Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Színes programkínálattal készülnek a mikházi gazdanapra

Központ június 30, 2016 Társadalom

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros megyei szervezete bővített Igazgatói Tanácsülést hívott össze, amely által „hivatalosan” is megkezdődött a készülődés a már hagyományossá vált mikházi gazdanapra. A vezetőség mellett gazdaköri tagok és más szimpatizánsok is nagy számban jelen voltak, akik kifejtették igényeiket és javaslataikat az elmúlt évek tapasztalatainak függvényében.

3_gazdanap

A 2016-os Csűrszínházi évadot az augusztus 27-én megrendezésre kerülő gazdanap fogja zárni. Amint azt Csomós Attila, az egyesület elnöke elmondta, szeretné, hogy a rendezvény a megye egyik legnagyobb gazdatalálkozójává nője ki magát, hiszen szükség van olyan eseményre, ahol az egyesülethez tartozó gazdakörbe tömörülő gazdák és családtagjaik (32 gazdakör, több mint 1200 tag), illetve más érdeklődök és szimpatizánsok találkoznak egymással, kikapcsolódnak, megbeszélik az elmúlt időszak nehézségeit, a gazdaságaikban alkalmazott technológiákat, továbbá új szakmai információk birtokába jutnak.

Az ülés résztvevői egyöntetűen kifejtették javaslatukat, miszerint elsősorban a hazai szakemberek előadásaira kell nagyobb hangsúlyt fektetni, a helyi mintákra kíváncsiak, mivel az egyszerű paraszti élet művelője számára ez hasznos, ez nyújthat segítséget a továbbiakban a gazdasága számára. A tagság további elvárása, hogy az előadások témái aktuális helyzeteket elemezzenek ki, szóljanak a támogatási lehetőségekről, a megjelent és folyamatosan változó törvényekről, javasolva többek között a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) meghívását.

Ami a külföldi előadókat illeti, Csomós Attila elöljáróban elmondta, hogy Jakab István, a magyarországi Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezete Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke már jelezte részvételi szándékát, akárcsak a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium (FM) és Nemzeti Agrárkamara (NAK) küldöttei.

Továbbá jelen lesz az idei évben megalakult Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ), akik felajánlották, hogy pályázati támogatásból finanszírozva egy vezetőképzést tartanak a gazdanap keretén belül.

 4_gazdanap

Több helyszín, sokszínű programkínálat

A maros megyei RMGE vezetősége idén több, egymáshoz közeli helyszínt is kijelölt az események lebonyolítására, ami nagyobb számú előadónak és kulturális csoportnak ad lehetőséget a megjelenésre. Ennek függvényében a kultúrotthonban zajlanak majd a szakmai fórumok, a sportpályán mutatkoznak be a gazdakörök és vesznek részt a főzőversenyen, illetve itt fogják bemutatni és értékesíteni portékáikat a kézművesek, élelmiszer előállítók. A csűrszínház színpada teret enged a kulturális csoportok és egyéni tehetségek kibontakozására. Az idei év egyik különlegessége, hogy ugyanitt régi és új mezőgazdasági gépek lesznek kiállítva. A technológia mellett viszont az irodalom „szerelmesei” sem fognak unatkozni, mivel az iskola épületében, még XIX. századi mezőgazdasági jellegű okiratok, szakkönyvek, újságok tekinthetők majd meg.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 2089

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.