Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Szókimondó rapperből keresztyén énekes

Központ szeptember 8, 2011 Társadalom

Szókimondó rapperből keresztyén énekesRapper

„Dicsérem az Urat, amíg élek; énekelek az én Istenemnek, amíg vagyok.” (Zsoltárok 146, 2)

A 24 éves marosvásárhelyi születésű Demeter Erdei Lehel közel tíz éve kezdte zenei karrierjét. Míg tinédzserként kizárólag keménynek tűnő rapperként próbált bekerülni a köztudatba, addig napjainkban keresztyén dalokat előadva szolgálja az Urat. Az idáig vezető út nehézségeiről és missziós terveiről számolt be a Központ hetilap olvasóinak.

 

– Mikor kezdtél a rap zenével foglalkozni?

– Általános iskolás voltam, amikor egy eléggé mocskos szájúnak nevezhető rapper, Eminem zenéjét kezdtem hallgatni. Természetesen rajta kívül román és magyar előadókat is szívesen meghallgattam, akik elsősorban arról voltak híresek, hogy trágár szavakat használva fejezték ki magukat. Azt vettem észre, hogy ebben a műfajban mindent ki lehet mondani, azt mondod el, ami a szíveden van. Amivel tele van a szív, azt szólja a száj – olvasható a Bibliában, tehát ha negatív dolgokkal van tele a szíved, akkor azt szólja a szád. És annak idején, iskolás koromban, nekem elég sok negatív dologgal volt tele a szívem, akkor ez volt a jó, a menő, hogy ezt kimondjam. 2001-ben írogattam szövegeket, természetesen nagyon amatőr szinten. A zenélést Kovács Lászlóval kezdtem, aki mai napig jó barátom. Ő tanítgatott engem: én hallgattam a zenét, ő pedig értette a zenét. Lassan megtanultam, hogyan kell ezt csinálni, beleférni az ütembe és nagyon megtetszett.

Rapper_nagy

– Már ekkor kiadtál néhány lemezt.

– Nem tétováztam sokáig, hanem szövegeket írtam, majd megszületett az első lemezem Ilyen az életem címmel. Akkoriban elhitettem saját magammal, hogy a gettóba tartozom, hogy az utca nevel, és ilyen stílusú zenéket gyártottam. Unokatestvéremmel közel álltunk egy félszigetes fellépéshez, de ő az utolsó pillanatban visszamondta, így elmaradt. Majd következett a Médiabefutó, ahol nem jártunk nagy sikerrel, de abból is tanultam és továbbléptem.

Sütő Csaba barátommal kezdtem együtt dolgozni, akivel gólyabálokon léptünk fel, különböző kisebb koncerteket szerveztünk.

– Hogyan váltál szókimondó rapperből keresztyén énekessé, rapperré?

– Tudni kell, hogy nővérem vallástanárnő, bátyám lelkész, édesanyám pedig megtért asszony, így az életem során sokat hallottam az Úrról. Hittem Benne, de sohasem tettem meg azt a lépést, hogy élő kapcsolatot teremtsek Vele. 2006 pünkösdjén elmentem a templomba, ahol szóltam a segédlelkészünknek, hogy meg szeretnék térni. Beértem a gyülekezetbe, ahol éreztem, hogy szükségem van Istenre, éreztem, hogy megérint Isten. Nem tudtam, hogy miért sírok, miért remegek.

Ezt megelőzte egy beszélgetés a barátommal, akivel rég találkoztam és aki időközben megtért. Tőle kaptam kölcsönbe egy keresztyén cédét, amit otthon hallgatni kezdtem és egy olyan dalra bukkantam, amiben pont magamra találtam. Ekkor mentem el az istentiszteletre és sikerült megtapasztalnom azt, hogy létezik kapcsolat az Istennel, csak meg kell találni. Úgy gondolom, a szentlélek munkája volt bennem. A segédlelkész arra biztatott, imádkozzak, amit akkor én még nem tudtam, de mégis sikerült kapcsolatba lépnem Istennel. Csodálatos érzés volt, sose fogom elfelejteni.

– És az életed teljes mértékben megváltozott…

– Megtapasztaltam Isten szeretetét és megtérésem után keresztyén dalokat írtam. Lassacskán kiadtam az első keresztyén zenéket tartalmazó lemezem Levél a keresztyénekhez címmel. Eljártam koncertezni Kolozsvárra, és úgy gondolom, ekkor kezdődött zenei karrierem. A legelején mindössze rappeltem, de most már énekelek is a dalaimban.

Ennek immár öt éve, azóta kezdtem megérteni, hogy mi az Isten akarata. Megjegyezném, a 21. században nem könnyű felvállalni a keresztyénséget. Amiért és amióta megtértem, sok barátot elveszítettem, de nagyon sokat is szereztem. Boldog vagyok, hogy megismertem az Urat. Szüleim és testvéreim is nagyon örvendtek, hogy jó útra tértem.

Az életem gyökeresen megváltozott, Istennek köszönhetően volt alkalmam csodákat megélni. Édesanyám súlyos betegségből gyógyult meg, imádkozás által. Istennek gyógyító ereje van, ezt hiszem és vallom. Én személy szerint 3 évig küszködtem szemölcsökkel. Kisebb-nagyobb műtéteken estem át, de a szemölcsök sehogy sem akartak eltűnni a kezemről, míg egy nap arra kértem az Urat, hogy segítsen rajtam. Hittem Benne és reggelre eltűntek a szemölcsök. Ez is egy élő példa, hogy Isten meg tudja mutatni a lelki vakoknak, hogy létezik. Az Úr természetfölötti módszerrel gyógyított meg, amire nincs magyarázat.

– Mivel foglalkozol a mindennapi életben?

– Van egy csoportom, akiknek ifi órát tartok. Együtt énekelünk, beszélgetünk, olvasunk a Bibliából. Próbálom őket tanítani, Isten igéjét hirdetni. Ezen kívül más gyülekezetekbe is eljárok szolgálni.Sokáig autókereskedéssel foglalkoztam, de ezt félbehagytam. Most arra várok, hogy Isten mutassa meg nekem, mit kell tennem a jövőben. Ma már érzem az áldást az  életemben, amit úgy tudsz megtapasztalni, ha megtalálod Istent és az Ő határtalan szeretetét. Istennel lenni olyan, mint egy jól működő párkapcsolat. Persze sokkal jobb és több ennél.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?  

– Legutóbbi lemezem júliusban jelent meg, melyet missziós célokra használok. Mindenfele ingyen osztogatom, a weboldalamról is ingyen letölthető. Múlt héten pedig kiadtam egy maxi lemezt, amihez szintén teljesen ingyen hozzá lehet jutni. Ezen kívül, úgy tűnik, egy magyarországi keresztyén fiatallal fogok együtt dolgozni. Mostanában egyre több minden köt Magyarországhoz. Elsősorban az Úr, de ott él a kedvesem is, aki szintén az Úrban van. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna a zeném, ha minél többen megtapasztalnák Isten szeretetét. Szívesen eljárok bármerre koncertezni. A fellépésért természetesen nem kérek pénzt, mindössze az utazást kell megoldani. Jelen pillanatban missziós céljaim vannak és semmi egyéb.


Share Button
Ennyien olvasták: 968

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.