.

Megtudtuk, hogy az épület egy része – ahol az idősek otthona helyet kapott – egy gyülekezeti otthon, amely az egyházhoz tartozik, de a Gondviselés Háza külön, az idősek igényeihez igazodó bejárattal rendelkezik, így a leendő bentlakók intimitása is szavatolt, és hátsó udvarral, virágoskerttel tették  otthonosabbá  a helyet.
„Egyszintes az épület: a földszinten az ebédlő és a nappali kapott helyet, az emeleten – ahova lift is vezet – van egy kisebb nappali és nyolc szoba, 16 férőhellyel. Két ágyasak a szobák, de különleges jellegzetességük, hogy az ágyak paravánokkal vannak elválasztva egymástól, tehát biztosított a lakók magánszférája. Emellett a bentlakók rendelkezésére áll egy mosoda és egy közös fürdőszoba, viszont minden szobának van saját fürdőszobája és adaptált zuhanyzója” – mondta el az intézmény vezetője.

„Az idősek otthona  nem az utolsó stáció”
Magdolna elmondta, hogy bár sokan érdeklődnek – már csak 14 hely szabad –, ám leginkább azon személyek, akik teljes ellátásra szorulnak. „Természetesen nyitottak vagyunk, és mindenkit szívesen várunk az otthonba, de nagyon bátorítanánk azokat az időseket, akik egy új életszakaszt kezdenének. Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy közösséget, igazi otthont alakítsunk ki, ahol együtt élünk, érdekes és változatos klubtevékenységeket szervezünk, és együtt ünneplünk. Viszont ha olyan állapotban hozzák az otthonba az idős személyt a hozzátartozóik, hogy azok nem tudnak részt venni ezekben a tevékenységekben, akkor sokat veszítenek” – vázolta. A számos külföldi, de itthoni tapasztalatokkal is rendelkező intézményvezető azt is kiemelte, hogy meglátása szerint nem föltétlenül arra tervezték az idősek otthonát, hogy „meghalni menjenek oda”. Bár tudja, Romániában ez a tendencia, ők azt szeretnék elültetni a köztudatba, hogy ez nem az utolsó stáció, ez egy otthon a harmadik korosztály számára, és közösen akarják megteremteni azt a légkört, ahol jól érzik magukat, és élvezni tudják az életet.
Helyi munkaerő
Mint elmondta, a teljes ellátásra szorulók számára van szakosodott személyzetük: idősgondozó, egészségügyi ápoló, segédápoló, szakápoló, illetve pszichológus és orvos is részmunkaidővel.
Megtudtuk továbbá, hogy az otthon személyzete – egyelőre szám szerint 14-en – kizárólag a Caritas alkalmazottai, viszont helyi, besenyői munkaerőt vontak be a csapatba, hogy még inkább közösségi jellege legyen. „Fontos, hogy nem csak a bentlakók, hanem a munkatársak is közösséggé formálódjanak, hisz így lehet igazán hatékony munkát végezni” – véli Magdolna.
Ami az ellátást illeti, az otthonban napi ötszöri étkezést biztosítanak – a főétkezések mellett tízórait és uzsonnát – cukorbetegeknek is állítanak össze menüt, ugyanakkor figyelemmel követik az étkezésre vonatkozó személyre szabott orvosi előírásokat.

Beköltözés előtt  ki lehet próbálni
A jelentkezés folyamata is rendhagyó. Megtudtuk, a kapcsolat felvétele után az otthon alkalmazottai közül néhányan kiszállnak az idős személy lakására, hogy megismerjék a környezetet, ahonnan érkezik, és abból minél többet tudjanak neki visszaadni, illetve a benti körülményeket próbálják ahhoz adaptálni, hogy a bentlakó a lehető legjobban érezze magát. Másrészt bátorítják az időseket, hogy mielőtt beköltöznének, látogassák meg az otthont, akár egy kis időt el is tölthetnek ott, és utána döntsenek arról, hogy szeretnének-e továbbra is részesei lenni a közösségnek.
„Odafigyelünk arra, hogy hasonló kulturális háttérrel rendelkező személyek kerüljenek egy szobába, és azért is jó, ha először eljönnek hozzánk, és belekóstolnak az itteni hangulatba, mert néhány óra alatt talán kiderülhet, kivel is talál inkább a szó, ami igencsak megkönnyíti a döntést” – sorolja az előnyöket Magdolna.
Az otthonban az ebédlőt is úgy rendezik be, hogy családias hangulatban, kisebb csoportokban tudjanak étkezni, nem egyszerre egy hatalmas asztalnál, mert 15 emberrel együtt ebédelni nem természetes része a mindennapoknak.
„Elsőfokú prioritást élvez az idős emberek méltóságának megőrzése, szeretnénk, ha éreznék azt, hogy a közösség teljes értékű tagjai, erejük bár kevés, méltóságuk megvan. Mindemellett a lelki szükségleteikre is odafigyelünk, akik igénylik, van helyi gyülekezet – katolikus és református –, sőt, házhoz is eljön a lelkész. Emellett próbálunk emberközpontúak lenni, tiszteletben tartjuk, hogy honnan érkeztek időseink, milyen elvárásaik vannak. Szeretnénk, ha a Gondviselés Háza ténylegesen otthonná válna számukra” – szögezte le.
További információért, árakért a 0732018202 telefonszámon lehet érdeklődni, leginkább délután 4 óra után, illetve a magdolna.mcalister@caritas-ab.ro e-mailcímen.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 439

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.