Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

„Számomra Benedek professzor a követendő példa”

Központ november 27, 2013 Társadalom

petke„Számomra Benedek professzor
a követendő példa”

Múlt heti számunkban beszámoltunk arról, hogy dr. Benedek Istvánt Genersich-díjjal jutalmazta a Genersich Antal Alapítvány kiemelkedő orvosi tevékenységéért, eredményeiért. A Semmelweis Egyetem november 16-i ünnepségén vehette át a PhD-doktori címét dr. Petke Zsolt is, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kezdte tanulmányait, ám jelenleg az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Addiktológiai Osztályának vezető főorvosa.

Petkét arról kérdeztük, milyen érzés volt egykori tanárával, Benedek professzorral találkozni a rangos eseményen. „Nagyon megindító volt újra találkozni, beszélgetni a professzorral, elsősorban azért, mert régóta ismerjük egymást, sőt, a fiával, Istvánnal első osztályos korunktól az egyetemig majdnem végig kollégák voltunk. Tudni kell, hogy a családomban nincsen orvos, így számomra Benedek professzor volt az ideális orvos-kép, amely előttem lebegett, mindig is ő volt az személy, akinek a pályája követendő példa volt számomra. Ugyanakkor személyes élmények is fűznek hozzá, emlékszem, amikor harminc évvel ezelőtt, hideg télben, együtt a családdal toltuk az autóját, hogy beinduljon. Még a gépkocsi rendszámára is emlékszem” – idézte fel emlékeit az orvos.

Elmesélte, hogy már egyetemista korában feltűnt, hogy a Benedek doktor autója minden este ott áll a Kettes Belgyógyászat előtt, fél-egyórányi időt, ám nem tudta pontosan, miért is. „Pár év után jöttem rá, hogy Benedek professzor minden este, lefekvés előtt bemegy a betegeihez, mint azok az igazi orvosok, száz éve, és amilyenből ma már egyre kevesebb van” – állítja Petke Zsolt.

Petke a vásárhelyi orvosi egyetem elvégzése után azonnal Budapestre költözött, ahol segéd­ápolóként kezdett dolgozni a Nyírő Gyula kórházban, elmondása szerint a ranglétra minden fokát végigjárta, így lehet most az intézmény addiktológia osztályának vezető főorvosa. „12 nehéz év áll a hátam mögött, ám nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezt a tisztséget töltöm be. A megszakítás nélküli munka mellett, azt gondolom, legalább ennyire fontos a szerencse is, hogy egy országos intézetben osztályvezető lehetek. Célkitűzésem ennek megtartása, amely talán még nehezebb, mint a megszerzése” – állítja az egykori MOGYÉ-s orvostanonc.

Hozzátette, hogy hiányzik neki a vásárhelyi környezet, szívesen gondol vissza az egyetemi éveire, naponta eszébe jutnak a helyi klinikák, a SMURD, ahol éveken át önkéntesként dolgozott. „Ha őszinte szeretnék lenni, nem voltam sosem éltanuló, a diákszövetség vezetőségében tevékenykedtem sokat. És mivel a tanulmányi átlagom nem volt mindig kitűnő, így jól jött a biztatás. Kritikus pillanatokban nagyon sokat segítettek nekem a MOGYÉ-s tanárok és Benedek professzor. Bár a magyarországi fővárosban is megtaláltam a helyem, Marosvásárhely az otthonom” – vallja dr. Petke Zsolt.


Share Button
Ennyien olvasták: 906

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.