Központ
2020. szeptember 23. szerda, Tekla, Líviusz

„Szigorúbban kellene büntetni az állatkínzókat!”

Nemes Gyula augusztus 12, 2019 Társadalom

– Interjú Koppándi Mária állatorvossal –

A háziállatok védelme tájainkon gyermekcipőben jár. Hatósági szinten is, de sajnos az emberek nagy része is passzívan viszonyul a kérdéshez. Marosvásárhelyen is gyakran látni elhagyott, kidobott kutyát, macskát… A lakosok nagy része nem nagyon törődik velük. Nem így Koppándi Mária állatorvos, aki szívén viseli ezeknek a teremtményeknek a sorsát.

– Miért választotta az állatorvosi hivatást?

– Az állatokat kisgyermekkorom óta szerettem. Kertes házban laktunk a főtér közelében, és én minden lehetséges állatot hazavittem. Volt kutyám, galambom, tengeri malacom, teknősöm, nyulam, kecském, rityi tyúkom és kakasom… Hatodikos koromtól állatorvosnak készültem, nem volt kérdés, hogy ezt a szakmát választom.

„Legjobb módszer a kóbor állatok elszaporodása ellen az ivartalanítás”

– Marosvásárhelyen és környékén is elég magas az elhagyott, gazdi nélkül maradt állatok – főleg kutyák és macskák – száma. Hogyan lehetne rajtuk hatékonyan segíteni? Mit tehetnek az emberek? Mit a hatóságok?

– Sajnos városunkban, de országszerte is magas a kidobott, elhagyott, bántalmazott állatok száma. Meglátásom szerint legnagyobb baj az emberek mentalitásával van, az átlagember számára „csak” egy kutya, macska, ló stb. Nem értik, hogy az állatnak van lelke, ő is tud örülni, bánkódni, szeretni… A legjobb módszer a kóborállatok elszaporodása ellen az ivartalanítás lenne. Van, aki ezt megérti, de nagyon sokan nem! Ezért szaporodnak folyamatosan, a születendő kisállatokat pedig egyszerűen, minden lelkiismeret-furdalás nélkül megölik, vagy kidobják, mint a szemetet…

„Aki állatot bántalmaz, embertársaira is veszélyes lehet!”

– Van-e az állatok védelmére törvény?

– Igen, létezik állatvédelmi törvény, de azt sajnos nagyon ritka esetben alkalmazzák. A legnagyobb baj azonban a hozzáállással van. Egyesek úgy gondolják, ha az állat a tulajdonuk, bármit tehetnek vele. Az állat nem tud védekezni, nem tud tiltakozni. Mi kell az ők hangjuk legyünk, mi, akik szeretjük és sajnáljuk őket. Véleményem szerint a hatóságok túl elnézőek az állatok bántalmazóival szemben, nyilvános helyeken, például állatvásárokban is történnek bántalmazási esetek, de legtöbbször semmi nem történik, semmiféle intézkedés az állatokat bántalmazók ellen. Komolyabban kellene foglalkozni ezekkel az történésekkel, szigorúbban kellene büntetni az állatkínzókat, hiszen bizonyított tény, hogy aki állatot bántalmaz, az potenciálisan az embertársaira is veszélyes lehet!

„Ne féljünk, álljunk ki a bántalmazott állat mellett!”

– Mit tegyünk, ha az utcán vagy bárhol elhagyott vagy bántalmazott állatot látunk?

– Ha tudunk, segítsünk magunk rajta, esetleg valamilyen állatvédő csoportot hívjunk segítségül. A gond az, hogy az a pár ember, aki időt, pénzt nem kímélve segíteni tud vagy tudna, az már rég tele van befogadott állatokkal, és szinte erején felül teljesít. Rengeteg pénzbe kerül ilyen sok állat tartása esetén az oltás, chip, ivartalanítás…

Én úgy gondolom, hogy aki támogatni szeretné, ne sajnáljon egy kis összeggel segíteni ezeken a nagyszerű embereken, akik felvállalták a sok szenvedő állat megsegítését. Sajnos nem létezik hivatalos fórum, a városi menhelyen kívül, aki támogatná az ügyet. Magánemberek tesznek a legtöbbet. Az internetes oldalakon meg lehet őket tálalni, van, aki cicákat gondoz, van, aki kutyákat. Ők tényleg szívvel-lélekkel teszik a dolgukat. Ha éppen tanúi vagyunk az állat bántalmazásának, hívhatjuk a rendőrséget, ugyanis törvénybe ütköző cselekedet. Ne féljünk, álljunk ki a szenvedő állat mellett, hiszen neki senkije nincs, aki megvédené!

– A Facebookon láttam, hogy részt vett egy a kutyák „elaltatása” elleni tiltakozáson. Gyakran szerveznek ilyesmit?

Az állatok elaltatása ellen szervezett tüntetés régebb volt, sajnos nem túl gyakran van ilyesmi. Pedig szükség lenne komolyabban kiállni az állatok jogai mellett, hiszen nem igazán van olyan hivatalos fórum, aki ezt megtenné.

Névjegy: Koppándi Mária Marosvásárhelyen született 1961-ben. Tanulmányait a kolozsvári Állatorvos-tudományi Egyetemen végezte 1986-ban. A marosszentgyörgyi Kísérleti Állomáson dolgozott, majd a tanügyben, 15 éve pedig az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságon.

Share Button
Ennyien olvasták: 1277

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.