Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Premier őssejt-beültetés Marosvásárhelyen

Központ szeptember 23, 2016 Társadalom

A marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinikán a városban premiernek számító transzplantációra készülnek, amely során az őssejt a Romániai Őssejtdonor Regiszterből érkezik Marosvásárhelyre – jelentette be a klinika vezetője, dr. Benedek István szombaton, az Őssejtdonorok Nemzetközi Világnapján.

img_2418-1

Marosvásárhelyen 15 éve végeznek csontvelő-átültetéseket, azóta leginkább a betegek családtagjaihoz fordultak őssejtért, idén viszont először sikerült az országos regiszterben találni megfelelő donort egy Marosvásárhelyen beutalt páciens számára.  „Pár évvel ezelőtt még a számos potenciális donort találtunk a családokban, de most sajnos ez nem lehetséges, és az egyetlen lehetőség, ha minél több donor gyűl össze, és akkor csatlakozhatunk az Európai Őssejtdonor Regiszterhez, ahol természetszerűen több esély van megfelelő donort találni. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, ugyanis úgy vélem, együtt folytatni tudjuk azt, amit elkezdtünk” – mondta Benedek István.

A Romániai Őssejtdonor Regiszter a kölcsönösségi elv – amennyit adok, annyit kapok – alapján működik, ugyanis minél több donort biztosít a vásárhelyi klinika a külföldi páciensek számára, annál szélesebb skálán válogathat a megfelelő donorok között a helyi betegek számára.  Benedek elmondása szerint jó kapcsolatot ápolnak a külföldi klinikákkal, az együttműködés révén már több oltványt kaptak Lengyelországból és Németországból is.

Marosvásárhelyen az elmúlt 15 évben több mint 400 őssejt-transzplantációt végeztek el. Benedek István 30 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, Bukarestben is számos ilyen jellegű beavatkozáson jelen volt, majd Marosvásárhelyen is sikerült egy csapatot összeállítani a komplex műtét elvégzésére. „Bukarestben végeztem a rezidenciátust, és külföldi szakmai látogatások után úgy véltem, hogyha megvannak a megfelelő feltételek, itthon is meg lehet ezt valósítani. Így hosszas előkészületek után 2001-ben elvégeztük az első beültetést. 15 év kemény munkájának ért be akkor a gyümölcse. Büszke vagyok erre és a csapatomra, és most már kijelenthetjük, hogy világszerte elismert egészségügyi intézmény vagyunk” – mondta el Benedek.

A sajtótájékoztatón jelen volt a kórház egy páciense, aki korábban őssejt-átültetésen esett át, és meggyógyult. Serban Constantin elmondta, hogy donorok híján az életét nem tudták volna megmenteni, így arra kéri a lakosságot, hogy iratkozzanak fel az őssejtdonorok regiszterébe. „Megrázó volt 30 évesen hallani a diagnózisom, és azt, hogy még legfennebb 2 hónapot élhetek. De a donorom és az átültetés következményeként újabb esélyt kaptam az életre. Jól érzem magam a beavatkozás után, ugyanúgy élhetem az életem, ahogyan azelőtt, de arra biztatom az egészséges polgártársaimat, hogy adományozzanak, mert életeket tudnak ezzel menteni” – hívta fel a figyelmet, és megköszönte az összes 60 adományozójának a segítséget.

Share Button
Ennyien olvasták: 957

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.