Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Svájciak egyeduralma az Azomaros és az egészségünk fölött

Központ június 27, 2012 Társadalom

Svájciak egyeduralma
az Azomaros és az egészségünk fölött

AZO

A svájci Ameropa Holding vállalat a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinát teljes birtoklására törekszik, így valamennyi szabadon maradt részvényét a június 5-e és 25-e között zajlott nyilvános akción tervezte felvásárolni. A hétfő esti, a határidő lejárta utáni részleges eredmények szerint a svájci cég 108 millió részvényt vásárolt fel abból a 126 millióból, amelyet még nem birtokolt, így az Azomaros 96,43%-a már a svájciak tulajdonában van. Eszerint kényelmesen elérte azt a 95%-os küszöböt, amely lehetővé teszi az abszolút döntéshozó pozícióba kerülését a vállalaton belül, ebből adódóan a vegyipari kombinát törlését a Bukaresti Értéktőzsdéről bármikor megteheti.

Az Azomaros legfontosabb kisrészvényese a Proprietatea Alap volt, amely 10,2%-át birtokolta a részvényeknek, és 27 millió eurót inkasszált a részvénycsomagjának eladása révén, így az Alap a befektetett pénzösszeghez viszonyítva 240%-os profittal számolt egy év alatt. A város lakosai, volt vegyipari dolgozók hozzávetőlegesen a részvények 15%-át birtokolták. Egyik lehetséges magyarázata annak, hogy a svájci cég teljesen fel akarja vásárolni a kombinátot az, hogy a műtrágyagyár 2011-es nettó profitja meghaladja a 81 millió eurót, ez pedig közel másfélszer jelent többet a 2010-es adatoknál.

Tájékozatlanok a lakosok

Az elmúlt időszakban több postaládában is megjelent a felhívás, miszerint vásárolják az Azomaros-részvényeket, darabját 2, 22 lejért. Az említettek ismeretében ellátogattunk az egykori II-es Poliklinikával szemben ideiglenesen kialakított Transilvania Bank Securities-hez, ahol a lakosok reggel óta sorban álltak, hogy eladják részvényeiket. A tűző napon rostokoló személyek – zömében idősek, nyugdíjasok – kérdésünkre, miszerint miért is állnak sorba, és mennyi pénzt ajánlanak részvényeikért, nem tudtak válaszolni. Arról sem volt fogalmuk, hogy miért épp most vásárolják fel az értékpapírjaikat, vagy egyáltalán kinek a tulajdonában van a műtrágyagyár. „Azért állunk sorba, hogy egy kis pénzhez jussunk. Nem tudjuk pontosan, mennyit kapunk, de reméljük, elég lesz a napi betevőre” – fogalmazott egy nyugdíjas korú hölgy. Egy idős házaspár mérgesen távozott a helyszínről, mert állításuk szerint nem tudták eladni részvényeiket, mivel a jelenleg érvényes személyi igazolványuk adatai nem egyeznek a részvényekhez jutásukkor iktatott adatokkal. „Elküldtek, hogy intézzük el a papírjainkat, mert csak akkor utalhatják át részvényekért járó pénzt. Egy óra múlva jár le a határidő, már semmit nem tudunk tenni” – panaszolta a három órája sorban álló házaspár.

Megvezették-e a vásárhelyieket?

Tökéletes iskolapéldája ez annak, hogy mekkora a szakadék a város egyszerű lakosai és a nagyvállalatok moguljai között. Amíg a vegyipari kombinát, tulajdonostól függetlenül, történelmi profitokat jegyez, addig mi, vásárhelyiek szívjuk a kibocsátott mérgező füstöt, és reménykedünk, hogy a svájci cég majd eredményesebb intézkedéseket foganatosít a környezet és a polgárok életének védelme érdekében. Jogosan, hisz ismeretes, hogy Svájc az elsők között volt a környezetvédelmet előtérbe helyező országok között, sőt a környezet óvása az alkotmányban is szerepel, de természeti világörökségeket is tart számon, illetve a svájci törvényhozásban Zöld Pártjuk is van. Viszont kérdés, hogy Romániába – a korlátlan lehetőségek országába – érve, mennyi idő kell nekik, hogy korrumpálódjanak, hogy kitanulják a helyi „mozgásokat”? Kérdés az is, hogy a svájci mamutcég részvényekért ajánlott összege korrekt ár volt-e, vagy gátlástalanul megvezették (nem először) a lakosokat? Válasz erre természetesen nincs, hisz az Ameropa az Értéktőzsdén kívül vásárolta fel a részvényeket a török Eurofertől és az Azomaros Holdingtól, a tranzakció összege pedig máig szigorúan titokban van tartva.

Share Button
Ennyien olvasták: 670

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.