Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Szórólapozni ezentúl csak a lakók írásos beleegyezésével lehet

Pál Piroska december 11, 2018 Társadalom

Lakossági igényre való válaszként született meg az az önkormányzati határozattervezet, amely a kereskedelmi egységek – hiper-, szupermarketek, diszkontáruházak – reklámújságainak terjesztését szabályozná. A múlt heti önkormányzati ülésen egyelőre azt szavazták meg a képviselők, hogy a lakók beleegyezésétől teszik függővé, hogy a cégek képviselői szórólapozni beléphessenek a lépcsőházakba.

A Peti András önkormányzati képviselő által beterjesztett tervezet október 9-e óta nyilvános a polgármesteri hivatal honlapján, illetve az intézmény székhelyén, és az említett hónap 19-éig fogadták írásban az ajánlásértékű javaslatokat, véleményeket.

Betörések visszaszorítása lenne a cél

A tervezet szerint a szabályozást az indokolja, hogy az elmúlt tíz évben gombamód elszaporodtak Marosvásárhelyen a kis- és nagykereskedelmi egységek, amelyek a forgalmuk növelése érdekében szórólapokat, reklámanyagokat juttatnak el a potenciális vásárlói bázisukhoz. „Ha számolunk azzal, hogy Marosvásárhelyen legkevesebb 15 hipermarket létezik, ezenfelül számos szupermarket, és ezek mindenike hetente vagy kéthetente reklámanyagokkal tölti meg a lakosok postaládáit, nagy mennyiségű papírszemét gyűl fel” – szerepel a szövegben. Továbbá azt is megjegyzik a tervezet megszövegezői, hogy a földszinten lakó családokat zavarják a naponta többször becsengető terjesztők.

„Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, hogy Marosvásárhelyen számos lakásbetörést jegyeztek az elmúlt időszakban. Többször közölték velünk, hogy a tolvajok számára jelzésértékű lehet a tele postaláda, vagy a népszerűvé vált, lakásajtó kilincsére akasztott szórólap, hogy a lakásban nem tartózkodik senki” – tudjuk meg.

A cégek a tulajdonosi társulásukkal egyeztetnek

Korábban is próbálták a kéretlen reklámlapok szórását visszaszorítani Marosvásárhelyen, de akkor a kezdeményezést nem szavazta meg a városi tanács képviselőinek többsége.

A mostani tervezet értelmében a cégek a tulajdonosi társulásokon keresztül kell kérniük a lakók beleegyezését ahhoz, hogy a képviselőjük beléphessen a lépcsőház területére, és bevigye oda a reklámújságokat, szórólapokat.

A lakótársulások számára a városháza költségvetéséből felszerelnek majd egy ládát, amelyet el lehet helyezni a lépcsőházak elé, közterületre is, ezekbe majd bármilyen reklámlapot el lehet helyezni. Egyébként ez a megoldás igen elterjedt városszerte, számos tömbház kaputelefonja alatt a lakók saját költségükön szereltek ládát, polcot, amelybe a szórólapokat tehetik a terjesztők. Szintén a város pénzéből biztosítanak a lakóknak majd öntapadós matricákat, Stop Pub vagyis Megálljt a reklámnak felirattal. Aki ilyent ragaszt a postaládájára, jelzi, hogy nem akar szórólapot, reklámújságot.

Pápai László, a Szabad Emberek Pártjának képviselője szerint kommunista reflexeket idéz az írásos engedélykérés, Radu Balas szerint pedig nem etikus korlátozni a cégek reklámozási lehetőségeit.

Akár ezer lejes büntetést is róhatnak ki

Írásos beleegyezés hiányában való szórólapozás 100-1000 közötti büntetést vagy figyelmeztetést von maga után, ha viszont nem a kijelölt dobozba, illetve ha matricával ellátott postaládába tesznek szórólapot, 100-500 lej közötti bírságra számíthat a kereskedelmi társaság, illetve a terjesztő.

Share Button
Ennyien olvasták: 1377

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.