Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

„Plüssállatokkal és virággal nem lehet határt védeni”

Központ július 28, 2016 Társadalom

Röviden Tusványosról

Közel egy hete lejárt a Tusnádfürdőn megrendezett 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azonban még mindig ettől „visszhangzik” a sajtó. Az eseményt hatalmas siker övezte, ahol a hagyományokhoz híven idén is rengeteg előadás és koncert közül lehetett válogatni. Kultúra, gasztronómia, egészség, politika, mezőgazdaság, borkóstolók, gyerekfoglalkozások, kézművesek, fergeteges koncertek és még sok más témakört érintő események várták az arra járó érdeklődőket és rendszeresen visszatérő táborlakókat.

tusvanyos

Bár általában péntektől arrafele alig lehet tűt leejteni az esti koncerteken, az idei évben, talán még az eddiginél is több ember érkezett az Olt-parti városkába. Volt, aki az egész hetet végigbulizta, volt, aki csak a koncertek kedvéért jött, vagy az előadásokra volt kíváncsi. Egy biztos: kicsitől nagyig mindenki megtalálta azt a programot, ami számára érdekfeszítő volt.

Mit mond a statisztika?

A hat napot érintő eseményen, amely kedden, azaz július 19-én vette kezdetét közel ötvenezer személy fordult meg. Az érdeklődök hozzávetőlegesen 300 meghívott előadót hallgathattak meg párhuzamosan 24 sátorban, illetve számos kísérőrendezvény közül válogathattak.

Elszabadult a „pokol” a koncerteken!

A minőségi zene biztosítva volt, ezt igazolja az is, hogy csütörtök este Rúzsa Magdi és együttese koncertjén 17200 személy volt a tábor területén, ami sajnos egyesek számára kellemetlenséggel is járt, hiszen hatalmas dugó előzte meg úgy az autóval, mint a gyalogosan érkezőket. Sokak számára csak több órás várakozás után sikerült bejutni, ha egyáltalán sikerült. De a péntek esti Quimby-koncert is fergeteges volt, 13000 személy volt jelen, hogy meghallgassa Kiss Tibi „érdes” hangját.

A statisztikák egyöntetűen alátámasztják, hogy főleg az esti koncertek vonzották a tömeget.

Mezőgazdaságról Tusványoson is!

A holnap mezőgazdasága, avagy mi lesz veled, magyar gazda? címmel zajlott előadás pénteken a Wekerle-Mikó sátorban, ahol a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet is jelen volt, és képviselte úgy az egyesületet, mint a hozzá tartozó 32 Maros megyei gazdakört, továbbadva az ott hallott információkat. De jelen volt az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) is, képviselve az egész erdélyi gazdaságot.

A következő évek egyik legnagyobb kihívása, hogy segítsük a gazdálkodók felkészülését a 2020 után várhatóan jelentősen átalakuló támogatási rendszerre, melynek legfontosabb eleme az integráció megteremtése” – emelte ki Györffy Balázs a Nemzeti Agárágazdasági Kamara (NAK) elnöke, továbbá közölte, hogy az uniós költségvetési ciklusban várhatóan a visszatérítendő támogatásokra helyeződik a hangsúly. Így a kis- és nagytermelőknek egyre inkább a piaci viszonyok között kell majd helytállniuk, ami csak a versenyképesség javításával és a gazdák közötti összefogás megteremtésével alakulhat ki. A kamara ennek érdekében minden rendelkezésre álló eszközével segíti a támogatások lehívását és azok hatékony felhasználását a külhonban.

Orbán üzenete

Ezévben is Tusványos legfőbb politikai attrakciója Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Tőkés László Európai Parlamenti képviselő előadása volt. Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke – aki a moderátor szerepét töltötte be – köszöntőbeszédében üdvözölte a jelenlévőket, gratulált Albert Tibor tusnádfürdői polgármester újraválasztásához, majd üdvözölte a Kárpát-medencei magyar közösségek képviselőit, egyházi vezetőket, illetve a külhoni politikai élet kiemelkedő szereplőit.

Orbán Viktor szerint ez a tábor olyan hely, ahol másképp lehet beszélni a politikáról, a nehéz és kényes ügyekről, mint ahogyan ezt a szakma elvárja az év többi napján. Talán ez a „közvetlenség” az egyike fő oka annak, hogy szívesen tesz eleget minden évben a meghívásnak. „Az Európai Unió globálisan regionális szereplővé minősült, és már nem képes megvédeni a polgárait, külső határait, közösségét”- mondta, és hozzátette: elit- és demokráciaválság van Európában, illetve a nyugati világban.

Orbán a migránsválsággal kapcsolatosan határozott véleményét fejtette ki, miszerint „az eddiginél sokkal nagyobb lesz a beáramlás nagyságrendje. Határt védeni virágokkal meg plüssállatkákkal nem lehet.”

Beszédében sokakat meglepő módon kiállt Donald Trump, amerikai republikánus elnökjelölt mellett, akivel szerinte jobban járnánk, annak ellenére, hogy még egyetlen hivatalban lévő kormány vagy államfő sem támogatta és várhatóan elég rizikós dolog lenne az, ha valóban bekövetkezne.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 898

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.