Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Romániának hasznosítania kell az elvándorolt románok potenciálját

Központ szeptember 15, 2015 Társadalom

Klaus Iohannis szerint Romániának hasznosítania kell az országból elvándorolt románok potenciálját. Az államfő a román diaszpórát megszólító Smart diaspora (Okos diaszpóra) című bukaresti konferencián mondott beszédet kedden.

Úgy vélekedett, hogy a diaszpóra potenciálja akkor lesz teljes mértékben hasznosítható, amikor nem kényszerből, hanem választás eredményeként élnek és dolgoznak román állampolgárok külföldön, amikor a diaszpórában élő románok számára lehetőség lesz annak  tudatában visszatérni hazájukba, hogy a munkájukat itt is elismerik, és megjutalmazzák.

Klaus Iohannis szerint arra kell megoldásokat keresni, hogy Románia hosszú távon a javára fordíthassa a jelenlegi agyelszívást. Az elnök szerint azt is el kell érni, hogy a diaszpórában élő románok „a román kultúra és hagyományok nagyköveteivé váljanak” szerte a világban.

Az elnök szerint Romániának három alapvető kérdésre kell választ találnia.

„Hogyan érhetjük el, hogy azok az értékes fiataljaink, akik elmennek az országból: a szakértők, a tanárok, az orvosok, a kutatók, a közgazdászok, de mindazok, akik bármilyen mesterségben keményen dolgoznak, egy adott pillanatban vissza is térhessenek?” – fogalmazta meg az első kérdést. Hozzátette, e kérdéskörben gyorsan megoldható probléma lenne a külföldön szerzett diplomák romániai elismertetésének a felgyorsítása.

A második kérdésnek a külföldön élő románok képviseletét, az anyaországhoz való kötődésük megerősítését, az identitásuk megőrzéséhez nyújtott segítséget említette. Elengedhetetlennek tartotta annak biztosítását, hogy a külföldön élő románok élhessenek választójogukkal a romániai választásokon. Emlékeztetett arra, hogy a román parlamenti pártok vállalták a levélben történő szavazás biztosítását a diaszpóra számára.

A harmadik kérdésnek azt tekintette, hogy a román diaszpóra „Románia hangjává váljon” szerte a világban. „Eltávozott honfitársaink Románia névjegykártyái a határainkon túl. Ők a román kultúra és hagyományok nagykövetei ott, ahol élnek. És az a feladatunk, hogy mi magunk adjunk szimbolikus, de világos felhatalmazást minden nagykövetnek arra, hogy miként képviselheti és támogathatja távolról is Romániát” – fogalmazott az elnök.

Becslések szerint az 1989-es rendszerváltozás óta 2-3 millió román állampolgár hagyta el az országot, és keresett külföldön megélhetést.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 387

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.