Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Putyin lemerült a Fekete-tenger mélyére

Központ augusztus 19, 2015 Társadalom

Újabb kalandra vállalkozott kedden az orosz elnök, a Krím félsziget partjainál egy rég elsüllyedt bizánci kereskedőhajóhoz merült le búvárhajón a Fekete-tengerben.

ALTERNATIVE CROP OF MOSB102 Russian President Vladimir Putin, right, sits on board a bathyscaphe as it plunges into the Black sea along the coast of Sevastopol, Crimea, Tuesday, Aug. 18, 2015. President Vladimir Putin plunged into the Black Sea to see the wreckage of a sunk ancient merchant ship which was found in the end of May. (Alexei Nikolsky/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP)

Vlagyimir Putyin a fennállásának 170. évfordulóját ünneplő Orosz Földrajzi Társaság expedícióján vett részt a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krímben. A Kreml arculattervezői által sportos életvitelű, strapabíró és semmilyen különleges vagy veszélyes próbatételtől sem visszariadó államférfiként reklámozott politikus szakemberek kíséretében 83 méteres mélységbe ereszkedett le a tengerben Szevasztopol közelében. A kaland után újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy búvárfelszerelésben is meg tudta volna tenni az utat. Hozzátette, hogy ilyen mélységekbe inkább szakembereknek kell leereszkedniük.

A valószínűsíthetően 10-11. századból származó bizánci hajó maradványait az oroszországi Rosztovban működő búvárklub tagjai fedezték fel május elején a krími Balaklava-öbölben.

Putyin szereti a szokatlan dolgot

A 62 éves Putyin a korábbi években hol szibériai darvakat tanított repülni, kihalófélben lévő, ugyancsak szibériai tigriseket engedett szabadon, vagy éppen görög amforákat hozott fel az Azovi-tengerből. Erről a 2011. augusztusi népszerűsítő akcióról később azt írták a sajtóban, hogy kimondottan számára helyezték el a búvárok a régészeti leleteket a tenger mélyén.

Putyin 2013-ban ugyancsak az Orosz Földrajzi Társaság által szervezett akció keretében merült alá a Finn-öbölben, ahol egy 1869-ben elsüllyedt orosz fregatt maradványait kutatták fel. 2009-ben a Bajkál-tóban 1395 méteres mélységbe merült a mélyvízi kalandozást kedvelő orosz államfő.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 679

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.