Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Petőfi Sándor-szobrot avattak a nagyközségben

Nemes Gyula december 14, 2017 Társadalom

Szoboregyensúly Marosszentgyörgyön

Szombaton Marosszentgyörgyön leleplezték a nagyközség első magyar vonatkozású köztéri szobrát, amely Petőfi Sándor költőt, 1848-49-es forradalmárt ábrázolja. Az alkotás Bálint Károly szobrászművész munkája, és a Szent György Gimnázium előtti kis köztéren állították fel, egy, már régebben odahelyezett román vonatkozású szobor szomszédságába. A szoboravató ünnepség nagy érdeklődésnek örvendett nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek részéről egyaránt. A rendezvény után Sófalvi Sándor Szabolcs helyi polgármestert, Lakatos Mihályt, a magyar kormány képviselőjét és dr. Vass Levente parlamenti képviselőt kérdeztük a Petőfi-szobor szükségességéről.

Egy magyar vonatkozású köztéri szobor felállításának gondolata már 2008-ban megfogalmazódott a községvezetés magyar képviselői közt, de ennek kivitelezésére szinte egy évtizedet várni kellett. Végül 2017 decemberére sikerült leleplezni Petőfi Sándor magyar költő bronzmását több lelkes támogató segítségével: Magyarország kormánya, testvértelepülések, anyaországi települések, marosszentgyörgyi és más erdélyi vállalkozók, egyházak, kulturális csoportok, magánszemélyek. A szoboravatást követően Sófalvi Sándor Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere a következőket mondta el lapunknak:

„Ez nagy ünnep számunkra. Elsősorban azért, mert ez az első magyar vonatkozású köztéri szobor Marosszentgyörgyön, de reméljük nem az utolsó. Úgy érzem, hogy egyensúlyt teremtettünk, hiszen polgármesterként ez feladatom és küldetésem. Van egy román köztéri szobor és most van egy magyar is. Ez is jelzi, hogy itt, Erdélyben, községünkben románok és magyarok egyetértésben együtt élünk. Ami még nagy üzenet, hogy adományokból készült a Petőfi-szobor. Reméljük, hogy maradandó kincset alkottunk, hogy ezáltal a gyermekeinknek és unokáinknak is üzenünk, akikről remélem, hogy koszorúzni fognak itt több alkalommal, sok éven keresztül.

GE DIGITAL CAMERA

„Érdemes maradandót alkotni!”

Több mint ezer ember jött el az ünnepélyre, és számomra ez üzenet, hogy érdemes maradandó értékeket teremteni. Az emberek ezt értékelik, amit alátámaszt a tény, hogy sok támogató volt, akik lelkesen álltak mellénk, másodszor meg azért, hogy ilyen szép számmal vettek részt a rendezvényen. Szerintem ez a nap a helyi román közösség számára is ünnepnap kellett legyen, és azáltal, hogy ennyien jelen voltak, román képviselők, tanácsosok, a román kultúrában elöljáró emberek – és még gratuláltak is – a multikulturalitás létét tükrözi. Olyan emberek, akik pár évvel ezelőtt még lefestették a kétnyelvű táblákat, azok most eljöttek a Petőfi-szobor avatására. Ez azt üzeni számomra, hogy Isten előtt semmi nem lehetetlen, hogy van megtérés. Egy olyan ember, akiben gyűlölet volt, évek alatt meg tud változni, és ez annak köszönhető, hogy községünkben tényleg sikerült gyökeresíteni a toleranciát, a testvéri szeretetet magyarok, románok és romák közt” – vélekedik a nagyközség polgármestere.

„Petőfi alakja a hazaszeretetet, a szabadságvágyat, a magyar öntudatot képviseli”

A továbbiakban afelől érdeklődtünk, hogy a magyar kormány miért tartotta fontosnak támogatni a szoborállítást.  „Minden határon túli magyar közösség hasonló kezdeményezéseit boldogan támogatjuk. Ebben az esetben Petőfinek az alakja olyan értékeket képvisel, amelyek nem enyésznek el: a hazaszeret, a szabadságvágy, a magyar öntudat. Ezeken a vidékeken különösen fontos, hogy egy ilyen szimbólum köztéren is megjelenjen, látsszon, hogy ez a szobor nem véletlenül van itt, hanem mert itt egy magyar közösség él, amelyik mindent megtesz azért, hogy a nehéz időkből is kilábaljon, hogy jövőt építsen az új nemzedékeknek. Petőfi pedig erre tökéletesen alkalmas, képviseli ezt a törekvést, ezt a vágyat” – mondta el lapunknak Lakatos Mihály, a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának osztályvezetője.

Dr. Vass Levente parlamenti képviselő, marosszentgyörgyi lakos is a szoborállítás támogatói közé tartozik.  Kíváncsiak voltunk, miért tartotta fontosnak ezt megtenni. „A marosvásárhelyi RMDSZ elnökeként fontosnak tartom, hogy a várost körülölelő hét peremközségünk mind magyar identitásában, mind gazdaságilag Marosvásárhellyel együtt megerősödjön és fejlődjön. A mi metropoliszövezetünk a legnagyobb magyarok lakta övezet az országban, és együtt közösen románokkal, magyarokkal, romákkal tudjuk fejleszteni ezt a várost. A magyarság szempontjából jó választásnak tartom Petőfit, gyönyörű a szobor, örvendek, hogy a családommal együtt hozzájárulhattam a felállításához. Számomra Petőfi a nagymamák, a gyermekek hangján szóló költő mellett, a nemzetét szerető költő is. A nemzetszeretetet az ember egészen fiatal korától kezdődően fejleszti ki magában. Már gyermekként, amit Petőfitől tanultam, és ami formálta az eszemet, a lelkemet az, hogy a szegényekért akár a nagyurakkal is szembe kell szállni, és ha az ember olyan helyzetbe kerül, hogy segíthet, akkor ne felejtse el, honnan indult. Politikai szerepvállalás után is kell legyen egy olyan közösség, például a marosszentgyörgyi, ahova bátran, örömmel visszajön. Én azt gondolom, hogy a marosvásárhelyi metropoliszövezet egy ilyen hely lesz” – osztotta meg gondolatait velünk a képviselő.

Share Button
Ennyien olvasták: 1181

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.