Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Sajtmustrán az erdélyi gazdák

Központ október 10, 2016 Társadalom

– Díjjakkal és elismerésekkel tértek haza a Maros megyei termelők –

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet szeptember 30-a és október 1-je között, közel 15 megyei gazdával és sajttermelővel a magyarországi Nagyegyházára utazott, ahol részt vettek a negyedik alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán. Az esemény sikeresnek mondható, hiszen a gazdák rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtak, számos finom és egyedi sajtot kóstoltak meg, részt vettek Guiness-rekord kísérleten vajköpülésből, és persze a díjazásból sem maradtak ki.

4

Bár a világon többnyire a francia sajtokat sorolják az első helyre, a hétvégi Magyar Sajtmustra rendezvény bebizonyította, hogy a magyarok is elöljárók ebben, mert különlegesnél különlegesebb sajtokat kóstolhattunk meg. Az előző évek sikereire alapozva a program idén is 2 napos volt, míg első nap versenyt és szakmai konferenciát tartottak, a második napon sor került a vásárra és a díjazásra.

Az idei sajtmustra a KKASE Sajtkészítők Egyesülete és a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium közös szervezése által valósult meg, akik felkarolva a Kárpát-medencében élő, magyar sajtkészítő mestereket, műhelyeket olyan lehetőségeket próbáltak és próbálnak nyújtani, amely közelebb hozza az embereket a magyar gasztronómiához, sajtkultúrához és annak fortélyaihoz.

Az eseményen Maros megye is képviseltette magát, hiszen az RMGE MAROS keretén belül meghívásra kerültek olyan neves és rangos cégek, mint a mezőpaniti Therezia, a nyárádszeredai Gabriella sajtgyár, illetve Varga István fiatal, kundi vállalkozó.

img_20161002_094014

Egy táj, egy íz, egy érzés

Az esemény egyik fénypontja a sajtverseny várva várt eredményhirdetése volt, ahol közel 100 minta érkezett be. Nem volt könnyű a zsűri dolga, többek között Roland Perrin és Lionel Guerin francia mestereké, akik megdöbbenésüket fejezték ki a sokszínű sajtválaszték láttán, elmondásuk szerint „majdnem olyan jó sajtokat kóstoltak, mint Franciaországban”, hogy ez dicséret vagy sem, azt döntse el ki-ki maga.

Míg a Therezia füstölt-borsos tekerccsel és füstölt-fonott sajtmintával, a Gabriella füstült fokhagymás tekerccsel, addig Varga István manufakturálisan előállított érlelt sajtokkal próbált hódítani. Mindezt sikeresen, hiszen a Therezia bronzéremmel és a Földművelésügyi Minisztérium külön elismerésével térhetett haza, akárcsak Varga István, akit az FM szintén díjazott.

Sajtból van a „hold”, de miből van a vaj? Guiness-rekord kísérlet – kézi vajköpülés.

A jó hangulatban telt vásár egy másik fénypontja az eseményt záró Guiness-rekord kísérlet volt, amely szerint a világon még sehol nem köpültek egyszerre 79-en vajat, több mint 25 percen keresztül. A ritmusos, élő magyar népzenére, vadonatúj eszközökkel – és bár a hitelesítési folyamat nyilvánvalóan még hátra van – minden bizonnyal történelmi és sikeres alaprekordot láthattunk. Természetesen a tejszínből készült friss terméket az érte derekasan megdolgozó rekorderek haza is vihették.

A rengeteg sajtkülönlegesség között az érdeklődök találkozhattak más termékekkel is, mint a bor, pálinka, az elmaradhatatlan igazi Csíki sör, illetve a marosvásárhelyi Petry hús és hentesáru látványműhely és múzeum, akik immár a Magyar Termék Nagydíjas portékájukkal is büszkélkedhetek, azaz a Petry Zsigmond kedvenc házi kenőmájas és hagymás töpörtyűkrémjével, ez persze meglátszott, hiszen állandóan emberek sorakoztak a standjuk előtt az ínycsiklandozó falatok láttán.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 3604

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.