Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Özönlenek a dzsihadisták az IÁ kiképzőtáboraiba

Központ december 9, 2015 Társadalom

Másfél év alatt több mint kétszeresére nőtt a külföldi dzsihadista fegyveresek száma Irakban és Szíriában, meghaladta a 27 ezret – derült ki egy felderítésre szakosodott amerikai intézet kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A New York-i székhelyű Soufan Group agytröszt azt írta, hogy a dzsihadisták Irakba és Szíriába özönlésének jelensége valóban világméreteket ölt. Jelenleg összesen 86 országból 27-31 ezer külföldi dzsihadista van Irakban és Szíriában. Másfél éve, 2014 júniusában 12 ezer ilyen harcost számláltak össze.

„A szám több mint kétszeresére emelkedett” a legutóbbi hasonló tanulmányban közzétett adatokhoz képest, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére – hangsúlyozza a jelentés.
Az IÁ sikere túlszárnyalja más terrorcsoportok – így például a mára valamelyest divatjamúlttá vált al-Kaida – reményeit.

A térségben lévő külföldi dzsihadisták számának növekedése nem egyenletes a világban. A Nyugat-Európából érkezők száma a jelzett időszakban megduplázódott, a jelenlegi ötezer nyugat-európai önkéntesből 1700 francia, míg az Észak-Amerikából származó szélsőségesek száma stabil maradt (280).

A Közel-Keletről 8240-en vannak Irakban és Szíriában, ebből 2500 a szaúd-arábiai, nyolcezren pedig a Magreb országokból valók. Utóbbiak sorában magasan Tunézia vezet hatezer dzsihadistával.

Az Oroszországból és a közép-ázsiai térségből való dzsihadisták száma robbanásszerűen, a korábbi négyszeresére nőtt, 4700 főre tehető, 2400-an közülük oroszok. A törökök száma kétezer-százra tehető, ami csökkenést mutat a kormányok és nemzetközi szervezetek, valamint a kutatóintézetek által szolgáltatott adatok alapján.

A Soufan Group szerint a külföldi harcosok mintegy 20-30 százaléka tér vissza a hazájába, és ez komoly kihívás a biztonsági szolgálatoknak, mert az IÁ egyre gyakrabban külföldön (Irakon és Szírián kívül) követ el támadást. Az IÁ vállalta a felelősséget a 130 halálos áldozattal járó franciaországi terrormerényletekért is, valamint több, ugyancsak sok emberéletet szedő tunéziai támadásért.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 513

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.