Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Pataky Attila: Szigorít a rendőrállam!

Központ december 3, 2015 Társadalom

Jó alkalom a rendőrállam számára a Colectivben történt tűzeset Pataky szerint. Az énekes úgy gondolja, hogy terrortámadás bárhol történhet, mert azt érdekek generálják. Nem kevésbé kritikus a tehetségkutatókkal szemben sem az Edda frontembere, szerinte az ott fellépők nem művészek, hanem vendéglátósok. Az előadóművésszel a Vásárhelyre meghirdetett, ám mégis jövő év májusára halasztott koncertje apropóján beszélgettünk.

Pataki Attila Edda

– A hivatalos álláspont szerint a Colectiv klubban történt tűzeset kapcsán szigorították a koncerthelyszínek ellenőrzését, emiatt maradt el a november végére időzített marosvásárhelyi fellépés. Mit gondol erről mint előadó?

– Igen, ez az oka annak, hogy elmaradt a fellépés. Öt-hatezerről kétezer főre csökkentették a hely befogadóképességét, így a koncertet már nem lehet rentábilissá tenni. Ilyen eset már történt Budapesten is, és ahogy most Romániában, úgy akkor Magyarországon is a hatóságok riadtan a fejükhöz kaptak, nagy ellenőrzésekbe fogtak, vagyis elverték másokon a port. Isten bocsássa meg nekem, de ezeket a problémákat már sokkal régebben el kellett volna rendezni. Ha máshonnan nézem, akkor pedig azt mondom, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy egy rendőrállam még több intézkedést vezessen be, figyeljen és szigorítson, a demokrácia megsértésének árán is. A világ működéséből ítélve sajnos az utóbbi tűnik valószínűbbnek.

– Marosvásárhelyen felröppentek hírek, hogy terrorveszély miatt nem tartják meg a koncertet. Mi a véleménye?

 – Tűnhet valóságosnak, de valószínűtlen. A terrorveszély egy direkt generált konfliktushelyzet, vagyis a terroristák és az ellenük fellépők kéz a kézben járnak. Mint amikor a maffiózók balhét csinálnak a sarki kocsmában este, és reggel odaküldik az öltönyös embereiket, hogy pénzért védelmet ajánljanak a hasonló esetek elkerülése végett.

– De ha ezek valóban irányított akciók, akkor bárhol megtörténhetnek, ahol azt az érdek megkívánja.

– Igen, pontosan. Többször rámszóltak már, hogy ne beszéljek erről ennyire nyíltan, de én nem félek kimondani, hogy Amerika a terrorizmus kiindulópontja, és ily módon a demokrácia pöcegödre, Izraellel együtt. Nem tudhatjuk, mi lesz a következő célpont. Viszont nem vagyok hajlandó szorongani és megijedni láthatatlan hatalmaktól.

– Magyarország kormánya is mintha hasonló álláspontot képviselne.

– Magyarországon épp tapasztalható egy konstans állandóság. Orbán Viktornak nagyon nehéz a dolga, mert a hazug, álszent politikai elit megbünteti azt, aki nyíltan mer beszélni. Nem akarunk migránsokat, ezt egy arrogáns és hazug politikus sem meri felvállalni Európában, de ő őszintén kimondja, hogy országhatárt akarunk, nem liberális kacsaúsztatót.

– A daloknak mennyire kell az aktualitásokra reflektálni? Mennyire tudott rendszerkritikus maradni a rock?

– Embere válogatja, hogy ki mivel akar szembenézni. Dughatjuk a fejünket a homokba, de attól a testünk többi része még kilóg, és a bőrén érzi a valóságot. Én sosem voltam apolitikus, és ma igazán érvényes az, hogy bűnösök közt cinkos, aki néma. Szepes Mária mondta és egyetértek vele abban, hogy van, aki észreveszi az igazságot, de van, aki soha nem jön rá, miről szólt az élete. A zene révén rengeteg szeretetet kapok az emberektől, és ezt igyekszem nekik visszaadni. Lemezeken, dalokon keresztül és a koncerteken abban a két órában, amikor elfelejthetnek mindent.

 – Hogy tetszik a Kör című musical, amiben más énekli a dalait?

– Volt bennem félsz, hogy hogyan fog majd hangzani, működni egy dal más előadásában, de attól, hogy egy női hang is bekerült a dalokba, hihetetlenül megerősödtek. Megjelent a női princípium, és egy olyan zenei egység jött létre, ami esetenként legalább olyan jó, mint az eredeti.

– A tehetségkutatókban is mások dalait éneklik. Mit gondol erről a tehetséggondozási formáról?

– Azt, hogy ez egy öncélú show, nem pedig tehetséggondozás. A showbusiness egy pillanat alatt kapja fel, és dobja el ezeket a fiatalokat. Volt arra régebben egy jó kifejezés, hogy mi az, amikor fellépések során mások jól ismert dalait adod elő. Vendéglátó! Tudom, miről beszélek, mert én is csináltam majd’ egy évig Norvégiában az együttessel, hogy pénzt keressünk. Nincs ezzel semmi gond, de ez nem sztárság, és nem etalon. Magyarországon nincs a klasszikus értelemben vett megasztár, mert nincs olyan zenész, akinek akkora anyagi és politikai függetlensége lenne, hogy folyamatosan ne kelljen mással törődnie csak a zenéléssel, önképzéssel, koncertezéssel. Vicces és üresen kong ez a szó akkor, amikor a megasztár egy év múlva már a számláira gyűjti a pénzt, mert nem tud megélni a művészetéből. Egy ilyen műsorban résztvenni és elindulni vele a kezdet, nem pedig a beérkezés, innen kezdve lehet bizonyítani, hogy valóban hiteles és tehetséges az illető.

BE

Share Button
Ennyien olvasták: 893

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.