Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Ribizli, a fekete gyémánt

Központ szeptember 26, 2016 Társadalom

A fekete ribizli jótékony hatása ősidők óta ismeretes, hiszen már az 1600-as években is használták betegek gyógyítására. Mit tartalmazhatnak ezek a bogyók, hogy gyógyhatását már ilyen korai időszakban felfedezték? Mennyi munkát és kitartást igényel a termesztése? Milyen formában fogyasztható és kiknek ajánlott? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a marosvásárhelyi, a fekete ribiszke „koronázatlan királynőjével”, a Vitafruct Ribes Kft. vezetőjével, Koronka Illa Mária kertészmérnökkel.

1

Bár a vidéken többen is foglalkoznak a fekete ribizli telepítésével, viszont csak nagyon kevesen vannak azok, akik cukor, víz és tartósítószer nélkül állítják elő, 100%-os természetes lé formájában.

– Miért pont a feketeribiszke? Milyen „sugallat” hatására fogtál bele a termesztésébe?

– 2008-ban végeztem el az egyetemet a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karán, Kertészmérnöki szakon. Azt, hogy miért pont ez, „nehéz” kérdés, testvéremmel kezdtünk beszélgetni arról, hogy milyen finom a fekete ribizlibor, és mivel a gyümölcstermesztést mindig is szerettem, ebből adódóan esett erre a választásom, így ebből készítettem el a diplomamunkámat is a „Lombtrágyák hatása a fekete ribiszke vegetatív növekedésére és terméshozására” címmel. Persze csak utána fejlődött ki bennem az, hogy mennyi mindenre jó, illetve hogy szeretném nagyobb területen is elindítani.

2

– Jelenleg mekkora területen történik a termesztése?

– A jelenlegi ültetvény 4 hektárt foglal magába, amiből 13 hektárra megvan az engedélyezett telepítési terv Pitesti-ről, amit szép lassan beültettem. Mindent önerőből oldottam meg, nem igényeltem soha pályázati pénzeket ezek megvalósításához. Vettem Pitesti-ről román fajtákat, amik nagyon jól megfelelnek az itteni talaj-, és éghajlati viszonyoknak, ízük, színük kiváló, amit saját magam szaporítottam fel.

3

– Milyen volt az idei év összehasonlítva az előző évekhez képest?

– Az idei év mérlege aránylag pozitívnak mondható, különösen az előző évekhez képest, amikor is volt olyan, hogy szüret előtt a jég körülbelül 40 %-át tönkretette a termésnek. Sajnos 5 év alatt elég sok problémám adódott, például elültettem az első hektárt, aminek felét kitaposták a tehenek és a vadak, ezt persze vissza kellett ültetnem. Az időjárás, mint mindent, nagyon befolyásolja a hozamot. A lényeg, hogy minden időszaknak megvan a jellegzetes szükséglete.

– Mennyi ideig tárolható az elkészített lé?

– Ha a termés megvan, jöhet a feldolgozás, ami Farkaslakán történik, természetesen se cukor, se víz, se tartósítószer nem kerül bele, csak a 100%-os ribizlilé. Mivel az előállítása úgy működik, hogy hidegen van préselve, utána pasztörizálva, majd 80 fokig felmelegítve, hogy az erjedés ne induljon el, és hogy a vitaminok megmaradjanak, utána vákuum alatt üvegekbe teszik, ami által több mint egy évet is kibírja, megkezdés után pedig, hűtőben tárolva 3-4 hetet is.

– Miért érdemes fekete ribiszkét fogyasztani? Milyen jótékony hatásai vannak? Kiknek ajánlod?

– Szerencsére annyi van, hogy sokszor az emberek el sem hiszik. Amit kiemelnék, hogy a ribizli borral ellentétben ez nem viszi fel a vérnyomást, de a vérszegényeknek is első osztályú. Legyen szó kisgyerekekről, felnőttekről, cukor- és rákos betegekről, bárki fogyaszthatja. Nincs meg a napi mennyiség, annyit ihatunk, amennyi jólesik, annyit fogyaszthatunk belőle. Ha valaki az egészség fenntartása céljából issza, akkor ajánlott minden reggel éhgyomorra meginni egy pálinkás pohárral, nem kell hozzá víz, hiszen kellemes savanykás íze van.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1652

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.